Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Για ένα αντιμνημονιακό κοινωνικό μέτωπο εξουσίας

ΤΟΥ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ* 
Όπως είχαμε την ευκαιρία να τονίσουμε στις ομιλίες μας στα Προπύλαια, στην Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, στη Νάουσα, αλλά και στο Ίλιον, προχθές Τρίτη 12 Ιουλίου 2011, ένα ιδιαίτερα ισχυρό αντιμνημονιακό πολύχρωμο κίνημα πολιτών έχει αρχίσει να γεννιέται εδώ και αρκετές εβδομάδες στις πλατείες της χώρας, στους δρόμους, στις γειτονιές και στους κοινωνικούς χώρους.
Ένα κίνημα που παλεύει ενάντια στη νέα εξάρτηση, για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και των κοινωνικών κατακτήσεων του λαού μας. Ένα κίνημα που απαιτεί να φύγει αμέσως η τρόικα. 
Προσωρινή δυαδική εξουσία 
Τις τελευταίες εβδομάδες ζήσαμε στη χώρα μας μια οιονεί δυαδική εξουσία. Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία χαρακτηρίστηκε από την αδυναμία του παλαιού καθεστώτος να επιβάλει την πολιτική του σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Ταυτόχρονα όμως, παρ’ ότι ο λαός μας είχε καταφέρει προς στιγμή να ανασχέσει την αντιλαϊκή επίθεση της τρόικας και της κυβέρνησης, εντούτοις δεν έχει καταφέρει ακόμη να ανακτήσει την πολιτική ηγεμονία απέναντι στις δυνάμεις της νέας εξάρτησης.
Σε κάθε περίπτωση πάντως θεωρούμε ότι το παλαιό καθεστώς από την εποχή της μεταπολίτευσης του 1974 και εντεύθεν ποτέ δεν βρέθηκε ξανά τόσο κοντά στην πλήρη κατάρρευσή του.

Συνταγματικός πατριωτισμός
Ο δικομματισμός, αλλά και το ίδιο το πολιτικό σύστημα, έχουν χάσει πλέον κάθε πολιτική νομιμοποίηση. Η κρίση αντιπροσώπευσης είναι έκδηλη και έχει μετατραπεί σε κρίση νομιμοποίησης του κοινοβουλευτισμού. Ταυτόχρονα οι πολίτες βιώνουν μια συνεχή βάναυση παραβίαση του Συντάγματος από την κυβέρνηση και την πλειοψηφία της Βουλής σε σχέση με την εφαρμογή του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης Ελλάδας/κρατών Ευρωζώνης, η οποία δεν έχει καν κυρωθεί από το Κοινοβούλιο.
Επομένως μοναδικός πραγματικός εγγυητής της τήρησης του Συντάγματος είναι ο ίδιος ο ελληνικός λαός, ο οποίος οφείλει να δράσει με βάση τις αρχές ενός σύγχρονου συνταγματικού πατριωτισμού στο πλαίσιο των επιταγών του ακροτελεύτιου άρθρου του Συντάγματος.
Κατά την έννοια αυτή, οι πολίτες θα πρέπει να διαμορφώσουν ένα νέο συλλογικό, ευέλικτο πολιτικό υποκείμενο, το οποίο να μπορεί να εκδηλώνεται στις πλατείες και στους δρόμους. Να μπορεί να αξιοποιεί μορφές άμεσης δημοκρατίας και αποτελεσματικής δράσης.
Τέλος να μπορεί να διαμορφώσει μαζί με τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

Το minimum εκλογικό πρόγραμμα του μετώπου εξουσίας 
Η δράση των πολιτών πρέπει να συμβάλλει στη συγκρότηση ενός ευέλικτου αντιμνημονιακού κοινωνικού μετώπου εξουσίας, που οφείλει να διαμορφώσει ένα minimum εκλογικό πρόγραμμα, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα παρακάτω επτά σημεία που για πρώτη φορά παρουσιάσαμε στην ομιλία μας στη Νάουσα στις 26 Ιουνίου 2011:

Ακύρωση της δανειακής σύμβασης Ελλάδας/κρατών Ευρωζώνης/ΔΝΤ, ακύρωση του Μνημονίου και όλων των νόμων και διοικητικών πράξεων που έχουν εκδοθεί σε εφαρμογή του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης.
2. Ακύρωση του επονείδιστου δημόσιου χρέους, που ανέρχεται τουλάχιστον στα 2/3 του συνολικού δημόσιου χρέους και βαθύ κούρεμα του υπολοίπου δημοσίου χρέους. Εφαρμογή της αρχής της «κοινωνικής προτίμησης» σε σχέση με το δημόσιο χρέος προς τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να μην υποστούν καμία οικονομική ζημιά.
3. Διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου.
Δίκαιη ανακατανομή του παραγόμενου κοινωνικού πλούτου.
Συντακτική Συνέλευση για θέσπιση νέου Συντάγματος με βάση τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας.
Κατοχύρωση της ΑΟΖ και της πολιτικής ουδετερότητας της χώρας στις διεθνείς σχέσεις
Παραδειγματική τιμωρία όσων έχουν παραβιάσει το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας.

Εφικτή η εκλογική νίκη 
Με βάση τις πρόσφατες σχετικές μετρήσεις, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συγκεντρώνουν ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά. Κανένα από τα δύο κόμματα δεν ξεπερνά το 19%. Όπως είχαμε την ευκαιρία να τονίσουμε και σε σχετική εκδήλωση που έγινε στο Σύνταγμα, στην κάτω πλατεία, στις 10/6/2011, αυτό σημαίνει ότι, εφόσον τηρηθούν συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις, το αντιμνημονιακό κοινωνικό μέτωπο εξουσίας θα μπορούσε στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, που δεν πρόκειται να βραδύνουν, να διεκδικήσει με αξιώσεις τη νίκη και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.
Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να διαμορφωθεί μια εκλογική λίστα ανοικτή σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες και ταυτόχρονα να κληθούν συγκεκριμένες προσωπικότητες του αντιμνημονιακού αγώνα να συμπορευθούν σ΄ αυτή την προσπάθεια.

Αυτοοργάνωση τώρα 
Η ιστορική συγκυρία είναι πλέον καθοριστική για τη χώρα μας. Μετά την ψήφιση του Μεσπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου οι δυνάμεις της νέας εξάρτησης προχωρούν ολοταχώς στη λεηλασία της χώρας και στην «επιλεκτική χρεωκοπία».
Θα ακολουθήσουν σε λίγο και τα εθνικά μας θέματα. Ήρθε η ώρα ο καθένας από μας να αναλάβει τις ευθύνες του. Ήρθε η στιγμή να εκδηλώσουμε όλοι μαζί μια σαφή πρωτοβουλία προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα, πολιτικά και οργανωτικά, η συγκρότηση του αντιμνημονιακού κοινωνικού μετώπου εξουσίας. Και να καλέσουμε τους πολίτες σε αυτοοργάνωση, συσπείρωση και πάλη προκειμένου να κλείσει οριστικά ο δρόμος στη νέα εξάρτηση. 

*Ο Νότης Μαριάς είναι αναπληρωτής καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης 
marias@econ.soc.uoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: