Κυριακή 29 Απριλίου 2012

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΔΩΡΟ 18 ΔΙΣ ΤΟΥ «ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ» ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ... ΕΩΣ ΚΑΙ 50 ΔΙΣ!
Με διαδικασίες εξπρές και χωρίς την παραμικρή λαϊκή νομιμοποίηση οι δύο πιστοί μνημονιακοί συνεταίροι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ προχώρησαν σήμερα στην λήψη απόφασης για παροχή ρευσότητας ύψους 18 δις προς τις 4 μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς) μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας , ως ''ενδιάμεση λύση'' μέχρι την ανακεφαλαιοποίησή τους. Πρόκειται για ένα ακόμα σκανδαλώδες δώρο προς το τραπεζικό κεφάλαιο, την ώρα που τα ''σπασμένα'' της κρίσης τα φορτώνονται οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, τα μεσαία και λαϊκά στρώματα, και χωρίς μάλιστα τα κεφάλαια αυτά να κατευθύνονται για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας, της ανάπτυξης και της κοινωνίας.
Σύμφωνα με Πράξη Νομοθετικού-Υπουργικού Περιεχομένου, την οποία εισηγήθηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης - και η οποία εγκρίθηκε- καθορίζεται το πλαίσιο για να καταβληθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το ποσό των 18 δισ. ευρώ από τα 25 που έχει ήδη στείλει για την ανακεφαλαιοποίηση το EFSF, ενώ συνολικά αναμένεται να χορηγηθεί ποσό έως και 50 δις!

Τα κεφάλαια, ύψους 18 δισ. ευρώ θα δοθούν με την μορφή ομολόγων του EFSF και στη συνέχεια θα αντικατασταθούν με κοινές μετοχές ή μετατρέψιμα ομόλογα, ανάλογα με τις τελικές αποφάσεις ως προς τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης.

Την επόμενη εβδομάδα το Υπουργικό Συμβούλιο σε νέα συνεδρίαση, με απλή απόφασή του, θα προχωρήσει στην εκταμίευση του ανωτέρω ποσού!

Όπως εξηγούσε νωρίτερα στο Reuters κυβερνητικό στέλεχος «το υπουργικό συμβούλιο εξετάζει μία ενδιάμεση λύση μέχρι την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ένα bridge recapitalisation, το οποίο θα προβλέπει τη μεταβίβαση ομολόγων του EFSF από το ΤΧΣ στις τράπεζες». «Αυτό θα μπορούσε να πάρει τη μορφή απόφασης νομοθετικού περιεχομένου. Θα απαιτηθεί ωστόσο η υπογραφή συμβάσεων μεταξύ της κάθε τράπεζας ξεχωριστά και του ΤΧΣ και θα απαιτηθεί και νέο υπουργικό συμβούλιο για να λάβει την τελική απόφαση», πρόσθεσε και προσδιόρισε την επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού για την επόμενη εβδομάδα ή μετά τις εκλογές.

Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης έως τον Δεκέμβριο, από το Σεπτέμβριο που όριζε αρχικά το μνημόνιο.

Την ώρα, όμως, που η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών αυτών δεν υπερβαίνει τα 5 δις είναι σκανδαλώδες το δημόσιο προχωράει χρηματοδότησή τους με ποσά που θα αγγίξουν τελικά τα 50 δισ. (βλ. προηγούμενο ρεπορτάζ εδώ), και να μην προχωράει στην κρατικοποίησή τους! Πολύ περισσότερο, μάλιστα, που σήμερα η Αυστρία προχώρησε στην κρατικοποίηση μιας ακόμα -τρίτης κατά σειρά- ιδιωτικής εμπορικής τράπεζας (Βλ. ρεπορτάζ παρακάτω)

Από την άλλη, με την απόφαση αυτή ευνοείται η διαμόρφωση ενός ολιγοπωλιακού καρτέλ μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών στον χρηματοπιστωτικό χώρο, ενώ οι τράπεζες που θα μείνουν εκτός ανακεφαλαιοποίησης και κυρίως οι εργαζόμενοι σε αυτές (μαζί με ένα μέρος των υπό ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών) θα πεταχτούν κυριολεκτικά στον Καιάδα.
iskra. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: