Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Δωράκι στα διαπλεκόμενα, νέο χαράτσι 25ετιας, στους ανυπεράσπιστους πολίτες.

Ως ημέρα διεκπεραίωσης συμφερόντων θα ορισθεί η 28η Ιουλίου.  
Η κυβέρνηση έρμαιο των συμφερόντων και της διαπλοκής, παραχωρεί δια νομού “γη και ύδωρ” στον κρατικοδίαιτο Όμιλο Μυτιληναίου.
Δεν πέσαμε από τα σύννεφα. Γνωρίζουμε εδώ και χρόνια ότι τα συμφέροντα επιβάλλουν την πολιτική τους. Το “ΚΟΛΠΟ GROSSO” στην ενέργεια δεν είναι καινούργιο, είναι καλά στημένο και διαχρονικό.
Σήμερα ωστόσο, την εποχή του “εθνοσωτήριου μνημονίου τα πράγματα υπεραπλουστευτήκαν”. Τα διαπλεκόμενα υπαγορεύουν, η κυβέρνηση νομοθετεί, οι εκλεκτοί της κερδίζουν και οι πολλοί καλούνται να πληρώσουν την ρεμούλα. Όσο για την πολυπόθητη διαφάνεια, την συναντάμε μόνο στις διακηρύξεις και τον προσχηματικό πολιτικό λόγο.
Είναι γνωστό στο Πανελλήνιο, ότι για 45 ολόκληρα χρόνια η εταιρία ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ της ΕΛΛΑΔΟΣ προμηθεύεται ηλεκτρικό ρεύμα από την ΔΕΗ, σε τιμές κάτω του κόστους, προκαλώντας τεράστιες ζημίες στην Επιχείρηση.
Για την εξυπηρέτηση των ενεργειακών της αναγκών, επί κυβερνήσεως Σημίτη έλαβε γενναία επιδότηση προκειμένου να φτιάξει δική της μονάδα ηλεκτροπαραγωγής.
Η μονάδα αυτή παρέμεινε αρκετά χρόνια εκτός λειτουργίας, επιζητώντας πάση θυσία τον αποχαρακτηρισμό της, από αυτοπαραγωγός, σε μονάδα συμπαραγωγής.
Αυτή την διαπλεκόμενη μετάλλαξη που προσέφερε στον επίδοξο συμπαραγωγό ετήσιο δωράκι αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ήρθε να επικυρώσει το 2008, μετά από εισήγηση της ΡΑΕ, η κυβέρνηση της “επανίδρυσης” και ο υπουργός της κ. Φώλιας.
Και φτάνουμε στο σήμερα, όπου η κυβέρνηση απροκάλυπτα, κυνικά, κατ’ εντολήν και αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στη κοινωνία, σπεύδει να ολοκληρώσει το έγκλημα και να κάνει την τρίτη μετάλλαξη στη μονάδα της Αλουμίνιον.
Μέσα στο Νόμο για το τρίτο πακέτο απελευθέρωσης, ο εντολοδόχος των αγορών υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου, χωρίς να τo επιβάλλει η οδηγία, φρόντισε να περάσει στα μουλωχτά χαριστική ρύθμιση υπέρ του συγκεκριμένου Ομίλου, το κόστος της οποίας μετακυλίεται αυτούσιο στον καταναλωτή.
Πιο συγκεκριμένα. Η οδηγία της Ε.Ε. που υιοθετήθηκε με τον νόμο για το τρίτο πακέτο απελευθέρωσης, ζητούσε ο διαχειριστής Φορτίου να απορροφά κατά προτεραιότητα το ρεύμα που δίνουν μονάδες ΣΗΘΥΑ. Δηλαδή μονάδες συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης, με καύσιμο φυσικό αέριο ή πετρέλαιο και να αρθεί ο περιορισμός που έδινε προτεραιότητα σε μονάδες μέχρι 35 MW.

Η κυβέρνηση, αξιοποιώντας προσχηματικά την παραπάνω απαίτηση της οδηγίας, πέρασε από την πίσω πόρτα ένα μαθηματικό τύπο, βάσει του οποίου το ρεύμα από τις μονάδες ΣΗΘΥΑ θα πληρώνεται με τιμολόγιο αιολικής ενέργειας, συν τη ρήτρα φυσικού αερίου. Δηλαδή 130 ευρώ ανά MWh αντί 55 ευρώ, οριακή τιμή που δίνει το σύστημα σε μονάδες αυτής της κατηγορίας.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Αναδιανομή εισοδήματος και σημαντική επιβάρυνση στα τιμολόγια του ρεύματος, μέσω του ειδικού τέλους των ΑΠΕ, που θα αδειάσει τις τσέπες των καταναλωτών, προκειμένου να θησαυρίσει ο “μετρ των ενεργειακών πριμοδοτήσεων” Όμιλος Μυτιληναίου.

Πως μεταφράζεται το “δωράκι” σε νούμερα; Από την σκανδαλώδη τιμολογιακή μεταχείριση, που επισφράγισε δια νόμου η κυβέρνηση, η συνολική ετήσια επίπτωση στο ειδικό τέλος ΑΠΕ, θα είναι 175 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι ο κύκλος ζωής μιας τέτοιας μονάδας είναι 25 χρόνια, ο λογαριασμός θα φτάσει συνολικά τα 4,3 δισ. ευρώ.

Το συμπέρασμα. Ο ελληνικός λαός, μέσω του ειδικού τέλους ΑΠΕ, θα πληρώσει αδρά και για μια 25ετια το “δωράκι” της κυβέρνησης στον Όμιλο Μυτιληναίου.

Αξίζει μάλιστα να θυμίσουμε ότι η Αλουμίνιον της Ελλάδος, είναι η μόνη μονάδα συμπαραγωγής που υπάρχει σήμερα στη χώρα, με εγκατεστημένη ισχύ 334 MW, η οποία  για τις ανάγκες της αγοράζει ρεύμα από τη ΔΕΗ με 40,7 ευρώ ανά MWh και τώρα θα μπορεί να πουλάει με 130 ευρώ ανά MWh όλη της την παραγωγή.

Βεβαίως για να μην υπάρχουν παρερμηνείες πρέπει να αποσαφηνίσουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι η οργή μας δεν εστιάζετε αποκλειστικά στην  διαχρονική πριμοδότηση της εταιρίας ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ της ΕΛΛΑΔΟΣ.

Καταγγείλαμε στο παρελθόν και θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε κάθε επιχειρηματικό σχήμα, ή όμιλο, που με αθέμιτα μέσα και αδιαφανή τρόπο, επιδιώκει να κερδοσκοπήσει σε βάρος της Επιχείρησης, σε βάρος του έλληνα καταναλωτή.

Κουστωδία διαπλοκής και συμφερόντων.
Η κυβέρνηση έχασε και τα τελευταία σημάδια αξιοπιστίας της απέναντι στον ελληνικό λαό. Στην προσπάθειά της να εξυπηρετήσει την εγχώρια ενεργειακή διαπλοκή ξεπέρασε κάθε όριο. Λειτουργεί απροκάλυπτα ως φερέφωνο επιχειρηματιών και ιδιοτελών συμφερόντων.
Είναι ξεκάθαρο ότι σήμερα δεν υπάρχει πολιτική. Οι υπουργοί εκτελούν μνημόνια διαπλοκής. Ο ναός της δημοκρατίας, το Ελληνικό Κοινοβούλιο μετατρέπεται σε “καθαρτήριο σκανδάλων”.
  • Πως αλλιώς μπορούν να ερμηνευθούν όσα σκανδαλώδη συμβαίνουν σήμερα σε βάρος των πολιτών;
  • Πως μεταφράζετε η στοίχιση της Κυβέρνησης με τα επιχειρηματικά συμφέροντα;
  • Εν τέλει, ποιο χαρακτηρισμό μπορεί να δώσει κανείς σε μια τέτοια καταχρηστική ρύθμιση που θέτει σε ομηρία το σύνολο της κοινωνίας; Σκάνδαλο ολκής, ηθική κατάρρευση, πολιτική αποσύνθεση, αποκαθήλωση θεσμών ή κοινοβουλευτικός ξεπεσμός;

Μια είναι η εξήγηση. Τα συμφέροντα κυβερνούν τον τόπο και το μέλλον μας υποθηκεύεται καθημερινά όλο και περισσότερο. Η σκανδαλώδη τιμολογιακή μεταχείριση της εταιρίας ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ της ΕΛΛΑΔΟΣ είναι επιζήμια για το κοινωνικό σύνολο και σκάνδαλο μεγάλων διαστάσεων που παραβιάζει κατάφορα κάθε έννοια δικαίου. 
  
  • Καλούμε την κυβέρνηση, το Υπουργείο Ανάπτυξης, τον αρμόδιο Υπουργό, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να ακυρώσουν ΑΜΕΣΑ αυτή την απαράδεκτη χαριστική ρύθμιση, που υπονομεύει τα συμφέροντα του Έλληνα καταναλωτή.
  • Καλούμε τα Κόμματα του Κοινοβουλίου, να πάρουν σαφή και ξεκάθαρη θέση για το 25ετη οικονομικό έγκλημα που επιχειρείται σε βάρος των πολιτών.
  • Ζητάμε από την Ομοσπονδία και όλους τους Πρωτοβάθμιους Συλλόγους μέλη να συντονίσουν την δράση τους, ώστε από κοινού να αποτρέψουμε την ομηρία του καταναλωτικού κοινού απ’ τις ορέξεις των κρατικοδίαιτων κερδοσκόπων. 

Συνάδελφοι, σε αυτή τη πρόκληση, το συνδικαλιστικό κίνημα επιβάλλεται άμεσα να επιδείξει τα αντανακλαστικά του, να δώσει την ανάλογη απάντηση.

Οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ δεν πρόκειται να επιτρέψουν σε κανένα, να θυσιάσει το δημόσιο συμφέρον, να θυσιάσει την ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΤΕ/ΔΕΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: