Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

«Σκληρή δουλειά» στη χώρα των ανέργων απαιτεί ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας

Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να ξεπεράσει η Ελλάδα τα προβλήματά της, δήλωσε στο Bloomberg ο κ. Γ. Προβόπουλος για να προσθέσει ότι οι «Ευρωπαίοι εταίροι μας έκαναν ό,τι χρειάζεται και η μπάλα είναι τώρα στο δικό μας γήπεδο, γι' αυτό και πρέπει στο εξής να δουλέψουμε σκληρά».
Χρησιμοποιώντας την ξύλινη γλώσσα των αγορών, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας υποστήριξε ότι «το δεύτερο πακέτο στήριξης παρέχει ανάσα που πρέπει να εκμεταλλευτούμε, όχι μόνο για να πετύχουμε τους στόχους του προγράμματος, αλλά και να τους υπερβούμε. Και μπορούμε σίγουρα να το κάνουμε, καθώς αυτό θα βελτιώσει την ψυχολογία των αγορών».
Ο κ. Γ. Προβόπουλος εκτίμησε ότι, σε περίπτωση συνεπούς και αυστηρής τήρησης και εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής, κάτι, που όπως υποστήριξε, είναι εφικτό, «θα βγούμε πιο γρήγορα στις αγορές, καθώς θα βελτιωθεί η ψυχολογία», ενώ προέβλεψε θετικό ρυθμό ανάπτυξης από το 2012 και πάνω από 2% το 2013.
Για το τραπεζικό σύστημα ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι «δεν αποτελεί την πηγή της κρίσης, αλλά αντίθετα το θύμα της δημοσιονομικής κρίσης της χώρας», αποσιωπώντας ότι πριν από τρία χρόνια οι τράπεζες στράφηκαν στα κρατικά ταμεία ζητώντας διάσωση και οι κυβερνήσεις τούς έκαναν το χατίρι, με συνέπεια να βρεθούν οι ίδιες με υψηλό χρέος.

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην εκροή καταθέσεων, που είχε παρατηρηθεί ως αποτέλεσμα της αρνητικής ψυχολογίας. Μετά τη Σύνοδο Κορυφής και τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, η ψυχολογία, όπως υποστήριξε, βελτιώθηκε, καθώς «η τάση αυτή έχει αντιστραφεί» και τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται «άνοδος των καταθέσεων».

Πηγη avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια: