Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Ζήτω! Χάνουμε 11 χρόνια

Του Δημήτρη Χρήστου
Πριν η χώρα εισέλθει, από τον ΓΑΠ, στα δεσμά του Μνημονίου το 2010, είχε χρέος 127% του ΑΕΠ. Το χρέος εκείνο κρίθηκε επικίνδυνο, μη βιώσιμο όπως λένε, και για να σωθεί η Ελλάδα έγινε το πειραματόζωο ολόκληρης της Ευρώπης. Τέλος πάντων, χθες μάθαμε από τους ηγέτες των τριών κομμάτων, που συνεργάζονται εφαρμόζοντας πιστά την πολιτική των δανειστών, ότι σωθήκαμε, διότι μετά από δέκα χρόνια, το 2020, το χρέος θα είναι 124% του ΑΕΠ. Δηλαδή, μετά την καταστροφή της χώρας και την τρομακτική ανθρωπιστική κρίση, θα έχουμε κάνει πρόοδο τριών ποσοστιαίων μονάδων!
ΟΤΑΝ η κ. Μέρκελ θεωρεί ότι πάνω από 80% του ΑΕΠ οι χώρες της Ευρωζώνης εισέρχονται σε επικίνδυνη περιοχή, γιατί το 124% θεωρείται αποδεκτό; Πώς είναι δυνατόν να μπορείς σήμερα να υπολογίσεις το χρέος του 2020 χωρίς να έχεις καμιά ασφαλή παράμετρο ως προς την ανάπτυξη της χώρας, δηλαδή την αύξηση του ΑΕΠ, ώστε να μειωθεί το χρέος ως ποσοστό; Για να μη σας ταλαιπωρούμε, τίποτα από όσα αποφάσισαν στο Eurogroup δεν είναι ασφαλές και κλειδωμένο. Πρόκειται για τη συνήθη παράταση ώστε να πάει η Μέρκελ στις εθνικές της εκλογές χωρίς να έχει στον σβέρκο της την Ελλάδα. Έτσι νομίζει.

ΥΠΑΡΧΕΙ προφορική συμφωνία η Ελλάδα να λάβει συνολικά 43,7 δισ. ευρώ. Η τελική απόφαση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης, που τελικά θα είναι 34,4 δισ., θα ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 13 Δεκεμβρίου. Η χορήγηση των υπόλοιπων κεφαλαίων θα γίνει σε 3 δόσεις στο α΄ τρίμηνο του 2013. Οι δανειστές υπόσχονται τα κεφάλαια, για τα οποία πανηγυρίζει ο κ. Σαμαράς, αλλά θέτουν "σκληρούς όρους". Όπως αναφέρεται στο κείμενο του Εurogroup, "η Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά τον ειδικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους". Θα μεταφέρει σε αυτόν τον ειδικό λογαριασμό όλα τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, τα επιδιωκόμενα πρωτογενή πλεονάσματα καθώς και 30% του πλεονάζοντος πρωτογενούς πλεονάσματος! Καταλάβατε περί τίνος πρόκειται;

ΟΜΩΣ η συμφωνία δεν είναι κλειδωμένη. Το ΔΝΤ θα περιμένει να δει και τα αποτελέσματα του προγράμματος επαναγοράς, όπως δήλωσε η Κρ. Λαγκάρντ, πριν κάνει την εισήγησή της στο διοικητικό συμβούλιο του ταμείου. Το σχέδιο επαναγοράς, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Εurogroup, δεν θα πρέπει να γίνει με πρόταση που θα προβλέπει τιμή υψηλότερη από αυτήν που είχαν τα ομόλογα στις 23 Νοεμβρίου (γύρω στο 35% της ονομαστικής αξίας). Είναι αυτό μια εύκολη και σίγουρη διαδικασία; Το παιχνίδι είναι εξαιρετικά περίπλοκο και θα πρέπει αρκετοί ιδιώτες κάτοχοι ελληνικού χρέους να προσφέρουν προς πώληση τα ομόλογά τους ώστε να μειωθεί το συνολικό χρέος της χώρας, χωρίς η τιμή να αυξηθεί τόσο πολύ ώστε να γίνει απαγορευτικά ακριβή για να αγοραστούν από τις ευρωπαϊκές αρχές.

ΜΕ ΛΙΓΑ λόγια, για τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει μέχρι το 2020, αν αυτές οι δυνάμεις που ελέγχουν τη διακυβέρνηση της χώρας και κυβερνούν με προεδρικά διατάγματα παραμείνουν στο τιμόνι. Και δεν πρόκειται να αλλάξει διότι οι μνημονιακές δυνάμεις δεν έχουν το παραμικρό σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης, Η ανάπτυξη είναι αποκλειστική υπόθεση των δανειστών που δεν έχουν κανένα λόγο και πλεονέκτημα να κάνουν σοβαρές παραγωγικές επενδύσεις σε αυτήν τη χώρα. Σε μια κοινωνία με μηδενισμένο το διαθέσιμο εισόδημα, ούτε επενδύσεις τύπου ΙΚΕΑ δεν πρόκειται να έρθουν. Μιλάνε γενικά για ανάπτυξη, χωρίς εθνική συμμετοχή, αφού καταστρέφουν κάθε εστία εθνικής επιστημονικής έρευνας, όπως μιλάνε οι συνταξιούχοι ταβλαδόροι σε ένα ελληνικό καφενείο. Πέρα από την ευχή, δεν έχουν την παραμικρή ιδέα. Όλα τα περιμένουν από τον Ράιχενμπαχ και τον Φούχτελο, όπως τον βάφτισε η κ. καγκελάριος. Όσοι θέλουν να περιμένουν μέχρι το 2020, ας περιμένουν. Εμείς, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας δεν πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι. Γιατί, διάολε, “ελευθερία ή θάνατος” ήταν το σύνθημα της εθνικής παλιγγενεσίας.
dchristou52@gmail.com
aygi

Δεν υπάρχουν σχόλια: