Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

FOCUS: “Η Ελλάδα ως προτεκτοράτο”

Το περιοδικό Focus δημοσιεύει ρεπορτάζ με τίτλο «Η Ελλάδα ως προτεκτοράτο» και υπότιτλο «Επίτροποι σε τράπεζες και υπηρεσίες, περισσότερη εξουσία στην task force: οι Βρυξέλλες θέλουν να συγκυβερνήσουν στην Αθήνα».
Το δημοσίευμα αναφέρεται στην τοποθέτηση επιτρόπων της Ε.Ε. σε ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με καθήκοντα επίβλεψης και δικαίωμα παρέμβασης στα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες και με δικαίωμα άσκησης βέτο και τις έντονες αντιδράσεις του ελληνικού τύπου.
«Θα υπάρχει μεγάλη παρέμβαση στην κυριαρχία του κράτους, εκτιμά ο Burkhard Balz (CDU) και προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να παραβλέπεται η υπερηφάνεια των Ελλήνων, γιατί, όπως πιστεύει, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε όξυνση της κατάστασης», σημειώνει το ρεπορτάζ και προσθέτει:
«Όμως βάσει του motto: “Καλή η εμπιστοσύνη, αλλά καλύτερος ο έλεγχος”, ο ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε αξιώνει έναν αξιόπιστο μηχανισμό που θα επιβλέπει κατά πόσο τηρούνται τα συμφωνηθέντα. Κατά τον ίδιο, αυτό είναι το δίδαγμα από την εμπειρία των τελευταίων ετών».
Παρότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η χώρα έχει προωθήσει όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αναφέρει το δημοσίευμα, η Γαλλία και η Γερμανία πιέζουν ώστε να αναβαθμιστεί ο ρόλος της task force στην Αθήνα.
Για την ώρα πάντως, τονίζει το ρεπορτάζ, «η αβεβαιότητα σχετικά με την Ελλάδα συνεχίζεται. Κι αυτή τη φορά, αυτό δεν οφείλεται στους Έλληνες. Αυτή τη φορά οι διασώστες της Ελλάδας δε μπορούν να συμφωνήσουν σε ποιον θα πρέπει να στοιχίσει η διάσωση περισσότερο».
«Ο Πρόεδρος της γερμανικής Επιτροπής Σοφών για την Οικονομία Wolfgang Franz θεωρεί ατυχή τη στάση του eurogroup και προειδοποιεί: Αυτή την ώρα θα πρέπει ο καθένας να τηρεί το λόγο του. Θα πρέπει να είναι κανείς σε θέση να συνειδητοποιεί και το κλίμα στην Ελλάδα. Μπορώ ως ένα μεγάλο βαθμό να αντιληφθώ το γεγονός ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα είναι οργισμένοι».
zoomnews

Δεν υπάρχουν σχόλια: