Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Ιδιωτικοποιήσεις, λουκέτα και έσοδα στη ατζέντα της τρόικας

Οι ιδιωτικοποιήσεις, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και οι συγχωνεύσεις των δημοσίων φορέων, είναι τα τρία θέματα που απασχολούν σε απανωτές συσκέψεις το οικονομικό επιτελείο, καθώς η τρόικα πιέζει την κυβέρνηση για αποτελέσματα, επισημαίνοντάς της πως και τα τρία αυτά κεφάλαια έχουν κολλήσει. Παράλληλα, επί τάπητος τίθεται και το ενιαίο μισθολόγιο, αλλά και οι εκκρεμότητες εκείνες που έχει αφήσει ανοικτές η κυβέρνηση, καθώς μάλιστα φθάνουν στην Αθήνα το μεν τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας σήμερα, οι δε επικεφαλής την ερχόμενη εβδομάδα. Ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος στις απανωτές συσκέψεις του με τους αναπληρωτές υπουργούς και υπηρεσιακά στελέχη ζήτησε να αναστραφεί η κακή πορεία των εσόδων και να κλείσει η τρύπα των 3,4 δισ. ευρώ στα έσοδα και του 1,1 δισ. ευρώ στις δαπάνες.

Στο σκέλος των ιδιωτικοποιήσεων, παραμένει μεν ο στόχος άντλησης 1,3 δισ. ευρώ έως το τέλος Σεπτεμβρίου (συνολικά 1,7 δισ. ευρώ μαζί με τον ΟΤΕ) και άλλων 3,3 δισ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, όμως με διαφορετική σύνθεση φορέων και περιουσιακών στοιχείων που θα εκποιηθούν ώστε το πρόγραμμα να καταστεί πιο ρεαλιστικό προκειμένου να διασφαλισθεί και η επόμενη δόση του Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικότερα, η κυβέρνηση σχεδιάζει:
* Να εκποιήσει κρατική περιουσία για 1,3 δισ. ευρώ ως το τέλος του Σεπτεμβρίου, κυρίως από τον χώρο του τζόγου (πώληση εταιρειών και δικαιωμάτων) μέσω του νέου ταμείου, παρότι έχει διατυπωθεί έντονος προβληματισμός εξαιτίας της πτωτικής πορείας των χρηματιστηριακών αξιών που εμποδίζουν τις ιδιωτικοποιήσεις.
* Να σμικρύνει την τρύπα στα έσοδα Ιουλίου που έφτασε στα 3,4 δισ. ευρώ. Προωθούνται κινήσεις εντυπωσιασμού με την κοινοποίηση μεγάλων φοροφυγάδων από το ΣΔΟΕ, αλλά και η ταχύτερη αποστολή των εκκαθαριστικών για το νέο κύμα φόρων.
* Να προχωρήσει και σε νέο κύμα περικοπής δαπανών έστω και αν αυτό θα εντείνει την ούτως ή άλλως επικρατούσα υπολειτουργία του κράτους.
* Να προσχωρήσει σε αλλαγές στις ΔΕΚΟ, ακόμη και με την εξαγγελία “λουκέτων” μεγάλων εταιρειών που σε συνδυασμό και με τις συγχωνεύσεις θα πολλαπλασιάσουν την ήδη γιγαντωμένη (επισήμως στο 16,6%) ανεργία.
* Να ανακοινώσει το νέο μισθολόγιο το οποίο θα φέρει νέα περικοπή των επιδομάτων.

* Να προχωρήσει σε άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που ακόμη δεν έχουν ανοίξει ώστε να ενεργοποιηθεί ο σχετικός νόμος που ισχύει από τις 2 Ιουλίου.
avgi.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: