Στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλα είαι θέμα "δούναι και λαβείν", όπως αποκαλύπτει με τη δήλωσή της η καγκελάριος της Γερμανίας, κα. Μέρκελ.
Στην αποτίμηση του συμβουλίου κορυφής αναλυτές προσεγγίζουν διαφοροποιημένα τις αποφάσεις, οι σοσιαλδημοκράτες περίμεναν ριζικότερη αναδιάρθρωση, ενώ η Μέρκελ δείχνει την Ελλάδα και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Μια μέρα μετά το συμβούλιο κορυφής των χωρών του ευρώ πολιτικοί και οικονομολόγοι στη Γερμανία προχωρούν στην αποτίμηση των όσων συμφώνησαν χθες οι 17 στις Βρυξέλλες.
Κατ΄ αρχήν επικρατεί ανακούφιση για το γεγονός ότι η ευρωζώνη έδωσε μιαν απάντηση μέσω του 2ου πακέτου στήριξης στην δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας, η οποία απειλεί να γίνει συστημική και να πλήξει ακόμη και τον πυρήνα της ευρωζώνης, αφετέρου επικρατεί σκεπτικισμός για το εάν τα μέτρα που αποφασίστηκαν θα δώσουν μια πειστική απάντηση στις αγορές.
Η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ εκθείασε το αποτέλεσμα. «Ο χώρες του ευρώ έδειξαν ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις. Ό,τι διαθέσουμε εμείς οι Γερμανοί για τη σταθερότητα του ευρώ, θα το πάρουμε πολλαπλώς πίσω», δήλωσε η κ. Μέρκελ.
«Φτάσαμε σε μια ικανοποιητική φάση των προσπαθειών μας, αλλά δεν είναι κάτι που μας απελευθερώνει, γιατί η Ελλάδα έχει μπροστά της μια μεγάλη διαδικασία», σημείωσε. «Θα σταθούμε αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα, θα σταθούμε στο πλευρό της».
Από την Καμπούλ όπου βρίσκεται ο Γερμανός υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε εξέφρασε την ανακούφισή του: «Η Ε.Ε. είναι ικανή να διαχειριστεί τα προβλήματά της. Η πραγματική δουλειά όμως τώρα αρχίζει. Αυτό σημαίνει δημοσιονομική πειθαρχία σε όλες τις χώρες-μέλη και αύξηση της ανταγωνιστικότητας», ανέφερε.
Αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης στέκονται επικριτικά στα χθεσινά αποτελέσματα. «Η Ελλάδα χρειάζεται μια πιο ριζική αναδιάρθρωση του χρέους της», δήλωσε ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο Δεύτερο Δημόσιο κανάλι. «Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και η μείωση του επιτοκίου σημαίνουν νέα δάνεια. Τα μέτρα αυτά δεν αλλάζουν το γεγονός ότι οι Έλληνες δεν είναι σε θέση να σηκώσουν το τεράστιο βουνό των χρεών της».
Ο πρόεδρος του Κόμματος της Αριστεράς, Κλάους Ερνστ εστίασε τις επικρίσεις του στον τρόπο δέσμευσης των ιδιωτών. «Χρειαζόμαστε ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο που θα αναγκάσει τον τραπεζικό τομέα, που κέρδισε από τα μονοπωλιακά της παιγνίδια, να πληρώσει», τόνισε.
dailynews24
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου