Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΕ Η ΚΑΤΑΛΑΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ! ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΚΚ ΑΥΣΤΡΙΑΣ!

IΣΧΥΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ!
60% ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΟΣΧΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Ένα ισχυρό μήνυμα κατά των μνημονίων και των βάρβαρων πολιτικών λιτότητας έστειλαν οι ψηφοφόροι, στις εκλογές που έλαβαν χώρα χθες, Κυριακή, στην περιφέρεια της Καταλονίας!
Η συμμετοχή των Καταλανών ψηφοφόρων σημείωσε σημαντική αύξηση καταρρίπτοντας ρεκόρ 30ετίαςκαι άγγιξε το 68% (ρεκόρ 30ετίας), από 58% που ήταν η προσέλευση στις κάλπες προ διετίας.
Σημαντικά ήταν τα κέρδη για τα αριστερά κόμματα, με την Ρεπουμπλικανική Αριστερά (ERC) να κατακτά 21 έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο (13,7% των ψήφων από 7% στις εκλογές του '10), αναδεικνυόμενη σε αξιωματική αντιπολίτευση, και την «Ενωμένη και Εναλλακτική Αριστερά» (ICV) να καταλαμβάνει 13 έδρες (9,9%).
Χαμένος από τις χθεσινές εκλογές ήταν ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Αρτούρο Μας και ηγέτης του CiU, το οποίο είναι ο παραδοσιακός φορέας της καταλάνικης αστικής τάξης. Ο Α. Μας, που πήρε τηνπρωτοβουλία των εκλογών και περίμενε να θριαμβεύσει, χάνει 8 μονάδες (30% από 38% το 2010) και12 έδρες, καταλαμβάνοντας τις 50 από τις 135 έδρες του τοπικού κοινοβουλίου.

Την τρίτη θέση καταλαμβάνει το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 20 έδρες και την τέταρτη το Λαϊκό Κόμμα με 19 έδρες, ενώ τις υπόλοιπες 25 εδρες καταλαμβάνουν 3 μικρότερα κόμματα. Συνολικά, τα κόμματα που υποστηρίζουν την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας από την Ισπανία, καταλαμβάνουν το 60% των θέσεων στο κοινοβούλιο.

Μπροστά σε αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα κατά των εφαρμοζόμενων πολιτικών λιτότητας και υπέρ μιας αυτόνομης πολιτικής, η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι στη Μαδρίτη διαμηνύει σε όλους τους τόνους, ότι το δημοψήφισμα που υπόσχεται να διοργανώσει ο Αρτούρο Μας εντός της τετραετίας, δεν προβλέπεται συνταγματικά και θα παρεμποδιστεί με κάθε τρόπο, γεννώντας στους περισσότερο θερμούς υποστηρικτές της απόσχισης την ιδέα ακόμη και νέας προσφυγής στις κάλπες, ώστε η ανεξαρτητοποίηση να προκύψει από την ψήφο ενός νέου κοινοβουλίου της Καταλωνίας, το οποίο θα έχει επί της ουσίας λάβει πολιτική εντολή ακριβώς για αυτό.

ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΓΚΡΑΤΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ!
Εντυπωσιακή είναι η νίκη του Κομμουνιστικού Κόμματος στις δημοτικές εκλογές στη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Αυστρίας, στο Γκρατς, αποσπώντας, με ποσοστό 20,1% τη δεύτερη θέση μετά το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.
Στις εθνικές εκλογές τις τελευταίες δεκαετίες το Κομμουνιστικό Κόμμα βρίσκεται γύρω στο 1%.

Σύμφωνα με το προσωρινό τελικό αποτελέσματα, το Λαϊκό Κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 33,5%, κατά 4,9 μονάδες χαμηλότερο εκείνου πριν τέσσερα χρόνια, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα βρίσκεται στην τρίτη θέση με 15,3% ενώ κατά 2,6 μονάδες μείωσαν το ποσοστό τους στο 12% οι Πράσινοι.

Στην τέταρτη θέση το Κόμμα των Ελευθέρων με ποσοστό 13,9%, αυξημένο κατά 3,1 μονάδες, ενώ εκτός δημοτικού συμβουλίου, θα βρεθεί το δεύτερο ακροδεξιό κόμμα, Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας που απέσπασε μόλις ένα 1,4%.
ISKRA

Δεν υπάρχουν σχόλια: