Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Πάγος στην κυβέρνηση από τρόικα: Αμφισβητεί το πλεόνασμα, βλέπει δημοσιονομικό κενό

Του Γιάννη Αγουρίδη
"Όλα βρίσκονται στον αέρα" μετά τις πρώτες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των επικεφαλής της τρόικα και της κυβέρνησης, καθώς οι πρώτοι ξεκινούν να...μετρούν τα πάντα από την αρχή, κάτι το οποίο δείχνει ότι αμφισβητούν τους υπολογισμούς της ελληνικής πλευράς, η οποία φάνηκε ότι άρχισε νωρίς τους "πανηγυρισμούς". Τις επόμενες 48 ώρες θα υπάρξει πλήθος συναντήσεων μεταξύ της "αποκρουστικής" τριανδρίας και των επιτελών των κρίσιμων υπουργείων, καθώς τα "ανοιχτά μέτωπα" είναι πολλά.


Τα δύο κρίσιμα ζητήματα

Τα δύο πιο βασικά ζητούμενα, δεδομένου ότι ενδέχεται να προκαλέσουν τη λήψη νέων "σκληρών" μέτρων για την ελληνική κοινωνία, είναι ο προσδιορισμός του πρωτογενούς πλεονάσματος-δημοσιονομικού κενό, αλλά και οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών. Εκτός από το ότι η τρόικα αμφισβητεί το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο η κυβέρνηση παρουσιάζει κοντά στο 1,5 δις ευρώ, θεωρεί ότι υπάρχει (σ.σ. προς το παρόν) δημοσιονομικό κενό για το 2014, ήτοι ισόποσα νέα μέτρα, όταν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης "διαρρέει" πως δε θα υπάρξει κενό.

Πάντως, φαίνεται ότι, πέρα από τα προαπαιτούμενα για τη δόση, η τρόικα θα εξετάσει το "χτίσιμο" του πρωτογενούς πλεονάσματος από την αρχή... Άλλωστε, όπως προέκυψε και από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, εκκρεμεί η καταγραφή 3-4 κρίσιμων στοιχείων μεταξύ των δύο ετών (μεταξύ αυτών και τα έσοδα 550 εκατ. ευρώ από κοινοτικά κονδύλια για τους αυτοκινητόδρομους αλλά και δαπάνες υγείας), τα οποία θα κρίνουν το τελικό ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013.

Στις ελληνικές καλένδες φαίνεται ότι παραπέμπεται και το όποιο... μοίρασμα σε κοινωνικές ομάδες, καθώς το ίδιο στέλεχος ανέφερε: «Μετά το κλείσιμο των ετών 2013-2014 θα γίνει η οποία συζήτηση για διανομή πρωτογενούς πλεονάσματος».

Η μείωση των εισφορών, η "τρύπα" των 700 εκατ. ευρώ και οι ομαδικές απολύσεις

Την ίδια ώρα, Σχεδόν "κλεισμένη" είναι η συμφωνία για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 2,9% από την πλευρά των εργοδοτών και 1% από την πλευρά των εργαζομένων από το καλοκαίρι του 2014. Πάντως, ορισμένες πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η τρόικα θα προτιμούσε το σύνολο της μείωσης να το καρπωθεί η πλευρά των εργοδοτών, κάτι το οποίο εάν ευσταθεί, αποτελεί άλλη μια "σκιά" στη βεβαρημένη πρακτική της ελληνικής κυβέρνησης.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, παραμένει κενό το πώς θα καλυφθεί το κόστος που θα προκληθεί από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείο Οικονομικών το θέμα είναι σύνθετο καθώς υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στη «μικτή» επιβάρυνση και στην καθαρή επιβάρυνση που θα προκύψει από την υλοποίηση της απόφασης.

Ανεπίσημες πληροφορίες ανέβαζαν στο παρελθόν το μικτό κόστος έως και τα 700 εκατ. Ευρώ!Ανοικτό παραμένει, όμως, το θέμα των ομαδικών απολύσεων για το οποίο ασκούνται πιέσεις, δεδομένου ότι οι δανειστές δεν δέχονται τη θέση της Αθήνας ότι με την ενίσχυση του ρόλου του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας πρακτικά αίρονται τα προβλήματα.

"Φοροελαφρύνσεις"...last year

Αναφορικά με το φορολογικό νομοσχέδιο - «σκούπα», το οποίο περιλαμβάνει τη μείωση των προστίμων, την αναπροσαρμογή του φόρου υπεραξίας, τις αποδείξεις και τις ευνοϊκές διατάξεις για τους αγρότες και τους ένστολους, η τρόικα ζήτησε να διαβάσει αναλυτικά όλες τις διατάξεις πριν απαντήσει αν συμφωνεί ή όχι με τις αλλαγές. Εν ολίγοις, οι "φοροελαφρύνσεις" οι οποίες θα επέρχονταν, όπως...διαλαλούσε η κυβέρνηση, μπαίνουν στον "πάγο".

Η...εξόντωση του Δημοσίου

Ανοιχτά παραμένουν και τα ζητήματα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς θα υπάρξει συνάντηση της τρόικας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα συγκεκριμένα θέματα αφορούν το δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας (12.500 υπαλλήλων) και τις απολύσεις περίπου 11.400 υπαλλήλων του Δημοσίου.

"Συναγερμός" για το τραπεζικό κενό

Την ίδια ώρα, συνάντηση με τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είχε σήμερα το κλιμάκιο της τρόικας που βρίσκεται στην Αθήνα, ενώ νέα συνάντηση έχει προγραμματισθεί για αύριο, στον απόηχο του δημοσιεύματος των Financial Times, το οποίο "ανεβάζει" το κεφαλαιακό "άνοιγμα" των ελληνικών τραπεζών στα 20 δισ. Ευρώ! , όταν οι εγχώριοι τραπεζίτες αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη της ΤτΕ, έκαναν λόγο για κάτω από 6 δισ. ευρώ.

Όπως προέκυψε από την ενημέρωση που πραγματοποίησε η TτΕ στις διοικήσεις των τραπεζών την προηγούμενη εβδομάδα, οι κεφαλαιακές ανάγκες από τα stress tests της Βlack Rock υπολογίζονται στα 5,5 δισ. Ευρώ, κάτι το οποίο δε φαίνεται να "ασπάζεται" το ΔΝΤ. Πάντως, το όλο ζήτημα ενδέχεται να επισπεύσει τις ανακοινώσεις των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών από τη BlackRock.

Οι διαφορετικές εκτιμήσεις των δύο πλευρών αναμένεται να συζητηθούν στη συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, με τους επικεφαλής της τρόικας.

Τα συγκεκριμένα μεγέθη είναι ιδιαιτέρως κρίσιμα, καθώς το γνωστό "απόθεμα" του ΤΧΣ είναι κοντά στα 10 δις ευρώ, δηλαδή το μισό από το κενό που υπολογίζει το ΔΝΤ. Ίδωμεν ποιος θα δικαιωθεί...

ΠΗΓΗ: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: