Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Το περιβάλλον ως "μετρητά"

Τη διάλυση κάθε έννοιας οικιστικής και χωροταξικής συνείδησης προωθεί με συνέπεια ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου με τη νομοθεσία που προωθεί για τα αυθαίρετα. Επηρεασμένος ίσως από τον κ. Ραγκούση, θεωρεί, φαίνεται και ο ίδιος πως η χωροταξία και η διαχείριση του περιβάλλοντος "αυτορρυθμίζονται". Παραδείγματα χωροταξικής αυτορρύθμισης έχουμε άφθονα βέβαια, αλλά είναι κυρίως από τον προηγούμενο αιώνα και από το νότιο ημισφαίριο.
Αλλά δεν είναι επίδειξη νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας ο τρόπος που πολιτεύεται ο κ. Παπακωνσταντίνου στο ΥΠΕΚΑ. Ο τ. τσάρος της οικονομίας άλλαξε χαρτοφυλάκιο, όχι αποστολή. Αποστολή του παραμένει η συγκέντρωση χρημάτων για το Μνημόνιο και η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Γι' αυτό και προωθεί πάση δυνάμει και την αντιπεριβαλλοντική επένδυση για τον χρυσό, αλλά και τον κατατεμαχισμό και την πώληση της ΔΕΗ.
Από την αρχή της παρούσας κρίσης, από το 2008, ο προεδρος της Κομισιόν Χ.Μ. Μπαρόζο είχε προβλέψει ότι τα πρώτα και πιο σίγουρα θύματα θα είναι οι μετανάστες και το περιβάλλον, οι πιο ανυπεράσπιστοι. Δεν έπεσε έξω.

Το ιδιαίτερο πρόβλημα με την Ελλάδα είναι πως τα μόνα σχετικά συγκεκριμένα πράγματα που έλεγε ο Γ. Παπανδρέου, μέσα στο νεφελώδες χθες - σήμερα, μπρος - πίσω και στα άλλα χωροχρονικά φληναφήματα με τα οποία μας είχε φλομώσει, ήταν οι εξαγγελίες του για τους μετανάστες και την "πράσινη ανάπτυξη". Με τους μετανάστες είδαμε τι έγινε. Τώρα βλέπουμε τι εννοούσε και για το περιβάλλον...
avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια: