Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Το ταξίδι της ΒΙΟΜΕ συνεχίζεται

του Χρήστου Αβραμίδη και του Αντώνη Γαλανόπουλου
Δέκα μήνες πέρασαν από την ημέρα που οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ επέστρεψαν στο εργοστάσιο και συνέχισαν να δουλεύουν, μόνο που αυτή τη φορά κάτι έλειπε. Δεν υπήρχε αφεντικό. Η παραγωγική διαδικασία συνεχίζεται στο εργοστάσιο ενώ το κίνημα αλληλεγγύης μεγαλώνει. Προς το παρόν, το εργοστάσιο παράγει φυσικά καθαριστικά, τα οποία διατίθενται -με πολιτική επιλογή των εργαζομένων- σε πολύ χαμηλές τιμές, κυρίως σε αγορές χωρίς μεσάζοντες, σε παζάρια ενίσχυσης και λοιπά δίκτυα αλληλέγγυας οικονομίας. Το σημείο κλειδί για την εξέλιξη του εγχειρήματος των εργαζομένων συνίσταται στην πλήρωση των προϋποθέσεων ώστε να εξάγουν μαζικά τα προϊόντα τους -κάτι που αναμένεται να αποφέρει έσοδα που θα εγγυώνται την αξιοπρεπή διαβίωση τους. Στο πλαίσιο αυτό, προσπαθούν να αποκτήσουν τα απαραίτητα παραστατικά προκειμένου να ικανοποιήσουν τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση των προϊόντων τους, ακόμη και στο εξωτερικό.

Κι ενώ πρόσφατα η πρώην ιδιοκτησία του εργοστασίου καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση με αναστολή για τα δεδουλευμένα που χρωστά στους εργαζόμενους, δεν σταματά να αναζητά τρόπους για να μπλοκάρει το εγχείρημα. Παρόλα αυτά, τόσο τα σχέδια για την έξωση των εργατών από το χώρο του εργοστασίου, όσο και η επιχειρούμενη προ μηνών διακοπή του ρεύματος στο χώρο με στόχο να παγώσει η παραγωγή απετράπη από την άμεση αντίδραση των εργαζομένων και άλλων αλληλέγγυων. Οι εργαζόμενοι οργανώνονται και θεμελιώνουν δεσμούς με κινήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα οικοδομώντας ένα δίκτυο διανομής των προϊόντων τους. Η εμπειρία της ΒΙΟΜΕ ταξιδεύει και εκτός συνόρων με πολύμορφες δράσεις στήριξης από χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο (Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Βολιβία, Αργεντινή) στο πλαίσιο της «Διεθνούς ημέρας Αλληλεγγύης στον αγώνα της ΒΙΟΜΕ» (26η Ιουνίου).

Είναι προφανές ότι ασπίδα στο πρωτόγνωρο αυτό εγχείρημα εργατικής αυτοδιαχείρισης αποτελεί η αλληλεγγύη που δείχνει ο κόσμος τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς. Έτσι λοιπόν, με δεδομένη τη δημοφιλία του εγχειρήματος, οι εργάτες αποφάσισαν να ιδρύσουν συνεταιρισμό στον οποίο μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε ως “Αλληλέγγυος Υποστηρικτής-τρια” με το ποσό των 3 ευρώ το μήνα (το οποίο θα ανταλλάσσεται με προϊόντα του εργοστασίου). Έτσι, θα μπορεί να λάβει μέρος στις συνελεύσεις του συνεταιρισμού, να εκφράζει τη γνώμη του και να δώσει συμβουλευτική ψήφο σε κάποια απόφαση. Επίσης, δικαιούται να ενημερώνεται για τα πεπραγμένα της ΚΟΝ.Σ.ΕΠ., τους ετήσιους οικονομικούς ισολογισμούς, τις αλλαγές στο Καταστατικό και κάθε άλλη σημαντική εξέλιξη.

Ιδού η Ρόδος…
destv.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια: