Του Alan Woods
Μετάφραση : Σοφία Παπακωνσταντίνου
Καθώς γράφω τις γραμμές αυτές, το μέλλον της Ελλάδας αποφασίζεται κατά τη διάρκεια της τιτάνιας πάλης της ελληνικής εργατικής τάξης ενάντια στις μεγάλες τράπεζες και τους Ευρωπαίους καπιταλιστές (Μ.Φ : Το άρθρο γράφτηκε στις 4 Ιουλίου 2011). Η ΕΕ εκβιάζει με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο την Ελλάδα.
Λένε: θα δεχτείτε τα δρακόντεια μέτρα και τις περικοπές στο βιοτικό σας επίπεδο αλλιώς δεν θα σας δώσουμε την επόμενη δόση των 12 δις ευρώ. Αυτό θα σήμαινε πως η Ελληνική Κυβέρνηση σύντομα θα έμενε χωρίς χρήματα. Δεν θα μπορούσε να πληρώσει τις νοσοκόμες, τους γιατρούς, τους δασκάλους και τους αστυνομικούς. Η Ελλάδα θα πτώχευε. Από όλες τις μεριές ακούγετε ένα σύνθημα: "Οι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν!". Αλλά στους δρόμους της Αθήνας ακούγεται μια διαφορετική φωνή: η φωνή του απλού ανθρώπου, του απλού εργαζόμενου που δουλεύει σκληρά όλη του τη ζωή, παλεύει και κάνει θυσίες, η φωνή εκείνων που δεν ευθύνονται για την κρίση, οι οποίοι όμως καλούνται να πληρώσουν τα «σπασμένα».
Μία εργαζόμενη διαδηλώτρια στην πλατεία του Συντάγματος, ρωτά τον δημοσιογράφο του βρετανικού Καναλιού 4: «Γιατί πρέπει να πληρώσουν οι φτωχοί;». Αυτή είναι μια εξαιρετική ερώτηση, που αξίζει να απαντηθεί. Την Τρίτη, 28 Ιουνίου στο βρετανικό Κανάλι 4, ένας Έλληνας γιατρός διέψευσε τον μεγάλο μύθο των «καλοπληρωμένων» Ελλήνων. «Είμαι γιατρός και εργάζομαι στο νοσοκομείο εδώ και 27 χρόνια. Ο μισθός μου είναι 1.500 ευρώ, περίπου 70% χαμηλότερος του μισθού που παίρνουν οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι μου». Οι Έλληνες εργαζόμενοι είναι οι πιο χαμηλόμισθοι στην Ευρώπη, και ήδη έχουν δει τους μισθούς τους να καταρρέουν κατά 1/3 τον τελευταίο χρόνο. Τώρα καλούνται να δεχτούν τεράστιες μειώσεις της τάξης του 30%! Όταν ο δημοσιογράφος ρώτησε αν η Ελλάδα πρέπει να ψηφίσει το Μνημόνιο 2, ο γιατρός απάντησε: «Μπορεί η ΕΕ να μου εγγυηθεί ότι η Ελλάδα δεν θα αναγκαστεί να χρεοκοπήσει;» Σαφώς δεν έλαβε καμία απάντηση.
Βέβαια η απάντηση έχει ήδη δοθεί από τα γεγονότα των τελευταίων 12 μηνών. Η λιτότητα και η πτώση του βιοτικού επιπέδου έχουν βυθίσει την Ελλάδα σε βαθύτατη ύφεση. Επιπλέον περικοπές σε συνδυασμό με αυξημένη ανεργία, μειωμένη ζήτηση, μειωμένα φορολογικά έσοδα θα οδηγήσουν σε μια αναπόφευκτη πτώχευση. Ο Σταύρος Λυγερός, δημοσιογράφος της Καθημερινής παραθέτει τις μαθηματικές εξισώσεις που πρέπει να λύσει η Ελλάδα:
«Ακόμη και στην πιθανότητα να διαγραφεί το πρωτογενές χρέος της Ελλάδας, το 2012 θα πρέπει να πληρώσει 52 δις (35 σε ομόλογα και 17 σε τόκους) ενώ αναμένει να λάβει 12 δις από την Τρόικα. Το 2013 , η Ελλάδα δεν θα λάβει τίποτα από την Τρόικα, αλλά θα χρειαστεί να πληρώσει 44 δις (27 ευρώ σε ομόλογα και 17 δις σε τόκους). Βασικά θα χρειαστεί 84 δις για τα έτη 2012-2013 έτσι ακόμα και αν λάβει 60-65 δις , θα της λείπουν 20-25 δις. Αυτό το ποσό υποτίθεται ότι θα καλυφθεί από τις ιδιωτικοποίησες και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Η ζωή δεν τελειώνει βέβαια το 2013. Πού θα βρει η Ελλάδα τα δεκάδες δισεκατομμύρια που χρειάζεται για να εξυπηρετήσει το τεράστιο χρέος της; Και τι θα συμβεί μετά το 2014 που οι τόκοι υπέρ των δανειστών θα ανέβουν και άλλο;»
Με άλλα λόγια, όποιες θυσίες και αν κάνουν οι Έλληνες εργαζόμενοι, δεν θα αλλάξουν το αποτέλεσμα. Στο τέλος η Ελλάδα θα πτωχεύσει και οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρότατες - όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη, την Αμερική και την παγκόσμια οικονομία σαν σύνολο.
Οι τελευταίες ειδήσεις το επιβεβαιώνουν. Ο οίκος αξιολόγησης «Standard & Poor's» δήλωσε πως το πακέτο που συμφωνήθηκε για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, στην ουσία αντιπροσωπεύει την πτώχευση. Το σχέδιο για μετακύλιση μέρους του χρέους από ιδιώτες επενδυτές, κατά την «Standard & Poor's» θα μπορούσε να πυροδοτήσει την πτώχευση. Έτσι απαντάται λοιπόν η ερώτηση του Έλληνα γιατρού.
Το συνολικό χρέος της Ελλάδας ήταν το 2010 €328.6 δις, που ισούται με το 142,8% του ΑΕΠ. Φέτος το ποσοστό αυτό θα φτάσει στο 157,7% του ΑΕΠ, αύξηση δηλαδή πάνω από 10% ετησίως. Όλοι κατηγορούν την Ελλάδα. Όμως αυτό το φαινόμενο αγγίζει κάθε ευρωπαϊκή χώρα.
Το φάρμακο που χορηγεί η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία στον ασθενή δεν λειτουργεί και τελικά θα σκοτώσει τον ασθενή. Αλλά ποια είναι η εναλλακτική λύση; Η αστική τάξη ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Αλλά αυτό είναι τεράστιο ψέμα. Το ίδιο ψέμα λένε στους λαούς της Ισπανίας, της Ιρλανδίας της Πορτογαλίας και της Αμερικής. « Τι να κάνουμε; Δεν υπάρχουν λεφτά!» ,λένε οι πολιτικοί με δάκρυα στα μάτια....
Αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει αφθονία χρημάτων. Σύμφωνα με τον ΣΔΟΕ, περισσότερες από 10.000 "offshore" εταιρείες ανήκουν σε Έλληνες καπιταλιστές, με συνολικό ετήσιο κύκλο εργασιών 500 δισεκατομμυρίων περίπου! (Πηγή: Τα Νέα, 11/5/2009). Όπως μπορούμε να δούμε, υπάρχουν πολλά χρήματα στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι στα χέρια της εκλεγμένης κυβέρνησης, αλλά στα χέρια των ιδιωτών, σε πλούσιους άνδρες και γυναίκες, στους τραπεζίτες και τους καπιταλιστές, που δεν πληρώνουν φόρους και στέλνουν δισεκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό σε ξένες τράπεζες ή υπεράκτιες επιχειρήσεις. Όταν αυτοί ζητούν από τους Έλληνες να κάνουν θυσίες, προφανώς δεν αναφέρονται σε αυτούς τους πλούσιους Έλληνες.
Ένα βουνό χρέους
Το παγκόσμιο εξωτερικό χρέος εκτιμάται σε 60,28 τρις δολάρια στις 31 Δεκεμβρίου. Ο αριθμός αυτός είναι το συνολικό ποσό του εξωτερικού χρέους όλων των χωρών, του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει πως όλος ο κόσμος πνίγεται σε μια θάλασσα από χρέη. Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο βάρος που είναι βάρος στους ώμους της ανθρωπότητας και τη σέρνει προς τα κάτω. Θα λειτουργεί ως τροχοπέδη για την σταθερή ζήτηση, μειώνοντας την κατανάλωση. Δεν μπορεί να υπάρξει θέμα για την έξοδο από την κρίση μέχρι τουλάχιστον ένα μέρος του χρέους να μειωθεί και να αποκατασταθεί η κατανάλωση.
Το πρόβλημα του δυσβάσταχτου χρέους δεν περιορίζεται μόνο στην Ευρώπη. Κανείς δεν θέλει να μιλήσει για τα δυσβάστακτα χρέη των ΗΠΑ. Είναι σαν να μιλάς για κάποια σιχαμερή ασθένεια σε ένα βασιλικό πάρτυ. Αλλά οι σοβαροί οικονομολόγοι και οι ξένοι επενδυτές έχουν πλήρη επίγνωση της πραγματικής κατάστασης, η οποία είναι ανησυχητική.
Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ ως τις 6 Μάη του 2011 ήταν 14,320 τρις δολάρια και ήταν περίπου σε ποσοστό, το 98% του ετήσιου ΑΕΠ για το 2010. Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του 2010, το συνολικό χρέος των ΗΠΑ (96,3% του ΑΕΠ) κατετάγη στη 12η υψηλότερη θέση. Το συνδυασμένο δημόσιο χρέος της ΕΕ (14 τρισεκατομμύρια δολάρια] και των ΗΠΑ [14,320 τρις δολάρια] ανέρχεται σε περίπου 28 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η μεγάλη ανάπτυξη στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες βασίστηκε σε ένα βουνό από χρέη. Αλλά είναι γνωστό ότι αργά ή γρήγορα στα βουνά εμφανίζεται το φαινόμενο των χιονοστιβάδων. Μια σοβαρή δημοσιονομική χιονοστιβάδα θα τα σαρώσει όλα, προκαλώντας τεράστιες υλικές ζημιές που θα πάρει πολύ χρόνο να επισκευαστούν.
Ο λόγος για τον οποίο ο Ομπάμα έχει πιέσει τους Ευρωπαίους να επιλύσουν τα προβλήματα στην Ελλάδα, είναι ότι μια κατάρρευση στην Ελλάδα θα οδηγήσει σε μια κρίση στη ζώνη του ευρώ και ενδεχομένως στην κατάρρευση του ίδιου του ευρώ. Όμως, δεδομένου του επιπέδου του χρέους των ΗΠΑ, αυτό θα θέσει αμέσως σε πιέσεις στο δολάριο που θα μπορούσαν ακόμη και θεωρητικά να προκαλέσουν ένα σοβαρό οικονομικό κραχ στις ΗΠΑ, που θα έστελνε κύματα σοκ σε όλο τον κόσμο.
Συνεχίζεται....
www.marxismos.com
kokinorodo
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου