Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Το πεπρωμένο του Ελληνικού Λαού δεν είναι να φτωχύνει για να διασωθούν οι Τράπεζες

Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ 
ΟΙ ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ
Αθήνα, 16 Ιουλίου 2010
Την ώρα που οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν χάσει το 45% της κεφαλοποιητικής τους αξίας, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, επιχειρείται εξαγορά της ΑΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από τη Τράπεζα Πειραιώς.
Είναι απορίας άξιο πως μπορεί μια Τράπεζα που μετέχει στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης των Τραπεζών να προβαίνει σε στρατηγικές κινήσεις εξαγοράς κρατικών Τραπεζών.
Είναι γνωστό ότι οι Ελληνικές Τράπεζες χρωστούν στην ΕΚΤ τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια ευρώ και συνεπώς η ρευστότητά τους είναι περιορισμένη. Προφανώς λοιπόν η Τράπεζα Πειραιώς, με την έγκριση της Κυβέρνησης, επιθυμεί να εξαγοράσει σε φτηνή τιμή τη ρευστότητα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για να επωφεληθεί από την επάρκεια των κεφαλαίων του.
Κατ' αυτόν τον τρόπο δεν στηρίζεται το κρατικό και δημόσιο συμφέρον αλλά το ιδιωτικό κεφάλαιο. Με τέτοιες σκανδαλώδεις κινήσεις η Κυβέρνηση διαλύει κάθε προσπάθεια δημιουργίας δημόσιου πυλώνα για κρατική παρέμβαση στην αγορά και την πραγματική οικονομία.
Οι προσδοκίες αισιοδοξίας για καλή πορεία της Ελληνικής Οικονομίας δεν μπορούν να στηρίζονται στη βιαστική και άλογη εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Η χώρα έχει ανάγκη ισχυρής κρατικής Τράπεζας και όχι να προσφέρεται το Δημόσιο σε τιμή ευκαιρίας για να σωθεί μια ιδιωτική Τράπεζα.
Η Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑ.ΣΟ.Κ καλεί τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του Κινήματος να αλλάξει την πολιτική που τίθεται στην υπηρεσία διάσωσης και ενίσχυσης του τραπεζικού κεφαλαίου.
Δεν γίνεται η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς να προκαλεί μηνύματα αισιοδοξίας και οι τριακόσιοι χιλιάδες άνεργοι της τελευταίας περιόδου να θεωρούνται παράπλευρες απώλειες διάσωσης του τραπεζικού συστήματος.
Δεν γίνεται μια τέτοιου είδους αλλαγή αξιών να πραγματοποιείται από σοσιαλιστική κυβέρνηση.
Το πεπρωμένο του Ελληνικού Λαού δεν είναι να φτωχύνει για να διασωθούν οι Τράπεζες.
Όταν ευημερούν οι δημοσιονομικοί αριθμοί και δυστυχούν οι άνθρωποι, το μέλλον της χώρας είναι ζοφερό.
sibilla

Δεν υπάρχουν σχόλια: