Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Δύο χρόνια...

Δύο χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε από το Καστελόριζο, ότι η χώρα προσφεύγει στην χρηματοπιστωτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Λίγες ημέρες αργότερα, «έπεσαν» οι υπογραφές για το πρώτο Μνημόνιο, οπότε και ξεκίνησε η δυσκολότερη οικονομική περίοδος για την ελληνική κοινωνία.
Δύο χρόνια μετά, το μείγμα που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία είναι εκρηκτικό. Οι άνεργοι ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο. Οι μισθοί και οι συντάξεις μειώθηκαν, επιχειρήσεις έβαλαν «λουκέτο», οι άστεγοι αυξήθηκαν, ενώ πολλοί καταθέτες απέσυραν τα χρήματά τους είτε για να τα βγάλουν στο εξωτερικό, είτε για να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Το κόστος ζωής αυξήθηκε, λόγω μιας σειράς φόρων σε καύσιμα, ποτά, αναψυκτικά, τσιγάρα, προϊόντα καταστημάτων εστίασης. Αντιθέτως, το προσωπικό εισόδημα έχει υποχωρήσει, την ίδια ώρα που οι πολίτες έχουν κληθεί πολλές φορές να πληρώσουν έκτακτες εισφορές.
Με βάση τα στοιχεία, η ανεργία από τον Απρίλιο του 2010 μέχρι τον Ιανουάριο του 2012 εκτοξεύθηκε από το 11,9% στο 21,8%. Περίπου 150.000 επιχειρήσεις έχουν κατεβάσει ρολά, ενώ μεγάλο πλήγμα έχουν υποστεί μισθωτοί και συνταξιούχοι τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα.

Η ανακοίνωση Παπανδρέου στις 23 Απριλίου 2010:

kafeneio-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: