Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Πάνδημη η κηδεία του 38χρονου λιγνιτωρύχου Ν. Καραστογιάννη στην Πτολεμαΐδα

Κατέληξε στα βαρύτατα τραύματά του ο εργαζόμενος της ΔΕΗ Νίκος Καραστογιάννης, ο οποίος έπεσε θύμα θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος τα ξημερώματα στις 27 Δεκεμβρίου 2012 στο Νότιο Πεδίο.
Ο 38χρονος εργαζόμενος άφησε την τελευταία του πνοή στην μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου, μετά από σύντομη αλλά άνιση μάχη δύο ημερών με το θάνατο. Ουσιαστικά ο άτυχος εργαζόμενος που εργαζόταν στον εκσκαφέα Ε3 και βρέθηκε πεσμένος στο έδαφος σε κωματώδη κατάσταση και με βαρύ τραύμα στο κεφάλι, ήταν «κλινικά νεκρός». Από το βράδυ της Παρασκευής οι γιατροί του νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης είχαν ενημερώσει τους οικείους του για την κατάσταση αυτή και πως εξαντλήθηκε κάθε περιθώριο για να κρατηθεί στη ζωή ο άνθρωπός τους. Επίσης ενημέρωσαν για την απόφασή τους να αποσυνδεθεί από τα μηχανήματα που τον κρατούσαν στη ζωή, πράγμα που έγινε το πρωί του Σαββάτου.
Η κηδεία του αδικοχαμένου παλικαριού έγινε προχτές Κυριακή το μεσημέρι στην Πτολεμαΐδα, από τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Ολόκληρη η Πτολεμαΐδα, χωριανοί του από τον Κόμανο –τόπο καταγωγής του εκλιπόντος– συνάδελφοί του, η διοίκηση των ορυχείων, οι συγγενείς και η οικογένεια του συνόδεψαν το Ν. Καραστογιάννη στην τελευταία του κατοικία.

Στο μεταξύ, το Σάββατο που έγινε γνωστή η θλιβερή είδηση του θανάτου του 38χρονου τεχνικού ορυχείων, το σωματείο «Εργατική Αλληλεγγύη» πραγματοποίησε δίωρη στάση εργασίας τις πρώτες ώρες της νυχτερινής βάρδιας. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Νότιο Πεδίο, κατά την οποία το συνδικάτο κατήγγειλε την έλλειψη μέτρων προστασίας και την έλλειψη προσωπικού, κάνοντας λόγο για «έγκλημα της εργοδοσίας και του κράτους». Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή, η οποία καταλόγισε στη ΔΕΗ και στην Πολιτεία ότι αδιαφορεί για τη ζωή των εργαζομένων, καθώς δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, δεν προσλαμβάνει το απαιτούμενο προσωπικό και δεν διενεργεί ουσιαστικούς ελέγχους, αφού η Επιθεώρηση Μεταλλείων της Θεσσαλονίκης υπολειτουργεί.

«Άλλο ένα έγκλημα της εργοδοσίας και του κράτους έρχεται να προστεθεί σ ένα μακρύ κατάλογο θανατηφόρων εργατικών “ατυχημάτων” στη ΔΕΗ και στην περιοχή μας», επισημαίνει το συνδικάτο Εργατική Αλληλεγγύη» και προσθέτει:

-Πάνω από 50 νεκρούς εργαζόμενους από εργατικά “ατυχήματα”, τα τελευταία 30 χρόνια, μετράει η ΔΕΗ στην περιοχή μας!
-Δεκάδες συνάδελφοι ακρωτηριάστηκαν ή έμειναν ανάπηροι!!!
-Εκατοντάδες σοβαρά η παρολίγον θανατηφόρα ατυχήματα μετράμε κάθε χρόνο!».
«Πληρώνουμε το τίμημα της ανάπτυξης; Όχι!!!
Πληρώνουμε το τίμημα της μείωσης του εργατικού κόστους, της αύξησης των κερδών των βιομηχάνων, της κρατικής αδιαφορίας, της πολιτικής και συνδικαλιστικής αδράνειας!!!», υπογραμμίζει το συνδικάτο, το οποίο απαιτεί:
-Άμεσα προσλήψεις τακτικού εργατοτεχνικού προσωπικού που να καλύπτει όλες τις οργανικές θέσεις, όλες τις ανάγκες!
-Αυστηρή τήρηση όλων των νόμων, των μεταλλευτικών κανονισμών και των κανόνων ασφαλούς εργασίας!
-Να γίνει άμεσα τμήμα Επιθεώρησης μεταλλείων στην περιοχή.
-Ικανοί και εκπαιδευμένοι με όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα οδηγοί στα ασθενοφόρα!!!

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
Πηγή: ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ 
seen-erga 

Δεν υπάρχουν σχόλια: