Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Ραγιαδισμός...

Η χθεσινή «δήλωση ανώτατης κυβερνητικής πηγής» είναι αποκαλυπτική: σύμφωνα με αυτή, η κυβέρνηση προσβλέπει τώρα σε πολιτική δήλωση στήριξης από τους εταίρους, μετά την επισημοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat και πριν από τις ευρωεκλογές. Η ίδια «ανώτατη κυβερνητική πηγή» ανέφερε ότι «κλειδί» για την οικονομία αποτελεί η επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα για την έκθεση αξιολόγησης, ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης και εκτίμησε ότι εφ' όσον επιτευχθεί συμφωνία θα ξεκινήσει η συζήτηση και για το χρέος...
Η κυβέρνηση λοιπόν των Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου εκλιπαρεί για μία πολιτική δήλωση στήριξης από τους εταίρους πριν από τις ευρωεκλογές. Πρόκειται για την πιο ραγιάδικη δήλωση που θα μπορούσε να κάνει κάποιος και η οποία μεταφράζεται κάπως έτσι:
«Εμείς, κύριοι δανειστές, κάναμε ό,τι μας είπατε, ξεζουμίσαμε τους πολίτες, ανεβάσαμε την ανεργία στο 28% και των νέων στο 55%, βάλαμε λουκέτο σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ερημώσαμε την εγχώρια αγορά, για να μειώσουμε το έλλειμμα και να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Τώρα είναι η σειρά σας να μας βοηθήσετε να επιβιώσουμε και να μη χάσουμε την εξουσία μας».

Με αυτή τη δήλωση οι κυβερνητικοί σύμμαχοι:

Πρώτον, ομολογούν την πλήρη εξάρτησή τους από τους δανειστές της χώρας, σε σημείο που δείχνουν και με λόγια και με πράξεις ότι έχουν εναποθέσει την πολιτική τους επιβίωση μόνο στις διαθέσεις των συμμάχων.

Δεύτερον, καλούν τους δανειστές και τους προτρέπουν σε μια άνευ όρων και αρχών παρέμβαση στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, με στόχο να επηρεαστεί η ελεύθερη βούληση των ψηφοφόρων εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.

Τρίτον, δείχνουν ότι έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα κι αυτό γιατί αν ο λαός δεν εμπιστεύεται μια φορά τη δικομματική κυβέρνηση, δεν εμπιστεύεται δέκα φορές την τρόικα και τους δανειστές. Επομένως, όσες δηλώσεις στήριξης και να κάνει η Μέρκελ, ο Μπαρόζο, η Λαγκάρντ, στον αέρα θα πέσουν. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, τώρα ξέρουν.

Τέταρτον, θα περίμενε κάποιος η κυβέρνηση αντί να ζητεί τη στήριξη των δανειστών, να ζητήσει ευθέως τη στήριξη του λαού στις ευρωεκλογές, με επιχείρημα ότι η πολιτική της αποδίδει και τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, όπως το πλεόνασμα, είναι γεγονός.

Δεν υπάρχει πιο καθαρή θέση. Δεν το κάνει όμως και ο λόγος είναι ένας: γνωρίζει πολύ καλά ότι χτίζει στην άμμο παλάτια, ότι το πλεόνασμά της είναι πλασματικό και βαμμένο κόκκινο από το αίμα των εργαζομένων, ότι τα ψέματα που λέει δεν μπορούν να την πάνε πολύ μακριά, ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη της πλειονότητας του λαού και γι' αυτό εναποθέτει τις ελπίδες της στην τρόικα των δανειστών. Ομολογούν ότι έχουν αποτύχει και γι' αυτό ψάχνουν στήριξη στους προστάτες τους και όχι στο λαό.
Από τον ΠΑΝΟ ΣΩΚΟ
enet 

Δεν υπάρχουν σχόλια: