Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Γραμμή Τροϊκας σε εργασιακό-ασφαλιστικό !!!

Επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα συνεπάγονται οι προωθούμενες αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις, στο ποσοστό των απολύσεων και στις αποζημιώσεις. Ο κατώτερος μισθός βρίσκεται στον «αέρα» και ουσιαστικά αμφισβητείται όλο το πλέγμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα μας.
Το νέο τοπίο στην αγορά εργασίας προβλέπεται να είναι εφιαλτικό, καθώς απειλείται ευθέως ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Οι πρώτοι που θα... πληρώσουν την κρίση είναι οι νέοι έως 24 ετών, οι οποίοι για ένα χρόνο θα αμείβονται με το 80% του κατώτερου μισθού (δηλαδή 595 ευρώ) στο πλαίσιο της μαθητείας.
Μάλιστα είναι ορατός ο κίνδυνος οι νέοι να μην κατορθώνουν να εξασφαλίσουν ούτε καν αυτά τα χρήματα, σε περίπτωση που δεν υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η εθνική συλλογική σύμβαση ισχύει μέχρι και τις 30 Ιουνίου (δηλαδή για έξι μήνες μετά τη λήξη της) και οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας σύμβασης είναι στο «σημείο μηδέν».
Σε περίπτωση που μέσα στον επόμενο μήνα δεν υπάρξει πρόοδος, ο κατώτερος μισθός -που στην ουσία είναι και μισθός ασφαλείας- δεν θα ισχύει για όσους προσληφθούν μετά την 1η Ιουλίου. Πρόκειται για ένα εφιαλτικό σενάριο, καθώς θα μπορούν οι εργοδότες να προσλαμβάνουν τους νέους με ατομικές συμβάσεις εργασίας!
Χωρίς υποχρέωση... Ωστόσο, ακόμα και αν υπογραφεί η νέα εθνική συλλογική σύμβαση δεν κατοχυρώνονται όσοι αμείβονται με κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις. Μέχρι τώρα οι συγκεκριμένες συμβάσεις προέβλεπαν μισθούς πάνω από την εθνική σύμβαση, ωστόσο όπως αναφέρεται στο μνημόνιο αυτό δεν είναι πλέον υποχρεωτικό.
Τη... χαριστική βολή στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας θα δώσει η αλλαγή της διαδικασίας προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Σήμερα τα συνδικάτα μπορούν να προσφεύγουν μονομερώς στον ΟΜΕΔ αρχικά για μεσολάβηση και στη συνέχεια για διαιτησία, ενώ οι αποφάσεις είναι υποχρεωτικές.
Ωστόσο, στον επικείμενο διάλογο αναμένεται να κατατεθεί πρόταση για αλλαγή στη διαδικασία προσφυγής στον ΟΜΕΔ, προκειμένου να απαιτείται και η συναίνεση των εργοδοτών. Σε όσες περιπτώσεις αυτό δεν επιτυγχάνεται τα συνδικάτα θα πρέπει να διεκδικήσουν το δίκιο τους με απεργίες (κάτι ιδιαίτερα δύσκολο λόγω και της κρίσης).
Ενδεικτικό του καθοριστικού ρόλου που παίζει ο ΟΜΕΔ είναι πως με βάση τα στοιχεία από το 1992 έως και το 2009 παρενέβη για την υπογραφή 710 συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Συγκεκριμένα χάρη στην παρέμβαση του ΟΜΕΔ το συγκεκριμένο διάστημα υπεγράφησαν 285 κλαδικές, 65 κλαδικές- τοπικές (σε συγκεκριμένες περιοχές), 252 ομοιεπαγγελματικές, 108 ομοιεπαγγελματικές τοπικές και 61 επιχειρησιακές συμβάσεις
Μισή αποζημίωση Αύξηση του ποσοστού απολύσεων και ριζικές αλλαγές στο καθεστώς των αποζημιώσεων σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας. Σημειώνεται πως ανάλογες ρυθμίσεις προβλέπονται στο μνημόνιο, το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή και αποτελεί νόμο του κράτους.
Οσον αφορά στις απολύσεις, το ποσοστό θα πάει από το 2% στο 4% στις επιχειρήσεις με πάνω από 200 άτομα προσωπικό, ενώ αναμένεται να αυξηθεί στις επιχειρήσεις με προσωπικό από 20 έως 200 άτομα (σήμερα το όριο είναι 4 απολύσεις).
Αλλαγές θα υπάρξουν και στις επιχειρήσεις με λιγότερα από 20 άτομα (όπου οι απολύσεις είναι ελεύθερες), με τον υπουργό Εργασίας να μιλά για «διαρρύθμιση».
Επώδυνες αλλαγές έρχονται και στις αποζημιώσεις, οι οποίες πλέον θα καταβάλλονται σε έξι μηνιαίες δόσεις.
Η μεγάλη «μάχη» θα δοθεί για το ύψος των αποζημιώσεων, με το μνημόνιο να μιλά για εξίσωση των «λευκών» (δηλαδή των υπαλλήλων) και των «μπλε κολάρων» (δηλαδή των εργατών).
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υπάρξει μικρή αύξηση της αποζημίωσης των εργατών και σημαντική μείωση -που μπορεί να φτάνει μέχρι το 50%- της αποζημίωσης των υπαλλήλων.
«Στο κενό οι εργαζόμενοι»
Γιώργος Γαβρίλης αντιπρόεδρος ΓΣΕΕ
«Η κατάργηση του κατώτατου μισθού μας οδηγεί σε ένα μοντέλο όπου ο εργαζόμενος μένει απροστάτευτος απέναντι στον εργοδότη».
«Κοινωνικό κρεματόριο»
Σάββας Ρομπόλης επιστημον. διευθυντής ΙΝΕ-ΓΣΕΕ
«Οι προτάσεις δημιουργούν συνθήκες κοινωνικού κρεματορίου για τους εργαζόμενους χωρίς να επιτυγχάνουν τον στόχο των εμπνευστών τους για την ανταγωνιστικότητα».
Το νέο τοπίο στις εργασιακές σχέσεις Οι νέοι έως 24 ετών θα αμείβονται με το 80% του κατώτερου μισθού -δηλαδή 595 ευρώ τον μήνα- για ένα χρόνο. Μάλιστα είναι ορατός ο κίνδυνος οι νέοι να μην κατορθώνουν να εξασφαλίσουν ούτε καν αυτά τα χρήματα, σε περίπτωση που δεν υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Η προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας θα γίνεται μετά από συμφωνία του εργοδότη και του συνδικάτου. Αυτό θα τινάξει στον αέρα τη διαδικασία, καθώς σήμερα η πλευρά των εργαζομένων μπορεί να προσφύγει μονομερώς.
Το ποσοστό των απολύσεων θα πάει από το 2% στο 4% για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 200 άτομα. Παρεμβάσεις θα υπάρξουν σε όσες επιχειρήσεις έχουν κάτω από 20 άτομα προσωπικό, ενώ αναμένεται να αυξηθεί το ποσοστό και στις επιχειρήσεις με 20 έως 200 άτομα.
Οι αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης θα καταβάλλονται σε έξι μηνιαίες δόσεις. Στον διάλογο θα τεθεί και το «καυτό» θέμα της εξίσωσης των αποζημιώσεων των υπαλλήλων και των εργατών.
Οι κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις μπορεί να είναι κατώτερες από την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας.
Οι ηλικιωμένοι άνεργοι -άνω 55 ετών- θα μπορούν να εντάσσονται σε προσυνταξιοδοτικά προγράμματα μέσω εταιρειών «ενοικίασης» προσωπικού.
Πηγή ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: