Παράσταση διαμαρτυρίας διοργάνωσε σήμερα το μεσημέρι έξω από τα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, απαιτώντας την άμεση διακοπή της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του πρώην αεροδρομίου και της παραλίας του Αγίου Κοσμά.
Το παρών στη συγκέντρωση έδωσε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδης και η υποψήφια Περιφερειάρχισσα Αττικής, Ρένα Δούρου, η οποία δήλωσε:


«Η δήθεν αξιοποίηση του Ελληνικού δεν πρέπει να περάσει. Γιατί δεν είναι αξιοποίηση αλλά ιδιωτικοποίηση με όρους ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας και τσιμεντοποίησης. Σήμερα ο διαγωνισμός για την δήθεν αξιοποίηση βρίσκεται σε κρίσιμη φάση.


Την Πέμπτη, 27 του μήνα, είναι η καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού για την υποβολή των τελικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους ομίλους.  Ανοίγει δηλαδή ο δρόμος για το τελικό ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, σε βάρος των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να διαμαρτυρηθούμε και να καταγγείλουμε τη διαδικασία αυτή και τον ρόλο της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ. Του ΤΑΙΠΕΔ που κρατά μυστική τη σύμβαση με τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό.Απαιτούμε την άμεση διακοπή της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά».

 
Το κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα
«Το δημόσιο συμφέρον δεν προωθείται με το ξεπούλημα του Ελληνικού!» υπογραμμίζει η Επιτροπή Αγώνα στο κάλεσμά της. Όπως τονίζει, ενώ η σύμβαση του ΤΑΙΠΕΔ με τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό παραμένει «μυστική», από διάφορες επιλεκτικές διαρροές γίνεται γνωστό ότι:
* H σύμβαση προβλέπει την «παραχώρηση» και την εκμετάλλευση του Ελληνικού και της παραλίας του Αγ. Κοσμά από ιδιώτες, για 99 χρόνια.
* Το τίμημα που προσφέρεται από τους «επενδυτές» είναι εξαιρετικά χαμηλό, και δεν ξεπερνά τα 500 εκ ευρώ.
* Έχει ήδη ληφθεί απόφαση από το ΤΑΙΠΕΔ για την δυνατότητα τμηματικής καταβολής του τιμήματος (25% προκαταβολή και 75% σε βάθος 15 ετίας).
* Με απαίτηση των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό, δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας καζίνο στον χώρο του πρώην αεροδρομίου ή της παραλίας του Αγίου Κοσμά.
* Καθ' όλη τη διάρκεια της εξέλιξης των «επένδυσης», που υπολογίζεται σε 10-15 χρόνια, δεν πρόκειται να αλλάξει η νομοθεσία γύρω από το χωροταξικό σκέλος της συγκεκριμένης έκτασης.
Η Επιτροπή Αγώνα τονίζει την ανάγκη να κινητοποιηθούν όλες εκείνες οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, όλοι οι πολίτες και όλες οι συλλογικότητες που δεν είναι σύμφωνες με μια τέτοια «αξιοποίηση» του Ελληνικού, η οποία «πέραν του ότι αποτελεί πολεοδομικό τερατούργημα και περιβαλλοντικό έγκλημα, είναι ταυτόχρονα και ένα οικονομικό σκάνδαλο». Υπογραμμίζει πως δεν πρόκειται απλώς για ξεπούλημα και ιδιωτικοποίηση για 99 χρόνια μιας πολύτιμης δημόσιας έκτασης, «αλλά και για προικοδότηση των λεγόμενων «επενδυτών», εφ' όσον τελικά, πρόκειται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι πολίτες το κόστος της μετεγκατάστασης των δημόσιων υπηρεσιών που λειτουργούν σήμερα στο Ελληνικό και στην παραλία του Αγ. Κοσμά, καθώς και των απαραίτητων συμπληρωματικών υποδομών, το οποίο κόστος θα είναι πολλαπλάσιο από το τίμημα που θα εισπράξει το ΤΑΙΠΕΔ για να καλυφθεί ένα απειροελάχιστο μέρος του δημόσιου χρέους!».
Τέλος, η Επιτροπή Αγώνα σημειώνει πως συμφωνεί με την πρόταση των Δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας, η οποία στηρίζεται στην Μελέτη του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ. Θεωρεί ότι ο χώρος του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά πρέπει να παραμείνει δημόσιος-κοινόχρηστος χώρος, να μην ιδιωτικοποιηθεί, και να μην δομηθεί περαιτέρω. Το υφιστάμενο πράσινο να εμπλουτιστεί, να οργανωθούν κοινωφελείς δραστηριότητες και οι υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις να αποκτήσουν πολιτιστικές και αθλητικές χρήσεις, οι οποίες να καλύπτουν τις ανάγκες χρηματοδότησης ενός Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πράσινου.

Την Πέμπτη εκδήλωση του δήμου Ελληνικού με τον Αλ. Τσίπρα

Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, καταληκτική ημερομηνία για τις δεσμευτικές προσφορές στο Ελληνικό, ο δήμος Ελληνικού- Αργυρούπολης διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο "Το Ελληνικό Δεν Πωλείται", στις 7 το απόγευμα, στο Δημαρχείο της περιοχής (Κύπρου 68, Αργυρούπολη).
Θα μιλήσουν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές της Β' Αθήνας του κόμματος Ρένα Δούρου (υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής) και Νάντια Βαλαβάνη.

aygi.gt