Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Συνεχίζουν να διεκδικούν καλύτερη παιδεία οι φοιτητές στη Χιλή

Οι Χιλιανοί φοιτητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους παρά την απαγόρευση που επέβαλε η κυβέρνηση Κινέϊρα για τις πορείες διαμαρτυρίας, διεκδικώντας από το Μάιο έως σήμερα, δημόσια και δωρεάν παιδεία, κατοχυρωμένη συνταγματικά.
Στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Σαντιάγο και άλλες πόλεις πήραν μέρος 5.000 άτομα. «Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 552 συλλήψεις και 29 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σοβαρά», δήλωσε στον Τύπο εχθές το βράδυ ο υφυπουργός Εσωτερικών, Ροντρίγο Ουμπίλα. Από το σύνολο των συλλήψεων οι 284 έγιναν στην πόλη Σαντιάγο με την κατηγορία της διατάραξης της τάξης, της οπλοφορίας και της κατοχής εκρηκτικών, διευκρίνισε ο Υπουργός Εσωτερικών.
Εκπαιδευτικοί, μαθητές και φοιτητές συνεχίζουν τον αγώνα, ζητώντας από τη Χιλιανή κυβέρνηση ενίσχυση της δημόσιας και της ανώτατης εκπαίδευσης.
Οι προτάσεις που έχει διατυπώσει η κυβέρνηση έως σήμερα για αύξηση των επιχορηγήσεων για την παιδεία και για πιστώσεις στους φοιτητές, απορρίφθηκαν ως ανεπαρκείς από την εκπαιδευτική κοινότητα. Αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότεροι από τους νεαρούς φοιτητές χρεώνονται για να σπουδάσουν.
Εχθές το βράδυ, οι σπουδαστές αποφάσισαν να δώσουν διορία έξι ημερών στην κυβέρνηση προκειμένου να κάνει «σοβαρές, συγκεκριμένες και συνεκτικές προτάσεις». Ζήτησαν επίσης τόσο τη συνταγματική κατοχύρωση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης όσο και τη διασφάλιση της ποιότητάς της.
Στις διαδηλώσεις που προηγήθηκαν τον Ιούνιο εκτιμάται ότι συμμετείχαν 80.000 άτομα. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που έγιναν μετά από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Χιλή, το 1990.
Ο Πρόεδρος της χώρας, Σεμπαστιάν Πινέιρα, αντιμετωπίζει τη χειρότερη κοινωνική κρίση από τότε που ανέλαβε την εξουσία, τον Μάρτιο του 2010, ενώ η δημοτικότητά του παρουσιάζει πτώση 26%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε εχθές στη δημοσιότητα.
tvxs 

Δεν υπάρχουν σχόλια: