Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Κανένα μέλλον για τους νέους με τα παραδοσιακά Κόμματα.

Στην εφημερίδα Trouw δημοσιεύεται ανταπόκριση του δημοσιογράφου Dirk van Harten από την Αθήνα, με τίτλο «Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει ελπίδα στους νέους» και υπότιτλο «Τα παραδοσιακά κόμματα δεν έχουν επεξεργαστεί συγκεκριμένα σχέδια για την υψηλή ανεργία που πλήττει τους νέους», αναφέρονται τα εξής:
Tα ελληνικά κόμματα έχουν επιλέξει προσεκτικά το μέρος που έχουν τοποθετήσει τα περίπτερα για την προεκλογική τους εκστρατεία. Η συντηρητική Νέα Δημοκρατία έχει ένα περίπτερο στην Πλατεία Συντάγματος, στο ακριβό εμπορικό δρόμο των Αθηνών. Το ΚΚΕ όπως πάντα είναι σε γειτονιές, όπου ζει το εξαθλιωμένο προλεταριάτο. Και το ΠΑΣΟΚ είναι στην ίδια περιοχή, με την ελπίδα να ξανακερδίσει τους ψηφοφόρους που έχασε. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ίσως να πάρει τις περισσότερες ψήφους στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή, βρίσκεται μπροστά στο πανεπιστήμιο, για να προσεγγίσει τους νεαρούς ψηφοφόρους.

Στις εκλογές, οι οποίες έγιναν πριν από ένα μήνα περίπου, οι ψήφοι των νέων των μεγάλων πόλεων και των ανέργων ήταν αυτοί που ανέβασαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην δεύτερη θέση. Σχεδόν οι μισοί από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάτω των 35 ετών και σχεδόν το ένα τέταρτο ήταν άνεργοι, σύμφωνα με έρευνα. Ο αρχηγός του κόμματος Αλέξης Τσίπρας υπολογίζει ότι οι ίδιοι θα τον βοηθήσουν πάλι να κερδίσει τις εκλογές την Κυριακή.
Εκτός από την κατάργηση των συμφωνιών με την Ευρώπη και των μισητών περικοπών, οι αυξήσεις των κατώτατων μισθών και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι τα σημαντικότερα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας του Τσίπρα.
«Οι νέοι αισθάνονται την κρίση περισσότερο από τους άλλους», λέει ο 19χρονος Αλέξης. Με αρκετούς νέους της ίδιας ηλικίας, ζωγραφίζει αφίσες στο περίπτερο της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. «Σπουδάζω, αλλά δεν έχω καμία προοπτική. Περισσότεροι από τους μισούς νέους δεν έχουν δουλειά. Όποιος εργάζεται αμείβεται πολύ χαμηλά. Πολλοί νέοι θέλουν αυτή η κατάσταση να αλλάξει και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που έχει συγκεκριμένα σχέδια πάνω σε αυτό το θέμα».
Κόμματα, όπως η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, σε ό, τι αφορά στην απασχόληση των νέων, άφησαν μία ευκαιρία ανεκμετάλλευτη, λένε οι αναλυτές.
«Η ανεργία των νέων είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα. Εάν αυτά τα πρώην μεγάλα κόμματα είχαν ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την καταπολέμηση της ανεργίας, θα μπορούσαν να προσελκύσουν την νεολαία και να την πάρουν από το ΣΥΡΙΖΑ», λέει ο πολιτικολόγος Θάνος Ντόκος. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να προσφέρει ελπίδα στους νέους».
Το Μάιο πάνω από το 20% των δημοσίων υπαλλήλων ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι τα παραδοσιακά κόμματα. Τα περισσότερα κόμματα συμφωνούν ότι θα μπορούσε να μειωθεί ο ελληνικός κρατικός μηχανισμός, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί με αυτά τα μέτρα. Αυτό το μήνυμα ικανοποιεί τους δημοσίους υπάλληλους.
Το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντλήσει χρήματα για όλα αυτά παραμένει ασαφές. Η επιχειρηματολογία επί οικονομικών θεμάτων του εκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι το αντικείμενο σχολιασμού των πολιτικών αντιπάλων του.
Στο προεκλογικό περίπτερο μπροστά από το Πανεπιστήμιο, το μυστικό της δύναμης προσέλκυσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι φανερό. Ενώ τα άλλα προεκλογικά περίπτερα είναι επανδρωμένα με ηλικιωμένους, το περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ σφύζει από ενέργεια και νεανική αισιοδοξία.
Σχεδόν όλοι οι παριστάμενοι είναι κάτω από τριάντα ετών. Η πολιτική στην Ελλάδα ασκείται από ηλικιωμένους άνδρες και ο 38χρονος Τσίπρας είναι η φρέσκια εξαίρεση αυτού του κανόνα. Επίσης, περιβάλλεται από τη νέα γενιά.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας συνασπισμός», λέει η εθελόντρια Βιβή χαμογελώντας. «Δεν έρχονται εδώ μόνο νέοι άνθρωποι. Αλλά, φυσικά, ο Τσίπρας είναι νέος και ελκυστικός. Αυτό βοηθάει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: