Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

ΒΟΜΒΑ ΔΝΤ: ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΚΟΥΡΕΜΑ 50%!

ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ 27ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ!
ΝΕΑ ΑΦΟΡΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2012!

Στον κάλαθο των αχρήστων στέλνει το ΔΝΤ, τόσο τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 27ης Οκτωβρίου όσο και τις επίσημες τροϊκανές εκτιμήσεις. Εν ολίγοις το ΔΝΤ θεωρεί πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, λόγω της ολοένα επιδεινούμενης ύφεσης.
Μετά και από αυτό το δημοσίευμα, ο Λ. Παπαδήμος και οι "Μερκοζί" αποτελούν τους μόνους ανθρώπους στον πλανήτη Γη που θεωρούν το ελληνικό χρέος βιώσιμο....
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή...
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal με τίτλο «Το ΔΝΤ προειδοποίησε την Ελλάδα για τα επίπεδα του χρέους και την επιδείνωση των προοπτικών», το ΔΝΤ ζητά εναλλακτικά τα εξής:
Είτε το μεγαλύτερο κούρεμα των ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές στα πλαίσια του PSI+ είτε τη μεγαλύτερη δανειοδοτική στήριξη της Ελλάδας από τις χώρες της ευρωζώνης!
Οι εκτιμήσεις αυτές του ΔΝΤ έχουν πολύ μεγάλη σημασία καθώς πάγια πολιτική του Ταμείου είναι το όποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα να κατευθύνεται σε χώρες που μπορούν να τεκμηριώσουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους τους για το επόμενο 12μηνο!
Ουσιαστικά το ΔΝΤ θα ασκήσει ασφυκτικές πιέσεις για να περάσει τη "γραμμή" του ενόψει της κατάρτισης της νέας αποικιοκρατικής δανειακής σύμβασης και του νέου μνημονιακού προγράμματος.

Όμως, κάτι τέτοιο φαίνεται δύσκολο!

Οι "Μερκοζί" δύσκολα θα οδηγήσουν τις τράπεζες σε κούρεμα σημαντικά μεγαλύτερο του 50%. Αντιθέτως, οι μέχρι τώρα πληροφορίες παρουσιάζουν ως πιο προωθημένο σενάριο την υποχρεωτική επιβολή κουρέματος ("συντεταγμένη" χρεοκοπία) που θα φτάνει έως και το 60%.

Σε ότι αφορά τη μεγαλύτερη δανειοδοτική στήριξη από τα κράτη της ευρωζώνης, και αυτό είναι δύσκολο τόσο λόγω των τεράστιων αναγκών που θα υπάρξουν για τη χρηματοδότηση της Ιταλίας όσο και του εσωτερικού πολιτικού σκηνικού των χωρών του ευρωπαϊκού βορρά!

Απολύτα βέβαιη η επιβολή ακόμα περισσότερων αφόρητων μέτρων το 2012!
Από τα παραπάνω προκύπτει ένα και μοναδικό συμπέρασμα!
Οι πιέσεις του ΔΝΤ θα οδηγήσουν σε ακόμη περισσότερα (και πολύ σκληρότερα) μνημονιακά μέτρα από όσα έχουν διαρρεύσει κατά καιρούς ότι θα επιβληθούν το 2012!
Ουσιαστικά το πρώτο μνημόνιο και οι "επικαιροποιήσεις" του θα μοιάζουν με...ορεκτικό!
Τούτο θα είναι το χαρτί της ευρωζώνης και του εγχώριου αστικού μνημονιακού μπλοκ, ώστε να "πείσουν" το ΔΝΤ πως το χρέος, δήθεν, θα γίνει βιώσιμο...

Φυσικά τα μέτρα αυτά θα σπρώξουν τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση εκτροχιάζοντας κάθε δημοσιονομική διαχείριση (πέραν όλων των άλλων σοβαρότατων κοινωνικών συνεπειών τους..)
iskra 

Δεν υπάρχουν σχόλια: