Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

ΝΕΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ: Αναγκαία μια νέα μεταπολίτευση

Την προηγούμενη Τρίτη (12/7) ο «Νέος Αγωνιστής» παραχώρησε στα γραφεία του δικηγορικού συλλόγου συνέντευξη Τύπου, όπου παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Απόστολος Μπόκας, εκ μέρους του Άρματος Πολιτών, ο Απόστολος Καραγιάννης από την Αριστερή Ανασύνθεση, ο Δημήτρης Τσουκαλάς εκ μέρους της «Αττικής Συνεργασίας - Όχι στο Μνημόνιο», ο Γιάννης Μπαλάφας εκ μέρους του ΣΥΝ, και το στέλεχος της αριστεράς Άλκης Ρήγος.
Ο Νέος Αγωνιστής απηύθυνε πρόσκληση προς τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις για τη διαμόρφωση ενός κοινού πολιτικού σχεδίου και τη συγκρότηση μιας πρότασης που θα έχει ως στόχο την εξουσία. Από τον «Νέο Αγωνιστή» ήταν επίσης ο Βασίλης Ασημακόπουλος, μέλος της Σ.Ο. του Νέου Αγωνιστή, η Νίνα Κασιμάτη, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ, και ο Κώστας Τσουκαλάς, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Με αφορμή αυτό το κάλεσμα ζητήσαμε από τον Βασίλη Ασημακόπουλο να μας μιλήσει για τις επόμενες κινήσεις της πρωτοβουλίας και από τη Νίνα Κασιμάτη ένα σχόλιο για τις αποφάσεις της συνάντησης κορυφής την περασμένη Πέμπτη.

«Πρέπει να κάνουμε τη δική μας μεταπολίτευση, έχουμε καθήκον ως δημοκράτες, ως προοδευτικές δυνάμεις ως λαϊκό κίνημα, να μην επαναληφθεί ένα 1974, άλλωστε ο τρόπος που έγινε η μεταπολίτευση τότε και οι δυνάμεις που κυριάρχησαν μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο» τόνισαν μεταξύ άλλων τα στελέχη του Νέου Αγωνιστή. Πρέπει η μεταπολίτευση που θα έρθει, έτσι και αλλιώς, να γίνει με βάση το λαϊκό παράγοντα. Δεν μπορεί να είναι μια διεύρυνση των υπαρκτών μετώπων της αριστεράς, αλλά προϋποθέτει τη συγκρότηση μιας πρότασης εξουσίας. Η αναγκαιότητα σύμφωνα με τα στελέχη του Νέου Αγωνιστή είναι η δημιουργία ενός νέου σοσιαλιστικού κόμματος. Το ΠΑΣΟΚ έχει σήμερα καταληφθεί από εγχώριους και ξένους που θυσιάζουν την εθνική οικονομία και βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία. Για την επίτευξη αυτού του στόχου αναγκαία είναι η δημιουργία ενός παλλαϊκού μετώπου, σημείωσαν. «Δηλώνουμε ως δημοκράτες και σοσιαλιστές σε όσους βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που δρομολογούν τη θυσία της ελληνικής κοινωνίας, ότι δεν θα τους αφήσουμε». Βέβαια, όπως τόνισαν τα στελέχη της κίνησης σε ερώτηση που τους έγινε, τα μέλη του ΠΑΣΟΚ που κινούνται στο χώρο του «Νέου Αγωνιστή», δεν παραιτούνται από τα όργανα και από το κόμμα, παρά την εκτίμηση ότι το κόμμα πια κινείται μακριά από τις σοσιαλιστικές αρχές.
Ο «Νέος Αγωνιστής» ξεκίνησε ως μια περιοδική έκδοση την περίοδο 2006 -2007, όταν μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ αντιτάχθηκαν τότε στη θέληση της ΝΔ να πραγματοποιήσει αναθεώρηση του άρθρου 16. Το τελευταίο διάστημα και κυρίως η ψήφιση του μνημονίου, η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και η υπερψήφιση του μεσοπροθέσμου, έθεσε νέα καθήκοντα και νέα αιτήματα. Όπως επίσης τόνισαν «το μνημόνιο πρέπει να καταγγελθεί άμεσα, να προχωρήσει η χώρα στην κατ’ ιδίαν αναδιαπραγμάτευση του χρέους με τους πιστωτές της και να θέσει ως κόκκινη γραμμή τη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου της ελληνικής κοινωνίας και την επαναφορά της λαϊκής κυριαρχίας». Είναι εμφανές, ότι η ελληνική κοινωνία μετατρέπεται σε ένα εργαστήρι μαζικής εξαθλίωσης, που αποτελεί παράδειγμα για όλη την Ευρώπη.
Ο Γιάννης Χατζηαντωνίου, στη σύντομη τοποθέτησή του, επεσήμανε ότι η πολιτική του μνημονίου έχει αποτύχει, και το ορθολογικό συμπέρασμα που θα προέκυπτε από μια κυβέρνηση που εκπροσωπεί τους εντολείς της, θα ήταν ότι πρέπει να αλλάξει πολιτική. Αντίθετα, βλέπουμε να κλιμακώνει αυτήν την πολιτική μέσω του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, το οποίο αποτελεί αποκάλυψη των προθέσεων και των κατευθύνσεων της κυβέρνησης. Καταρχάς το μεσοπρόθεσμο χρησιμοποιείται ως ψευδώνυμο και αφορά όχι μόνο την εκποίηση της περιουσίας του δημοσίου, αλλά και συμβολικά την πολιτική εξουσία της πολιτείας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κείμενο του μεσοπρόθεσμου ανάμεσα στα προς εκποίηση κτίρια είναι το κτίριο του υπουργείου Πολιτισμού, του αρχηγείου της αστυνομίας κ.ά. Θεσπίζεται η πώληση συμβολικών κτιρίων της εθνικής κυριαρχίας, όπως το κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών και η αστυνομική διεύθυνση Ροδόπης. Αυτό που διατυπώνει ο λαός κατακλύζοντας τις πλατείες, είναι το αίτημα για εθνική ανεξαρτησία. Είναι σαφές πια ότι η κυβέρνηση δεν εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό αλλά τους πιστωτές της. Για να γίνουν τα επόμενα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, χρειάζεται η συνέχιση και πολιτικοποίηση των κινητοποιήσεων και η έναρξη ενός διαλόγου ανάμεσα στις δυνάμεις που ενδιαφέρονται για τη δημιουργία ενός νέου μπλοκ εξουσίας.
Στάθης Κουτρουβίδης

Ο κόσμος έχει κάθε δικαίωμα να αντιδρά
«Δεν μας χωρίζει τίποτα με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, αλλά πάρα πολλά με την ηγεσία του. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ είναι δύο φορές προδομένοι και έχουν κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρονται, με κάθε τρόπο. Ασφαλώς είμαστε αντίθετοι σε χειροδικίες, αλλά συμμεριζόμαστε την οργή τους. Οι ψηφοφόροι έχουν κάθε δικαίωμα να ανακαλέσουν τη λαϊκή εντολή από όσους νομίζουν ότι δεν τους εκπροσωπούν».
Αυτό που πιστοποιήθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας είναι η λανθασμένη επιλογή του μνημονίου το 2010 ως ενδεδειγμένης πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης δανεισμού της Ελλάδας τότε. Αφού εκτίναξαν το δημόσιο χρέος μας, συρρίκνωσαν το ΑΕΠ και βύθισαν τη χώρα στην ύφεση και την ανεργία, αποφάσισαν –μόνο για την Ελλάδα– και αφού τη δέσμευσαν να ξεπουλήσει σε υφεσιακές τιμές τον υλικό και άυλο πλούτο της, να τη «διασώσουν» για δεύτερη φορά.
Για το καλό του ευρώ πια, η συνταγή τώρα είναι διαφορετική. Αλλά πόσο μας αφορά αυτό θετικά; Και πόση σημασία έχει όταν ο χρονισμός της συμπίπτει μόνο με την αγωνία της Ευρωζώνης να μην καταρρεύσει;
Και αφού, όπως εν τοις πράγμασι αποδείχθηκε, ήταν εφικτό το κούρεμα, το μειωμένο επιτόκιο, η αποδέσμευση αναπτυξιακών πόρων, γιατί δεν το εφαρμόσαμε πέρυσι; Άλλωστε, το χρέος μας ήταν πολύ μικρότερο από αυτό που θα μας εξασφαλίσει το νέο μνημόνιο.
Η αποδόμηση των εργασιακών, κοινωνικών και πολιτικών κεκτημένων είναι η απάντηση. Η αλλαγή του ελληνικού μοντέλου επιτεύχθηκε, οι εργαζόμενοι υποδουλώθηκαν και ο δρόμος για φτηνές, αλλά υπερπροσοδοφόρες, επενδύσεις άνοιξε. Η νεοφιλελεύθερη ελληνική κυβέρνηση σύρεται, αφού από την αρχή δεν διέθετε εθνική στρατηγική.
Με τα γνωστά αποτελέσματα επαφέθηκε σε ξένους χειρισμούς, δρομολογώντας τη διάσωση των πιστωτών, αδύναμη, ή άβουλη, να προωθήσει μια λύση που να εξυπηρετεί το συμφέρον της χώρας. Στη σύνοδο δεν πέτυχε, αλλά ούτε και προσπάθησε, να αποδεσμευτεί από τις μνημονιακές πολιτικές και να επιβάλει στους αλληλεξαρτώμενους εταίρους μας το ριζικό επαναπροσανατολισμό της οικονομίας. Όσοι επιχαίρουν για τα αποτελέσματα της συνόδου θα πρέπει να μας απαντήσουν πώς θα πληρωθεί σε αυτές τις συνθήκες το ιδιωτικό χρέος των Ελλήνων που φτάνει τα 250 δισ. ευρώ, ειδικά μάλιστα όταν το κύριο βάρος του κουρέματος το ανέλαβαν οι ελληνικές τράπεζες που θα χρειαστούν επανακεφαλαιοποίηση προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν αναπτυξιακά για την οικονομία.
Το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων δεν αποκαταστάθηκε και ήδη η οικονομία μας έχει γυρίσει στον προηγούμενο αιώνα προετοιμάζοντας τα παιδιά της για ένα τρίτο κύμα μετανάστευσης. Αυτή τη φορά οι μετανάστες μας δε θα είναι ανειδίκευτοι εργάτες, αλλά μια νέα γενιά εξειδικευμένων επιστημόνων. Μια χώρα δε μπορεί να έχει μέλλον όταν απορφανίζεται από τους συντελεστές της προόδου της. Πολύ φοβούμαστε ότι για άλλη μια φορά διασώσαμε τους ξένους και αυτοκτονήσαμε.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ αυτοακυρώνεται
Η συγκυρία του τελευταίου χρόνου, από το μνημόνιο και μετά, οδηγεί σε ορισμένα συμπεράσματα:  Στην πιστοποίηση της ακύρωσης του ΠΑΣΟΚ ως ιστορικού εγχειρήματος έκφρασης σοσιαλιστικών δυνάμεων για εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία και κοινωνική αλλαγή. Την ανυπαρξία και αδυναμία συγκρότησης αριστερής πτέρυγας εντός του. Την ανάγκη να συγκροτηθεί νέος σοσιαλιστικός φορέας, γιατί ο προηγούμενος έχει αυτοκαταργηθεί, καθώς καταλήφθηκε από τους πολιτικούς και κοινωνικούς εκπροσώπους του νεοφιλελευθερισμού, της ολιγαρχίας και του χρηματιστικού κεφαλαίου. Τη διαφοροποίηση από το ψευδώνυμο ΠΑΣΟΚ, όχι χώρων, τάσεων, έστω ιδεολογικών ή πολιτικών ρευμάτων, αλλά μεμονωμένων ατόμων, σε επίπεδο πολιτικής τάξης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, για τη δόμηση του χώρου. Μια πρώτη προσπάθεια εκλογικής συνεργασίας με δυνάμεις από το σοσιαλιστικό χώρο και από την αριστερά έγινε στις αυτοδιοικητικές εκλογές κυρίως στην Περιφέρεια Αττικής, με θετικές και αρνητικές εμπειρίες και συμπεράσματα, με πολυδιάσπαση δυνάμεων, για την οποία τόσο η επιλογή της συνεργασίας με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που είχε, όσο και η κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι αμέτοχες.
Για τη συλλογικότητα του Νέου Αγωνιστή η αυτόνομη συγκρότηση του σοσιαλιστικού χώρου, αλλά και η συνεργασία με την αριστερά, είναι μέσα στις στοχεύσεις, στην κουλτούρα της και κάτι περισσότερο. Συνιστούν τους ιδεολογικούς, πολιτικούς και οργανωτικούς όρους συγκρότησής της. Ο Νέος Αγωνιστής μορφοποιήθηκε μέσα από μια αγωνιστική εμπειρία συνεργασίας με την αριστερά, καθώς ο πυρήνας του, αποτέλεσε τον πυρήνα της Πρωτοβουλίας μελών ΠΑΣΟΚ ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Αλλά και στη συγκυρία μετά το μνημόνιο, συμμετείχε ως συνιδρυτική συλλογικότητα στο αυτοδικοικητικό σχήμα Αττική Συνεργασία-Όχι στο μνημόνιο.
Η κινητοποίηση του Νέου Αγωνιστή την αμέσως επόμενη περίοδο, θα είναι προς την και οργανωτικά αυτόνομη συγκρότησή του. Θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην προσπάθεια ανασυγκρότησης και επαναθεμελίωσης του σοσιαλιστικού χώρου. Θα επιδιώξει τη συνεργασία με ευρύτερες δυνάμεις στο πλαίσιο ενός πλατιού λαϊκού μετώπου για την αποτίναξη των δεσμών των μνημονιακών πολιτικών που μεταβάλλουν την ελληνική δημοκρατία πολιτικά σε προτεκτοράτο, οικονομικά σε καθεστώς ελεγχόμενης πτώχευσης, κοινωνικά σε εργαστήρι μαζικής εξαθλίωσης, με στόχο μια λαϊκή μεταπολίτευση για την εθνική, δημοκρατική, παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας.
epohi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: