Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Τα μεγάλα νεύματα συναντιούνται

Του Κώστα Βαξεβάνη
Τη γνωστή φωτογραφία που έχει τραβηχτεί μετά την ορκωμοσία της χουντικής κυβέρνησης και τον εμφανίζει να μοστράρει ανάμεσα σε αυτούς που κατέλυσαν τη Δημοκρατία, είχε χρησιμοποιήσει ο τέως για να αποδείξει πως ήταν «αντιχουντικός». Το επιχείρημά του ήταν πως στην φωτογραφία εμφανίζεται σκυθρωπός και όχι χαρωπός, πράγμα που το δίχως άλλο δήλωνε την πολιτική του δυσαρέσκειά. Έχουν και οι φωτογραφίες, όπως και η ηλιθιότητα, την δική τους σημειολογία.

Ίσως στο μέλλον, ο Αντώνης Σαμαράς, χρησιμοποιήσει την φωτογράφισή του με τη Μέρκελ στη Σύνοδο του Βερολίνου, για να αποδείξει πως ...
κατά βάθος ήταν κατά της πολιτικής της. Στη φωτογράφιση ο Σαμαράς κλήθηκε δια νεύματος από την ίδια την Μέρκελ να κατέβει από τα «ορεινά», δίπλα της. Ετσι στην ιστορική φωτογραφία ο Σαμαράς εμφανίζεται πίσω ακριβώς από τη Μέρκελ, να την περνάει ένα κεφάλι. Ίσως στο μέλλον λοιπόν να χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα πως την εποχή εκείνη «είχε σηκώσει κεφάλι» απέναντι στην Καγκελάριο Πασών των Ευρωπαιστών.

Και τώρα κάποιοι θα αναφωνήσουν, «μα τι λαικισμός είναι αυτός για να χτυπηθεί ο Σαμαράς;». Ας συμφωνήσουμε λοιπόν πως είναι ένας λαικισμός. Ας πούμε ότι το νεύμα της Μέρκελ στον Σαμαρά, έκρυβε την ίδια αγάπη με αυτό που έκανε ο Αντρέας Παπανδρέου.στη Δήμητρα Λιάνη, την ώρα που δημοσιοποιούσε τη σχέση τους, καλώντας την να κατέβει τις σκάλες του αεροπλάνου που τον έφερνε από το Χέρφιλντ. Γιατί αυτή η κίνηση της Μέρκελ προς τον Μιμή-Σαμαρά; Μα για δύο λόγους:
Πρώτο: Η Μέρκελ πραγματικά θεωρεί τον Σαμαρά έναν συνεπή Μερκελιστή, ο οποίος είναι ικανός να συνεχίσει απτόητος αυτό που κάνει στην Ελλάδα, μόνο και μόνο επειδή τον χαίδεψε η ίδια με το βλέμμα.
Δεύτερο: Η επιβράβευση Σαμαρά δεν στηρίζει μόνο τον έλληνα πρωθυπουργό (είναι ήδη τραγελαφικά όσα γράφονται στον ελληνικό Τύπο για το νεύμα Μέρκελ) αλλά και τον εαυτό της προεκλογικά. Η αντιπολίτευση στην Γερμανία κατηγορεί τη Μέρκελ πως καταστρέφει την Ευρώπη και πως η πολιτική λιτότητας την οποία έχει επιβάλει έχει αποδειχθεί αδιέξοδη. Έτσι η Μέρκελ, κατασκευάζοντας την εικόνα του πετυχημένου Σαμαρά και της Ελλάδας που βγαίνει απ το αδιέξοδο, στηρίζει προεκλογικά τον εαυτό της. Δείχνει πως το πειραματόζωο δεν πέθανε όπως της χρεώνουν, αντιθέτως σαλεύει και είναι έτοιμο να αρχίσει να τρέχει. Αλλά όπως όλα τα πειραματόζωα, οφείλει να τρέχει στα τέσσερα. Και να δέχεται τα χάδια συμπάθειας.
Ο Αντώνης Σαμαράς απολαμβάνει την γερμανική φροντίδα μεταφράζοντάς την σε ελληνικό success story. Επειδή όμως στην ζωή τίποτα δεν αποκλείεται, μπορεί στο μέλλον να προφασιστεί όπως ο Γλυξμπουργκ πως ήταν δυσαρεστημένος με τη Μέρκελ και για αυτό απομακρύνθηκε στη φωτογράφιση και αναγκάστηκε να πάει δίπλα της όταν τον κάλεσε η ίδια. Άλλωστε τα μεγάλα πνεύματα συναντιούνται. Και τα νεύματα…
koutipandoras 

Δεν υπάρχουν σχόλια: