Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ!

ΚΑΛΠΑΖΟΥΝ ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΑ SPREADS ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ. ΝΕΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΡΕΚΟΡ!
ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ- ΙΣΠΑΝΙΑΣ - ΙΤΑΛΙΑΣ!

Μαύρη είναι και η σημερινή ημέρα (12.7), στις αγορές ομολόγων και τα χρηματιστήρια, όλης της Ευρωζώνης, ως συνέχεια της αντίστοιχης εικόνας των αγορών χθες Δευτέρα.
Φαίνεται λοιπόν, πως μέχρι και οι αγορές αντιλαμβάνονται καθαρά, πως η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, δεν αποτέλεσε τίποτα άλλο από μια πανικόβλητη ομφαλοσκόπηση, χωρίς καμία ουσιαστική απόφαση και φυσικά χωρίς καμία προοπτική!
Πλέον, όλοι κάνουν λόγο για επικείμενη μετάδοση της κρίσης χρέους στην Ιταλία, και την Ισπανία θέτοντας έτσι σε κίνδυνο το σύνολο, του έτσι και αλλιώς σαθρού οικοδομήματος της ΟΝΕ. Σε όρους μεγέθους, μιλάμε για την τρίτη και την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, αντίστοιχα.
Ειδικά για την Ιταλία, ιταλικό κράτος, χρωστά τα..."μαλλιά της κεφαλής" του, καθώς το δημόσιο χρέος της χώρας φτάνει το € 1,8 τρις ή αλλιώς το 120% του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή, η οικονομία της χώρας παραμένει στάσιμη, εδώ και μια περίπου δεκαετία, σημειώνοντας μέσο ρυθμό ανάπτυξης 0,2% έναντι 1,1% στο σύνολο της ευρωζώνης. Στο πρώτο τρίμηνο του 2011, τα αντίστοιχα "νούμερα" ήταν 0,1% και 0,8%.
ΡΕΚΟΡ 14ΕΤΙΑΣ ΣΤΑ SPREADS
Σε ότι αφορά τα spreads της Ιταλίας και της Ισπανίας, αυτά σημειώναν το μεσημέρι (12:00 ώρα Ελλάδας) νέα ιστορικά ρεκόρ, από την εισαγωγή του ευρώ (για ρεκόρ 14ετίας κάνει λόγο ο οικονομικός τύπος) φτάνοντας τις 340 μονάδες βάσης (μ.β) (+44,70 μ.β.) και τις 372 μ. β. (μ.β.) (+23,94 μ.β.) αντίστοιχα.

Στις μικρότερες και πιο ευάλωτες περιφερειακές χώρες, η εικόνα ήταν ανίστοιχη: 1470,3 μ.β. (+40,67 μ.β.) για την Ελλάδα και 1075 μ.β. (+40,67 μ.β.) για την Ιρλανδία. Μοναδική "πτωτική" εξαίρεση αποτελεί η Πορτογαλία, με το spead στις 1069 μ.β....

Προς το απόγευμα μόνο, εν μεσω της είδησης για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, (αλλά και φημών για παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων) άρχισε να εμφανίζεται μια μικρή αποκλιμάκωση των spreads, -η οποία προφανώς δεν αλλάζει σε τίποτα τη γενική εικόνα,- σε Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία, κινούμενα ελαφρώς χαμηλότερα από τα επίπεδα της Δευτέρας.

ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΜΕ ΕΠΙΤΟΚΙΑ 30ΕΤΩΝ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ

Ειδικά στην Ελλάδα, η προγραμματισμένη δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων αξίας € 1,625 δις, έκλεισε με το τοκογλυφικό επιτόκιο του 4,90% (+0,06% από την προηγούμενη δημοπρασία)! Μάλιστα, το επιτόκιο θα μπορούσε να ήταν σημαντικά υψηλότερο, στο βαθμό που οι ελληνικές τράπεζες, δεν αντλούσαν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του δημοπρατούμενου ποσού (78% έναντι 63% της προηγούμενης δημοπρασίας).

Φυσικά, αυτό δεν υποδηλώνει κάποιον δήθεν "πατριωτισμό" των ελλήνων τραπεζιτών, παρά μόνο το γεγονός, πως η επιβίωση των ελληνικών τραπεζών συνδέεται άμεσα με τις σκανδαλώδεις αυτές εκδόσεις εντόκων γραμματίων, καθώς τα χρησιμοποιούν ως ενέχυρο για να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ με 1,5% (1% μέχρι πριν λίγους μήνες).

Στην Ιταλία, η δημοπρασία ετήσιων εντόκων γραμματίων, χαρακτηρίζεται καταστροφική, καθώς συγκεντρώθηκε ποσό € 6,75 δις με επιτόκιο 3,67% έναντι 2,147% στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία στις 10 Ιουνίου.

ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ CDS

Εν μέσω αυτού του κλίματος, σε δυσθεώρητα ύψη κινούνται και τα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου πτώχευσης (CDS) για τα 5ετή κρατικά ομόλογα.

Συγκεκριμένα, τα πενταετή πορτογαλικά CDS ανέρχονται στις 1.182 μ.β., τα ιρλανδικά στις 1.075 μ.β., τα ισπανικά στις 368 μ.β. και τέλος τα ιταλικά στις 320 μ.β.

Τα 5ετή ελληνικά CDS, γίνονται ορατά μόνο με... το κυάλι, καθώς έφτάσαν μέχρι και τις...2.711 μ.β.!

ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Σε ότι αφορά τα χρηματιστήρια, στην Ιταλία, στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, συνολικά η συνεδρίαση έχει ισχυρά πτωτικό στίγμα. Το... χορό του ζαλλόγου σέρνουν οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες, η UniCredit και San Paolo Intesa. Mάλιστα, η διαπραγμάτευση της μετοχής της UniCredit, ανεστάλη για σήμερα λόγω limit down.

Στην Ελλάδα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,19%, αν και νωρίτερα έφτασε να υποχωρεί έως και 4,34%.

Στις μετοχές με τον υψηλότερο τζίρο, οι μεγαλύτερες απώλειες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ήταν οι εξής: Εθνική Τράπεζα (-2,71% στα 4,30 ευρώ), Alpha Bank (-3,48% στα 3,05 ευρώ), Eurobank (-4,47% στα 2,78 ευρώ), ΟΠΑΠ (-1,20% στα 10,72 ευρώ), Τράπεζα Κύπρου (-7,95% στα 1,62 ευρώ), Marfin Popular (-9,26% στα 0,49 ευρώ) και ΔΕΗ (-3,26% στα 8,90 ευρώ).

Στο σύνολο της Ευρώπης, τα χρηματιστήρια κινούνται στο "κόκκινο", αν και οι πτωτικές τάσεις ανακόπηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, με αφορμή και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Έφτασαν έτσι το απόγευμα να έχουν την εξής εικόνα: -0,99% το Παρίσι, -0,70% η Φρανκφούρτη και -0,92% το Λονδίνο.

Για την πληρέστερη αλλά και σφαιρικότερη ενημέρωσή σας παραθέτουμε χθεσινά ρεπορτάζ, σχετικά με την εικόνα των αγορών ομολόγων και των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη.


Στο κόκκινο εκτοξεύονται τη Δευτέρα οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας, καθώς εντείνονται οι φόβοι μετάδοσης της κρίσης χρέους από την ευρωπαϊκή "περιφέρεια" στον "πυρήνα". Ρεκόρ καταγράφουν αυτή την ώρα (11/07, 18:30) τα spreads Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες η Ιταλία, μετά την ξαφνική άνοδο των ιταλικών spread την Παρασκευή, ύστερα από μαζικές πωλήσεις μετοχών ιταλικών τραπεζών και ομολόγων της χώρας. Το ιταλικό spread συνεχίζει και σήμερα την ανοδική του πορεία σημειώνοντας νέο ρεκόρ και «σπάζοντας» το όριο των 300 μ.β.. Ειδικότερα, η διαφορά της απόδοσης των ιταλικών δεκαετών ομολόγων έναντι του γερμανικού bund διαμορφώνεται τη Δευτέρα στις 303 μ.β., κατά 73,48 μ.β. υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βάν Ρόμπαϊ έχει συγκαλέσει σήμερα διευρυμένη συνάντηση πριν από το Eurogroup με την παρουσία των κ.κ. Γιουνκέρ, Μπαρόζο, Όλι Ρεν και Ζ.Κ. Τρισέ με στόχο να διαμορφώσουν πρόταση πακέτου μέτρων στην οποία θα καλέσουν τους υπουργούς Οικονομικών να συναινέσουν για να αναχαιτισθεί η επίθεση στα ευρωπαϊκά ομόλογα.

Την άνοδο των ιταλικών spreads πιθανότατα να διαδεχθεί η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από τη Moody' s, αναφέρει η Societe Generale. «Βλέπουμε ως πολύ πιθανή μια κίνηση από τη Moody' s, η στιγμή που θα συμβεί αυτό όμως παραμένει δυστυχώς απρόβλεπτη», σημειώνει η SocGen. Επιπλέον, ο κινεζικός οίκος αξιολόγησης Bangong έθεσε σήμερα υπό επιτήρηση την Ιταλία για πιθανή υποβάθμιση σε περίπτωση που συνεχιστεί η άνοδος των spreads.

"Υπάρχει εμφανής διάθεση αποστροφής κινδύνου», σχολιάζει ο αναλυτής σταθερού εισοδήματος της WestLB, Michael Leister προσθέτοντας ότι «Μπορεί κανείς να διακρίνει ξεκάθαρα το κλίμα ανησυχίας στην αγορά. Παρατηρούμε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, όπου οι αποδόσεις ενισχύονται λόγω των φόβων μετάδοσης και στη συνέχεια η αγορά ανησυχεί λόγω των υψηλών αποδόσεων και του υψηλού κόστους δανεισμού, όπως και οι οίκοι αξιολόγησης».

Σε αυτό το κλίμα, το premium που απαιτούν οι επενδυτές για τη διακράτηση των δεκαετών ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων κατέγραψε ιστορικό υψηλό στις συναλλαγές της Δευτέρας με τα spreads Ισπανίας και Πορτογαλίας να διαμορφώνονται στις 337 μ.β. (+36,45 μ.β.) και 1.064 μ.β. (+37,06 μ.β.), αντίστοιχα. Την ίδια ώρα σε επίπεδα ρεκόρ κινούνται και τα spreads Ελλάδας και Ιρλανδίας καθώς βρίσκονται στις 1.433 μ.β. (+30,55 μ.β.) και 1.067 μ.β. (+62,46 μ.β.), αντίστοιχα.

Στα ύψη εκτινάσσεται τη Δευτέρα και το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας για τις παραπάνω ευρωπαϊκές χώρες. Ειδικότερα, τα πενταετή CDS Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας, Ιταλίας και Ισπανίας διαμορφώνονται στις 2.531 μ.β., 1.154 μ.β., 1.020 μ.β., 279 μ.β. και 338 μ.β., αντίστοιχα.

Πηγή:www.capital.gr

ΙΤΑΛΙΑ-ΙΣΠΑΝΙΑ-ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ-ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ: ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΠΕΡΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΧΡΕΟΥΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΤΩΣΗ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ

Ο FTSEMib, βασικός δείκτης στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, διευρύνει τις απώλειές του τις απογευματινές ώρες χάνοντας τουλάχιστον το 4% της αξίας του καθώς εκδηλώνονται από επενδυτές φόβοι ότι η κρίση χρέους επεκτείνεται στην Ιταλία.
Γύρω στις 17:30 ώρα Ελλάδας ο δείκτης έχανε σε σύγκριση με την Παρασκευή το 4,32% της αξίας του περιοριζόμενος στις 18.226 μονάδες με ιδιαίτερη κάμψη των μετοχών στον τραπεζικό τομέα (επειδή τράπεζες έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους κρατικά χρεόγραφα).
Η Unicredit την ίδια ώρα έχανε 5,93% σε σχέση με την Παρασκευή κι υποχωρούσε στα 1,159 ευρώ, παρά την προσπάθεια της επιτροπής κεφαλαιαγοράς να περιοριστούν πολύ οι πωλήσεις, προκειμένου να παταχθεί η άκρατη κερδοσκοπία και να μειωθεί η έντονη μεταβλητότητα αξιών.
Οι Banca Popolare de Milano και Banco Popolare σήμερα την ίδια ώρα περιορίζονταν, αντίστοιχα στο 1,433 ευρώ (-6,52%) και 1,354 ευρώ (-4,65%).
3,47% είχε υποχωρήσει ο δείκτης FTSEMib την Παρασκευή. Η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ τηλεφώνησε σήμερα στον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, παροτρύνοντάς τον να υποβάλει προς έγκριση στο κοινοβούλιο το συντομότερο τα μέτρα λιτότητας που το υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την 30ή Ιουνίου, "ώστε να κατευναστούν τα πνεύματα στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές".
Χρηματιστήριο Μαδρίτης Εξαιτίας των φόβων για τη διάδοση κρίση χρέους στην Ιταλία, αλλά και στην Ισπανία, στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης ο δείκτης Ibex35 έχανε σήμερα λίγο πριν από τις 17:30 ώρα Ελλάδας το 3% της αξίας του, υποχωρώντας στις 9.616 μονάδες, με ιδιαίτερη κάμψη των μετοχών του τραπεζικού τομέα.
Οι μετοχές της Santander έχαναν ίδια ώρα το 4,09% της αξίας τους ως προς την Παρασκευή, υποχωρώντας στα 7,255 ευρώ, ενώ η BBVA χάνει 4,61% της αξίας της και υποχωρεί στα 7,173 ευρώ.
Τα μακροπρόθεσμα ισπανικά επιτόκια δανεισμού από σήμερα το πρωί διαμορφώνονται στο 5,797%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο αφότου συστάθηκε η 17μελής ευρωζώνη.
"Η Ισπανία δεν είναι η μόνη χώρα που αφορά" η παρούσα οικονομική συγκυρία στην ευρωζώνη.
"Με ιδιαίτερη προσοχή αντιμετωπίζεται η Ιταλία.
Ομως το θεμελιώδους σημασίας πρόβλημα παραμένει η Ελλάδα και η ικανότητά της να εξοφλήσει το χρέος της", επισήμανε ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Μαδρίτη.
Χρηματιστήριο Πορτογαλίας Και στο χρηματιστήριο της Λισαβόνας ο βασικός δείκτης PSI-20 λίγο μετά τις 17:15 ώρα Ελλάδας σε σύγκριση με την Παρασκευή παρουσίαζε απώλειες 4,30% της αξίας του και πλέον, υποχωρώντας στο επίπεδο των 6.835 μονάδων.
Το σύνολο των μετοχών του δείκτη βρίσκεται σήμερα στο "κόκκινο".
Ιδιαίτερα μεγάλες οι απώλειες στον τραπεζικό τομέα:Οι τράπεζες BES και BPI έχαναν την ίδια ώρα, αντίστοιχα 6,97% και 3,11% της αξίας τους, σε σύγκριση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής.
Ο όμιλος διανομής Jeronimo Martins συγκαταλέγεται στους μεγάλους χαμένους της ημέρας, με απώλεια της μετοχής του 6,81% ως προς την Παρασκευή.
Τέλος η Portugal Telecom την ίδια ώρα έχανε ως προς την Παρασκευή 4,58% .
Πηγή: express.gr
iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια: