Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Γιάννης Σταθάς: Να αποτρέψουμε την ανθρωπιστική καταστροφή του Μνημονίου

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς και στέλεχος της ΠΑΣΚ, υποψήφιος στον νομό Βοιωτίας με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο
Το καλοκαίρι του 2010 ο Γιάννης Σταθάς, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λειβαδιάς, στέλεχος της ΠΑΣΚ και του ΠΑΣΟΚ είναι μεταξύ των συνδικαλιστικών στελεχών (μαζί και ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος), που μαζί με εκπροσώπους κοινωνικών και επιστημονικών φορέων καταθέτουν προσφυγή κατά του πρώτου Μνημονίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Δύο χρόνια αργότερα, με την ενθάρρυνση των συντρόφων του, αλλά και του Μαν. Γλέζου, όπως τονίζει σε συνέντευξή του στην "Αυγή" της Κυριακής, δίνει τη μάχη ενάντια στο Μνημόνιο με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο στον νομό Βοιωτίας.
"Το Μνημόνιο δεν επιτρέπει καμία προσωπική φιλοδοξία, οι καιροί δεν επιτρέπουν ολιγωρία και εφησυχασμό", σημειώνει. "Καλούμαστε όλοι να δώσουμε τον αγώνα απ' όποια θέση μπορεί ο καθένας, για την αξιοπρέπεια της χώρας, για τα δικαιώματα των εργαζομένων που ισοπέδωσε η μνημονιακή κοινοπραξία ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. - ΛΑΟΣ. Δεν μετακομίζω στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά συνεχίζω τον αγώνα κατά του Μνημονίου και από τη θέση του υποψήφιου βουλευτή με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό της Βοιωτίας. Ο αγώνας στους χώρους δουλειάς και στο πεζοδρόμιο συνεχίζεται. Τώρα όλοι μαζί ενωτικά στην Αριστερά δίνουμε τη μάχη των εκλογών".

Συνέντευξη στον Ανδρέα Πετρόπουλο στην ΑΥΓΗ της Κυριακής
* Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς, επί σειρά ετών συνδικαλιστικό στέλεχος της ΠΑΣΚΕ και του ΠΑΣΟΚ, πώς αποφάσισες να ενταχθείς στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο.
Αποφασιστικό ρόλο έπαιξαν οι Μαν. Γλέζος και Αλ. Μητρόπουλος. Με έπεισαν να συστρατευτώ και να δώσω τη μάχη έναντια στο Μνημόνιο και στις ακροδεξιές πολιτικές που εφαρμόζονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μετακομίζω στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά συνεχίζω τον αγώνα κατά του Μνημονίου και από τη θέση του υποψήφιου βουλευτή με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό της Βοιωτίας. Ο αγώνας στους χώρους δουλειάς και στο πεζοδρόμιο συνεχίζεται. Τώρα όλοι μαζί ενωτικά στον ΣΥΡΙΖΑ δίνουμε τη μάχη των εκλογών. Πιστεύω ότι είναι ο μόνος πολιτικός χώρος που έχει σοβαρή εναλλακτική πρόταση, δεν περιορίζεται στη διαμαρτυρία, αλλά καταθέτει πρόταση εξουσίας.
* Ήσουν ο μαναδικός πρόεδρος Εργατικού Κέντρου που μαζί με την ΑΔΕΔΥ και άλλους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς καταθέσατε αγωγή κατά του πρώτου Μνημονίου. Ήταν η αρχή του διαζυγίου με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ;
Ναι, μαζί με τους προέδρους της ΑΔΕΔΥ και της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, τον Αλ. Μητρόπουλο, τον συνταγματολόγο Γ. Κασιμάτη και άλλους συντρόφους πήραμε την πρωτοβουλία της κατάθεσης προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ήταν πολιτική ενέργεια που έστελνε το μήνυμα αντίστασης και άρνησης αυτής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που βλέπουμε σήμερα πως οδηγεί τη χώρα σε ανθρωπιστική καταστροφή.
* Πώς βλέπουν οι εργαζόμενοι στον νομό οι σύντροφοί σου στο Εργατικό Κέντρο και την ΠΑΣΚ, την υποψηφιότητά σου;
Με ενθάρρυναν και τους ευχαριστώ γι' αυτό. Δυο χρόνια μετά το Μνημόνιο και την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν κατακτηθεί με αίμα από το τέλος του 18ου αιώνα, τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΑΣΚ είτε συμμετέχουν ενεργά είτε στηρίζουν αντιμνημονιακά ψηφοδέλτια. Σύντροφοί μου από την ΠΑΣΚ, όπως ο Γ. Βαμβακάς και ο Δημήτρης Καπέλλας  βρίσκονται στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθήνας και στα Τρίκαλα. Σε αυτό συνέβαλε, όπως ήδη τόνισα, η πρόταση εξουσίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο. Πρόταση που έχει στον πυρήνα της την ανατροπή των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: