Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Με τη φωνή των μεγάλων συμφερόντων

Η χθεσινή εμφάνιση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, καθηγητή Γ. Προβόπουλου, δεν αιφνιδίασε την κοινή γνώμη. Όπως αναμενόταν, υπερέβαλε στον ρόλο του ως υπερασπιστής του Μνημονίου, κατέφυγε μάλιστα στη γνωστή κινδυνολογία "Μνημόνιο ή δραχμή". Και άλλοτε ο κ. Προβόπουλος έκανε τα χατίρια των κυβερνήσεων, όταν ανεβοκατέβαζε το ποσοστό των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους αναλόγως των εντολών που ελάμβανε και των σκοπιμοτήτων που εξυπηρετούσε.
Ο κ. Προβόπουλος επιχείρησε να λειτουργήσει ως ψηφοσυλλέκτης του δικομματισμού, να του δώσει "φιλί ζωής". Η "ανεξαρτησία" του έναντι του πολιτικού συστήματος, που τόσο διατυμπανίζεται, ισοδυναμεί με ασυδοσία έναντι του δημοκρατικού ελέγχου. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας συμπεριφέρεται ως το μακρύ χέρι των ευρωτραπεζιτών. Το είδος της "ανεξαρτησίας" του φάνηκε με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που καταλήγει να χαρίζει δεκάδες δισ. δημοσίου χρήματος στους τραπεζίτες.

Το τρομο-δίλημμα είναι ψευδεπίγραφο. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι αν δεν ανατραπεί η μνημονιακή συγκυβέρνηση, μετά τις εκλογές έρχονται νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και ειδικότερα των δημοσίων επιχειρήσεων, εξέλιξη που θα συμβάλει στην υπονόμευση οιασδήποτε αναπτυξιακής προοπτικής.
Η ομολογία του ότι το 2012 η ύφεση θα φτάσει το 5% απέχει από την πραγματικότητα. Να θυμίσουμε ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει ύφεση μόλις 2,8% του ΑΕΠ φέτος. Και μετά το πρώτο τετράμηνο η πρόβλεψη διπλασιάζεται. Μέχρι το τέλος του 2012 η ελληνική οικονομία θα έχει χάσει το 20% του ΑΕΠ από το 2008. Και έπεται συνέχεια!
Πρόκειται για αφρικανικού τύπου βίαιη προσαρμογή της οικονομίας στα νεοφιλελεύθερα δόγματα, με την Τράπεζα της Ελλάδος να λειτουργεί ως εγγυητής της πολιτικής που έχουν επιβάλει οι δανειστές της χώρας.
Την ώρα που ο κ. Προβόπουλος διατύπωνε τα τρομο-διλήμματά του, στις Βρυξέλλες ο Μπαρόζο επαναλάμβανε κι αυτός τους εκβιασμούς του, ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.! Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, μας λέει ο πρόεδρος της Κομισιόν. Την ίδια μέρα όμως κατέρρεε η κυβέρνηση στην Ολλανδία, καθώς η σκληρή λιτότητα που επιχείρησαν οι Βρυξέλλες να επιβάλουν σε μια πλούσια χώρα οδήγησε σε πολιτική κρίση. Τι τους κάνει να πιστεύουν ότι με τον δογματισμό του Μνημονίου δεν θα επιδεινωθεί η πολιτική κρίση σε μια φτωχή χώρα όπως η Ελλάδα;
avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια: