Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Νίκη Ολάντ και ραντεβού στον β' γύρο

Ο Σοσιαλιστής υποψήφιος Φρανσουά Ολάντ και ο νυν Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζι θα λύσουν τις διαφορές τους στον δεύτερο γύρο.
Τα ποσοστά ψήφων που έδωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών με βάση το 56,05% των ψήφων δίνουν νικητή τον Φρανσουά Ολάντ του  Σοσιαλιστικού κόμματος με  27,7% ενώ δεύτερος έρχεται ο Νικολά Σαρκοζί του UMP με 26,6%.

Αίσθηση προκαλεί  το ποσοστό  στην ακροδεξιά Μαρίν Λε πεν η οποία έρχεται τρίτη με ποσοστό 19,6%.
Ο Ζαν-Λικ Μελενσόν της ριζοσπαστικής Αριστεράς συγκεντρώνει 10,9%, ενώ ο ο κεντρώος Φρανσουά Μπαΐρού 9,2%
Με ποσοστό συμμετοχής που  άγγιζε 80%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, οι Γάλλοι ψηφίσαν  σήμερα για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Στις υπερπόντιες κτήσεις, όπου έχει ολοκληρωθεί η ψηφοφορία ο Φρανσουά Ολάντ έχει με άνεση κερδίσει την πρώτη θέση.
Συγκεκριμένα, μάλιστα, στις Αντίλες στο νησί της Γουαδελούπης συγκέντρωσε το 57% έναντι 23,4% για τον Σαρκοζί.
Είναι προφανές ότι οι Γάλλοι κινητοποιήθηκαν, δένοντας με την παράδοση που θέλει η εκλογή του προέδρου να είναι η σημαντικότερη των εκλογικών διαδικασιών.
Αν στις 6 Μαΐου εκλεγεί πρόεδρος Δημοκρατίας της Γαλλίας ο Φρανσουά Ολάντ, θα είναι ο δεύτερος μετά από το 1958 από το χώρο της Αριστεράς, μετά από τον Φρανσουά Μιτεράν, τον νικητή της αναμέτρησης με τον ντ'Εστέν τον Μάιο 1981.
Πράξη συνείδησης για την αριστερά  η ήττα του Σαρκοζί στις 6 Μαΐου
Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Φρανσουά Ολάντ, ο Ζαν Λικ Μελανσόν, ζήτησε από τους οπαδούς του να δραστηριοποιηθούν για να ηττηθεί ο Σαρκοζί στο δεύτερο Γύρο.
Στην κατάμεστη πλατεία Στάλιγκραντ, ο Ζαν Λικ Μελανσόν απευθύνθηκε στους οπαδούς του, λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων εκτιμήσεων για τα αποτελέσματα (CSA) που του δίνουν γύρω στο 11,1%.
"Σας το λέω ξεκάθαρα, είναι θέμα συνείδησης τις ώρες αυτές, έχουμε τα κλειδιά για το τελικό αποτέλεσμα και δεν υπάρχει τίποτα για διαπραγμάτευση"  και πρόσθεσε "Σας καλώ να κινητοποιηθείτε για τις 6 Μαΐου χωρίς να ζητήσετε κανένα αντάλλαγμα, να κινητοποιηθείτε για να νικηθεί ο Σαρκοζί".
Σας ζητώ να μην ολιγωρήσετε και να δράσετε σαν να είχατε να εκλέξετε εμένα τον ίδιο στην προεδρία. Είναι πράξη συνείδησης μη ζητήσετε τίποτα για αντάλλαγμα".
Δικαιολόγησε το κάλεσμα αυτό προς τους οπαδούς του υπογραμμίζοντας ότι η πράξη αυτή είναι αναγκαία γιατί η μάχη που δίνουν «δεν είναι μάχη προσωπική".
"Δεν είναι καν μάχη μιας χώρας" πρόσθεσε, «στόχος μας είναι να αναποδογυρίσουμε το τραπέζι να ανατρέψουμε την τάση στην Ευρώπη που κρατάει και καταπιέζει τους λαούς κάτω από τον άξονα Σαρκοζί- Μερκέλ. Θα πρέπει να τσακίσουμε τον άξονα αυτό στη Γαλλία» κατέληξε εν μέσω χειροκροτημάτων ο Ζαν Λικ Μελανσόν.
news247.

Δεν υπάρχουν σχόλια: