Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ, ΤΟΥ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το επικαιροποιημένο μνημόνιο(Νο4) και οι 2 εφαρμοστικοί νόμοι αποτελούν παράγωγα του αρχικού μνημονίου (Μάιος 2010). Το σύνολο αυτών των παρεμβάσεων δρομολογούν και θεσμοθετούν το πιο βίαιο πρόγραμμα αναδιανομής του πλούτου σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, που έχει γνωρίσει μεταπολεμικά ο τόπος.
Οι βασικές συνιστώσες αυτών των παρεμβάσεων είναι οι εξής:
1) ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
- Δραστική μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 8.000 ευρώ, από τις 12.000 ευρώ που ισχύει σήμερα. Το μέτρο αυτό πλήττει πρώτα και κύρια τους χαμηλόμισθους. Η μείωση του αφορολόγητου θα ισχύσει άμεσα και για τα φετινά εισοδήματα και μάλιστα αναδρομικά από την αρχή του έτους.
- Επιβολή «εισφοράς αλληλεγγύης» (βλ. κεφαλικός φόρος) για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, με συντελεστές από 1% - 5%, που θα ισχύσει για τα φετινά εισοδήματα.
Επισημαίνεται ότι με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης η εισφορά θα επιβάλλεται σε όλο το ποσό του εισοδήματος χωρίς να λαμβάνονται υπόψη το αφορολόγητο και τα κλιμάκια φορολογίας της εισφοράς.
- Επιβολή από φέτος και «εσαεί», όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, ετήσιου ειδικού τέλους επιτηδεύματος ή ελευθέρου επαγγέλματος το οποίο θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ ανάλογα με την έδρα του επαγγέλματος. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες θα κληθούν θα καταβάλουν το τέλος και για τη χρήση του 2010.
Από το τέλος επιτηδεύματος δεν θα εξαιρεθούν τα γνωστά «μπλοκάκια των 700 ευρώ, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Υπουργού Οικονομικών
- Μπαίνει μαχαίρι και στις φοροαπαλλαγές από ασφαλιστικές εισφορές, ιατρικά έξοδα και τόκους στεγαστικών δανείων. Πλέον θα υπάρχει έκπτωση 20% από το φόρο αντί του 100% από το εισόδημα.
- Δραστική αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης
- Εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης για τις επιχειρήσεις.
- Μείωση του αφορολόγητου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από τις 400.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ, με αποτέλεσμα περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων να πέσουν στα «δίχτυα» της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και να πληρώσουν πρόσθετο φόρο.
- Καταργείται το «μπόνους» της έκπτωσης δαπανών με βάση τις αποδείξεις ενώ οι φορολογούμενοι πρέπει να συλλέγουν περισσότερες αποδείξεις (25% του ατομικού εισοδήματος ή έως 15.000 ευρώ ο καθένας), για να αποφύγουν την ποινή της καταβολής επιπλέον φόρου 10% επί της διαφοράς.
- αυξάνονται τα τεκμήρια διαβίωσης για όλους,
- θεσπίζονται νέα «επαγγελματικά» τεκμήρια για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, π.χ. συνδέοντας τα τ.μ. της επαγγελματικής στέγης με την αντικειμενική αξία του ακινήτου.
- επιβάλλεται και στο φυσικό αέριο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης 1,5 ευρώ ανά gj (γιγατζάουλ), που οδηγεί σε αύξηση του ετήσιου κόστους κατανάλωσης περίπου 50 ευρώ.
- επιβάλλονται έκτακτες εισφορές σε Ι.Χ., πισίνες και σκάφη, που θα εφαρμοστούν μόνο το 2011.
- επιβάλλεται μεσοσταθμική αύξηση 10% στα τέλη κυκλοφορίας
- αυξάνεται ο ΦΠΑ από τον χαμηλό συντελεστή 13% στον υψηλό 23% από την 1η Σεπτεμβρίου 2011 στις υπηρεσίες εστίασης (καφετέριες, εστιατόρια, καφενεία, ζαχαροπλαστεία, delivery κ.λπ.) στα αναψυκτικά, στους χυμούς και στα ανθρακούχα νερά.
Να σημειωθεί ότι αυτή η φοροεπιδρομή είναι βαθιά ταξική, καθώς ενώ από τη μια πλευρά «ληστεύει» τα εισοδήματα των χαμηλόμισθων από την άλλη δεν ακουμπά καθόλου τη φοροδιαφυγή και ειδικά τους μεγαλοφοροφυγάδες. Συγκεκριμένα, στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν προβλέπεται η είσπραξη ούτε ενός ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής για τα έτη 2011-2012! Επιπλέον, στον δεύτερο εφαρμοστικό νόμο προβλέπεται η ένταξη στη σκανδαλώδη περαίωση των μεγάλων επιχειρήσεων (έως 40 εκ. ευρώ) και των επαγγελματιών με μεγάλη ακίνητη περιουσία και χαρίζονται επί της ουσίας (με την προϋπόθεση να πληρώσουν ελάχιστους φόρους) πρόστιμα και ποινικές διώξεις σε όσους βιομήχανους, εφοπλιστές και άλλους «επώνυμους» δήλωναν τα κότερά τους ως επαγγελματικά για να μην πληρώνουν τους αναλογούντες φόρους.
Αξίζει τέλος να τονιστεί ότι στο επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπεται η περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις. Δηλαδή η φορολογική πολιτική θα γίνει ακόμα πιο άδικη, καθώς οδεύουμε προς εταιρικά κέρδη χωρίς καθόλου σχεδόν φόρους και σε ακόμα πιο βαριά υπερφορολόγηση του κόσμου της εργασίας.

2) ΜΙΣΘΟΙ
- Έρχεται το νέο μισθολόγιο-«πεινολόγιο» στο Δημόσιο (θα αφορά και τις ΔΕΚΟ) που θα είναι σε «αρμονία» με τους ήδη εξαθλιωμένους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και οι βάρβαρες περικοπές του θα υλοποιηθούν «σταδιακά» μέσα στα επόμενα 3 χρόνια.
- «Πάγωμα» της ωρίμανσης των δημοσίων υπαλλήλων που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου και μέχρι τη θέσπιση του ενιαίου μισθολογίου. Η "προσωρινή" αναστολή απόδοσης της ωρίμανσης αποτελεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τον προάγγελο "παγώματος" των βασικών αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, πιθανότατα μέχρι το τέλος του Μεσοπρόθεσμου, δηλαδή το 2015.
- Θεσπίζεται κράτηση 1% υπέρ ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα (0,50 ο εργαζόμενος και 0,50 ο εργοδότης ) ενώ στο δημόσιο η κράτηση αυτή θα φτάνει στο 3% (μαζί με την εισφορά για το Ταμείο Πρόνοιας) και θα καταβάλλεται εξολοκλήρου από τον εργαζόμενο.
- Επίσης, για τους δημοσίους υπαλλήλους περιορίζονται δραστικά το επίδομα ειδικής απασχόλησης, το κίνητρο απόδοσης, και το επίδομα ταχύτερης διεκπεραίωσης.
- Δυνατότητα απασχόλησης νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας νέων κάτω των 25 χρονών με μισθό αισθητά κατώτερο (έως και 20%) από ότι ορίζουν οι αντίστοιχες κλαδικές συμβάσεις ή ακόμα και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση.

3) ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
- Θεσπίζεται ειδική εισφορά σε συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.700 ευρώ ή σε συνταξιούχους που είναι μικρότεροι των 60 ετών. Η εισφορά κλιμακώνεται από 6%.
- Θεσπίζεται ειδική εισφορά στις επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούν τα 300 ευρώ και η οποία θα κλιμακώνεται από 3%.
- Από 1η Αυγούστου οι δικαιούχοι των ταμείων ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ υποχρεούνται σε κράτηση δέκα ευρώ μηνιαίως υπέρ ανεργίας.
- Αυξάνει η εισφορά των αγροτών για τις συντάξεις ΟΓΑ
- Περικόπτεται κατά 10% το εφάπαξ όλων των δημοσίων υπαλλήλων που έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 1.1.2010, ενώ οι αντίστοιχοι συνταξιούχοι της ΔΕΗ χάνουν πλέον από το εφάπαξ 15%.
- Μειώνονται κατά 6% οι συντάξεις του ΝΑΤ και μάλιστα αναδρομικά από 1-1-2011
- Αλλαγές στις κλίμακες του ΕΚΑΣ, οι οποίες είναι αρνητικές για τα μεσαία κλιμάκια.
- Βάρβαρη επίθεση ενάντια στους ανέργους. Περιορίζονται τα επιδόματα ανεργίας στους 18 μήνες για διάστημα τετραετίας ξεκινώντας από το 2013. Τα επιδόματα ανεργίας δεν μπορεί να ξεπερνούν τα 450 ημερομίσθια από 1.1.2013 και από 1.1.2014 τα 400 ημερομίσθια. Το μέτρο έρχεται να συμπληρώσει την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης του Πάσχα και των Χριστουγέννων, μόνο αν ο άνεργος ήταν ασφαλισμένος από 01/1 μέχρι 30/4 κάθε έτους για το Πάσχα και από 01/5 μέχρι 31/12.
- Δραστική μείωση των αναπηρικών συντάξεων, με την εισαγωγή του «προκρούστειου» στόχου για 10% επί του συνόλου των συντάξεων.
- Το «πετσόκομμα» των επιδομάτων και της λίστας των δικαιούχων του ΟΕΕ- ΟΕΚ και του ΟΑΕΔ καθώς και άλλων κοινωνικών επιδομάτων με τη θέσπιση αυστηρότατων εισοδηματικών κριτηρίων.
- Ο κατάλογος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων αναθεωρείται, προκειμένου να βγουν εκτός λίστας έως και 100.000 εργαζόμενοι και να υλοποιηθεί ο μνημονιακός κανόνας του 10% επί του συνόλου των εργαζομένων.
- «Πετσόκομμα» των παροχών υγείας προς τους ασφαλισμένους (και) μέσω της εξίσωσης προς τα κάτω των παροχών του νέου ασφαλιστικού οργανισμού ΕΟΠΠΥ προς όλους τους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων έως το Δεκέμβριο του 2011
- Δραστικές αλλαγές στην τιμολόγηση των φαρμάκων και των ιατρικών υπηρεσιών, μέσω (και) του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αντί για όχημα ορθολογικοποίησης θα χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για νέες, βάρβαρες περικοπές
- Δραστικές περικοπές στο ΕΣΥ

4) ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
- Θεσμοθετείται το ελαστικό δεκάωρο χωρίς υπερωριακή αμοιβή για το χρόνο απασχόλησης που υπερβαίνει το οκτάωρο (με αντάλλαγμα την υπόσχεση για ρεπό).

- Θεσμοθετείται η δυνατότητα απασχόλησης νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας νέων κάτω των 25 χρονών με μισθό αισθητά κατώτερο (έως και 20%) από ότι ορίζουν οι αντίστοιχες κλαδικές συμβάσεις ή ακόμα και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση.

- Ανοίγει ο δρόμος για ραγδαία αύξηση των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων αφού θεσπίζεται η δυνατότητα περάσματος σε τέτοιες συμβάσεις όχι πλέον με συναπόφαση των σωματείων αλλά με τη συναίνεση "Ενώσεων Προσώπων" (ως ένωση προσώπων θεσπίζεται μια "συλλογικότητα" που εκπροσωπεί το 25% των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που απασχολούν άνω των 20 εργαζομένων).
- Καθιερώνεται η μισθωτή εφεδρεία (12 μήνες) για τους δημοσίους υπαλλήλους και προετοιμάζεται το έδαφος για απολύσεις στους φορείς που κλείνουν σε πρώτη φάση (ΙΓΜΕ, ΟΔΔΥ κτλ) και έπειτα στο στενό Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ.
- Εισαγωγή μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο.
- Παράταση της ομηρίας των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καθώς οι συμβάσεις αυτές θα μπορούν πλέον να ανανεώνονται τρεις φορές και για διάστημα τριών ετών (αντί για 2 έτη που ίσχυε μέχρι σήμερα).
- Προώθηση των νέων, ειδικών επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων.

5) ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ-ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Ξεκινά η υλοποίηση του ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δις.
Σύμφωνα με το κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου η κυβέρνηση υιοθετεί ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με στόχο τη συλλογή τουλάχιστον 15 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του 2012, και τουλάχιστον 50 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του 2015. Στο πρόγραμμα του ξεπουλήματος περιλαμβάνονται ο όμιλος του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος", τα 29 περιφερειακά αεροδρόμια, τα 4 αεροσκάφη Airbus A340-300, η Εγνατία οδός, οι ελληνικοί αυτοκινητόδρομοι, τα λιμάνια, οι υπηρεσίες ύδρευσης- αποχέτευσης, τα τυχερά παιχνίδια και τα καζίνο, ο ΟΔΙΕ, ο ΟΠΑΠ, τα κρατικά λαχεία, η ενέργεια (ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου "Νότια Καβάλα"), οι τηλεπικοινωνίες και οι ταχυδρομικές υπηρεσίες (ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, άδειες κινητής τηλεφωνίας, ψηφιακό Μέρισμα και άλλες συχνότητες), οι αμυντικές βιομηχανίες (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ), ο τραπεζικός τομέας (ΑΤΕ και οι συμμετοχές της σε επιχειρήσεις, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, συμμετοχές του Δημοσίου στις τράπεζες), Μεταλλευτικές εταιρείες και μεταλλεία (ΛΑΡΚΟ). Ειδικό βάρος δίνεται στην ακίνητη περιουσία, με τη δημιουργία επενδυτικών χαρτοφυλακίων ακινήτων και Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, στο οποίο θα περιέλθουν, μεταξύ άλλων περιουσιακών δικαιωμάτων, και όλα τα ιδιωτικά ακίνητα του Δημοσίου που μπορούν να «αξιοποιηθούν» (βλ. ξεπουληθούν).
kokinorodo

Δεν υπάρχουν σχόλια: