Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

ΔΝΤ: ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΥΦΕΣΗ (5,5%) ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΑΝ Η ΥΦΕΣΗ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΣΤΟΧΟ 4,7%!
ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΟΣΟ ΠΟΤΕ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΦΡΑΣΤΩΝ ΤΟΥΣ!

Ύφεση πάνω από 5,5% του ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2012 αναμένουν σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» στελέχη του ΔΝΤ. Η επίσημη πρόβλεψη του μνημονίου είναι 4,7%, ενώ η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλου τοποθετεί την ύφεση στο 5%.
«Αν η ύφεση το 2012 είναι τελικώς πάνω από 4,7% τότε αναπόφευκτα θα χρειαστούν και άλλα μέτρα» δήλωσε την Τετάρτη κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών με πολύ καλή γνώση των εξελίξεων και των μεγεθών.
Με πρόσχημα την «δημοσιονομική προσαρμογή» και τη μείωση του κρατικού ελλείμματος, υλοποιείται η προσχεδιασμένη σύνθλιψη των μισθών των εργαζομένων και το ξεκλήρισμα των αυτοαπασχολουμένων. Η ύφεση που προβλέπει ανεπισήμως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενδεχομένως και να ξεπεράσει το 5,5%. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια ακόμα πιο ραγδαία χειροτέρευση της κατάστασης για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.
Η προαναγγελία νέων μέτρων, αν ο ρυθμός συρρίκνωσης της οικονομίας επιταχυνθεί στοχεύει ακριβώς σε αυτό. Να επιταχυνθεί η εσωτερική υποτίμηση της εργασίας και να ξεκαθαρίσει η αγορά από μικρές επιχειρήσεις, για να ανοίξει πάλι ο δρόμος της ανάκαμψης της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου (ντόπιου και πολυεθνικού).

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΕ "ΧΡΥΣΩΝΟΥΝ ΤΟ ΧΑΠΙ" ΓΙΑ ΔΗΘΕΝ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ!
Από την άλλη πλευρά, η αναγγελία για επιμήκυνση του λεγόμενου προγράμματος «προσαρμογής» δεν είναι τίποτε άλλο παρά στάχτη στα μάτια των εργαζομένων στην Ελλάδα. Η παράταση του Μνημονίου 2 κατά ένα χρόνο (μέχρι το 2015) παρουσιάζεται σαν μια «ανάσα» για την δήθεν αναχαίτιση της καταιγιστικής ύφεσης. Στην ουσία, η εν λόγω παράταση προβλέπεται από το Μνημόνιο 2. Η κυβέρνηση, παρουσιάζοντάς τη παράταση σαν ένα είδος διεκδίκησης και διαπραγμάτευσης με την τρόικα, θέλει να κερδίσει χρόνο έναντι των πολιτικών εξελίξεων που ενδεχομένως να πυροδοτηθούν από τις επικείμενες εκλογές της 6ης Μάη.

«Μια ελαφρώς πιο μακρά πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής θα μπορούσε να είχε μικρότερο αντίκτυπο στην ανάπτυξη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης στο πρακτορείο Dow Jones Newswires, αμέσως μετά την επιστροφή του από την Ουάσινγκτον όπου είχε συνάντηση με την γεν. διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Τα μέτρα εξουθενωτικής λιτότητας που προβλέπονται για την διετία 2013-2014 είναι ύψους 5,5% του ΑΕΠ, ήτοι 11,6 δισ. ευρώ.

Η επιδείνωση των εκτιμήσεων για την ύφεση συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη Κυριακή στην Ουάσινγκτον. Παραλλήλως στο τραπέζι βρέθηκε η παράταση του μνημονίου ως το 2015 για πιο «σταδιακή εφαρμογή» των μέτρων λιτότητας, ύψους 5,5% του ΑΕΠ, ήτοι 11,6 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η προσαρμογή θα γίνει σε τρία χρόνια, το 2013, το 2014 και το 2015 αντί για τη διετία 2013-2014 όπως προβλέπει το νέο μνημόνιο.

Η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τηρεί επισήμως σιγήν ιχθύος αλλά σενάρια για χαλάρωση της λιτότητας εξυφαίνονται σε όλη την ΕΕ. Το ζήτημα δεν θα εξαρτηθεί από το διευθυντήριο των Βρυξελλών αλλά από τις πολιτικές ισορροπίες στην Ευρώπη μετά τις 6 Μαΐου. «Αν αποφασιστεί χαλάρωση της λιτότητας για όλη την Ευρώπη η Ελλάδα δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει απ' έξω» εκτιμά ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΚΦΡΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
Οι εφαρμοζόμενες πολιτικές των Μνημονίων για το βάθεμα της ύφεσης και οι πολιτικοί εκφραστές του μεγάλου κεφαλαίου πρέπει να ανατραπούν! Οι βάρβαρες νεοφιλελεύθερες επιλογές δεν θα βελτιώσουν ούτε στο ελάχιστο τις ζωές εκατομμυρίων εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων, φτωχών αγροτών, ανέργων και νεολαίων. Αντίθετα, θα μετατρέψουν τον τόπο σε έναν ερειπιώνα φτώχειας και δυστυχίας με μοναδικό σκοπό την ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης προς όφελος μιας δράκας τραπεζιτών, εφοπλιστών και βιομηχάνων - ντόπιων και ξένων.

Το ζωτικής σημασίας δίλλημα που τίθεται στις επικείμενες εκλογές της 6ης Μάη είναι: ψήφος συμβιβασμού στους πολιτικούς εκφραστές των μέτρων ανεργίας και εξαθλίωσης ή ψήφος ελπίδας στην Αριστερά για την ανατροπή αυτών των αντικοινωνικών πολιτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: