Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Νέα 24ωρη απεργία την Πέμπτη στο Μέτρο

Το Σωματείο Λειτουργίας Εργαζομένων στο Μετρό αποφάσισε σε συνέλευση συνεχίσει τις κινητοποιήσεις και εξήγγειλε νέα 24ωρη απεργία για την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου.
Σημειώνεται πως την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί στάση εργασίας στα λεωφορεία από τις 11.00 έως τις 16.00, αλλά και στον ΗΣΑΠ και στο Τράμ από τις 12.00 μέχρι τις 16.00. Για την Τρίτη 29 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί στάση εργασίας σε όλα τα Μέσα, ενώ την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί απεργία σε όλα τα Μέσα, συμπεριλαμβανομένου του Προαστιακού. Περισσότερες πληροφορίες σε λίγο. 
Την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, οδηγώντας στα άκρα την κόντρα κυβέρνησης και εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς, έστειλε τελεσίγραφο καλώντάς τους «μέχρι αύριο να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις, αλλιώς θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου». «Η νομοθεσία προβλέπει τι πρέπει να γίνει σε όσους πρωτοστατούν στις απεργίες» πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι μεταξύ των δικαστικών συνεπειών είναι και η απόλυση.

«Με απειλές δεν λύνονται τα προβλήματα» απάντησαν οι εργαζόμενοι και αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν και την Πέμπτη 24ωρη απεργία με αποτέλεσμα οι συρμοί του μετρό να παραμείνουν ακινητοποιημένοι για όγδοη συνεχόμενη ημέρα.

Τονίζεται πως η εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, Παναγιώτα Φάκου, έδωσε εντολή στην ασφάλεια να καλέσει εργαζόμενους στο μετρό και να αναζητήση τυχόν ποινικές ευθύνες από άτομα που φέρονται να κάνουν μαζικά χρήση αδειών σε περίοδο απεργιών με βάση τα στοιχεία του υπουργού Ανάπτυξης, αλλά και δημοσιευμάτων, στα οποία αναφέρεται πως απεργοί δήλωσαν ομαδικά ρεπό ή αναρρωτικές άδειες για να πληρωθούν τις ημέρες απεργίας.

Επίσης στη δικογραφία περιλαμβάνονται καταγγελίες ότι δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα για το προσωπικό κατά τη διάρκεια των απεργιών, καθώς και δύο δικαστικές αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου, που έκριναν τις απεργίες των εργαζομένων παράνομες. Τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για τις απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς ανέλαβε να χειριστεί η υποδιεύθυνση Ασφάλειας ανέλαβε να χειριστεί τη δικογραφία. Η εισαγγελέας έδωσε εντολή η διερεύνηση ενδεχόμενης διάπραξης αδικημάτων να ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή.

Διαβάστε επίσης: Απολύσεις και επίταξη η απειλή της κυβέρνησης για απεργούς σε μετρό
Υπενθυμίζεται πως η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ προσέφυγε την Τρίτη κατά των κινητοποιήσεων στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο τις έκρινε παράνομες. Στην ίδια κίνηση ενδέχεται να προχωρήσει και την Τετάρτη.
«Έχοντας εξαντλήσει τις διαδικασίες διαλόγου και τα ένδικα μέσα με τα οποία η δικαιοσύνη κατά συρροή κήρυξε τις κινητοποιήσεις παράνομες, η εταιρία δεν θα παραμείνει απαθής απέναντι στην ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού και τη συνεχιζόμενη παρανομία και θα προχωρήσει στην απόλυτη εφαρμογή του συνόλου των συνεπειών του νόμου» ανέφερε η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ και κάλεσε τους εργαζόμενους να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία. Σε διαφορετική περίπτωση προειδοποίησε ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος, τονίζοντας ότι προβλέπονται απολύσεις και επιστράτευση.

Για εκβιασμούς και τρομοκρατία των εργαζομένων κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του. «Οι μάσκες έπεσαν. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με συνοδοιπόρους τους μνημονιακούς συνεταίρους του έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο. Εκβιάζοντας, τρομοκρατώντας και απειλώντας τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς στοχεύει όχι στη επίλυση των εκρηκτικών προβλημάτων που υπάρχουν στο χώρο των μεταφορών, αλλά στην πλήρη διάλυση του δημόσιου συστήματος συγκοινωνιών», αναφέρει και προσθέτει:

«Ο ολισθηρός δρόμος της πολιτικής επιστράτευσης που επέλεξε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου όχι μόνο δεν θα δώσει λύσεις στα εκρηκτικά προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο των δημόσιων συγκοινωνιών αλλά θα τα οξύνει, αφού είναι μαθηματικά βέβαιο ότι με την ασκούμενη πολιτική που έχει επιλέξει η κυβέρνηση οι μεταφορές και οι συγκοινωνίες θα υποβαθμίζονται και θα απαξιώνονται ενώ οι εργαζόμενοι που υπηρετούν σε αυτές θα οδηγούνται στη φτώχεια και την εξαθλίωση».

Από την πλευρά του το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Οι ωμές απειλές της κυβέρνησης κατά του αγώνα και των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων στο Μετρό πρέπει να καταδικαστούν από όλους τους εργαζόμενους και το λαό. Η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ είναι που βασανίζει το λαό και όχι οι αγώνες των εργαζομένων».
TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια: