Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

«Ας μας πει η Ευρώπη ότι καταργεί τα ανθρώπινα δικαιώματα...»

Γιώργος Κασιμάτης, ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου
"Η πρωτοβουλία για την ανάδειξη της αντισυνταγματικότητας των μέτρων που επιβάλλει το Μνημόνιο και ενδεχομένως και η δανειακή σύμβαση ήταν αποτέλεσμα συζήτησης που έγινε με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας και τα προεδρεία των συνδικαλιστικών ενώσεων (κυρίως της ΑΔΕΔΥ και των συνταξιούχων, καθώς αυτοί πλήττονται άμεσα) και που είχε ως αφετηρία την ανάδειξη της μαζικότητας των προσφυγών στα δικαστήρια και διπλό στόχο:
Αφενός την ικανοποίηση των προσώπων που θα κάνουν τις αγωγές με τους δικούς τους δικηγόρους (στην προκειμένη περίπτωση εμείς ως ομάδα θα παρέχουμε την υποστήριξή μας συμβουλευτικά και δωρεάν), αφετέρου να πιεστεί η Ε.Ε. να μας πει ξεκάθαρα αν θέλει να παραβιάζουμε το σύνταγμα και τα δικαιώματα του ανθρώπου. Διότι, οι αντισυνταγματικότητες για τις οποίες μιλάμε είναι ασύμβατες με την πάγια νομολογία του Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και αντίκεινται σε βασικές διατάξεις της ΕΣΔΑ. Αυτή την προστασία την έχει αποδεχτεί επανειλημμένα και επίσημα η Ε.Ε, όπως και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, οι αποφάσεις του οποίου στηρίζονται στη σύμβαση της Λισσαβώνας και σε άλλες συμβάσεις και επίσημα έγγραφα.
Θα πρέπει λοιπόν, να μας πούνε ξεκάθαρα ότι 'καταργώ προς το παρόν τα δικαιώματα του ανθρώπου'. Σημειώνω ότι δεν μπορεί καμία από αυτές τις δυνάμεις να παραβιάσει δικαιώματα που είναι κατοχυρωμένα με την ΕΣΔΑ. Ας μην ξεχνάμε ότι το θέμα ετέθη έμμεσα με τις αντίστοιχες προσφυγές που έκαναν οι πολίτες στα συνταγματικά δικαστήρια της Λετονίας και της Ρουμανίας και κέρδισαν.
Όσον αφορά τα καθ’ ημάς, μελετάται όλο το φάσμα των ασυμβατοτήτων ως προς το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχομε εντοπίσει πολλές παραβιάσεις . Εκείνο που μπορούμε να πούμε ότι σίγουρα αποτελεί παραβίαση της αυξημένης τυπικής δύναμης δικαίου είναι οι περικοπές μισθών και συντάξεων, όπως ο 13ος και 14ος μισθός, επιδόματα κ.λπ., διότι το άρθρο 1 του πρώτου πρωτοκόλλου ΕΣΔΑ  προστατεύει την περιουσία. Υπάρχει επίσης και η πάγια νομολογία του δικαστηρίου του Στρασβούργου, που δεσμεύει και την Ε.Ε., επομένως και τη χώρα μας, και η οποία ορίζει ότι δεν μπορεί να καταργηθεί κανένα νομοθετημένο δικαίωμα αποδοχών. Αντίστοιχη ήταν και η απόφαση 40/1998 του Αρείου Πάγου.
Μ' άλλα λόγια, μιλάμε για το θεμέλιο της νομιμότητας στην Ε.Ε. Ας μην ξεχνάμε ότι σ’ αυτό το θεμέλιο, δηλαδή στην προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, στηρίχτηκε τότε για να βγάλει την Ελλάδα της χούντας έξω από το Συμβούλιο της Ευρώπης…"
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: