Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Το ΔΝΤ ήταν χρήσιμο μόνο για όσους δεν άκουσαν τις συμβουλές του!

Κάποιοι θέλουν ακόμα να ισχυρίζονται ότι υπήρξαν επιτυχημένες επεμβάσεις του ΔΝΤ σε κάποιες χώρες του κόσμου. Ένα παράδειγμα που μπορεί να σας αναφέρουν είναι αυτό της Βραζιλίας, η οποία ξεπέρασε την κρίση του 1998 και σημείωσε εκπληκτική ανάπτυξη στη συνέχεια. Όμως, τα πράγματα δεν ήταν έτσι όπως θα ήθελαν κάποιοι να είναι. Η Βραζιλία ανέκαμψε όταν κι αυτή σταμάτησε να ακούει τις «φονικές» συμβουλές του ΔΝΤ.
Θα μπορούσα να επεκταθώ σε μία μεγάλη ιστορική ανασκόπηση χρησιμοποιώντας διαγράμματα και σχετικούς οικονομικούς δείκτες. Όμως, είναι υπερ-αρκετό να υπενθυμίσω ότι μόλις πέρυσι ο τέως πρόεδρος της Βραζιλίας Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και κατά κάποιο τρόπο λαϊκός ήρωας της Λατινικής Αμερικής, επισκεπτόμενος την Πορτογαλία λίγο πριν από την είσοδό της στο ΔΝΤ, είπε ξεκάθαρα στην τότε πορτογαλική κυβέρνηση: «Μην μπείτε στο ΔΝΤ. Εμείς σωθήκαμε γιατί δεν ακούσαμε τις συμβουλές τους και ακολουθήσαμε μία εντελώς διαφορετική, δική μας οικονομική πολιτική»!!!
Για του λόγου το αληθές μπορείτε να διαβάσετε από το φύλλο της Ελευθεροτυπίας στις 30/3/2011, εδώ, κατά λέξη τα παρακάτω:

«Την ίδια στιγμή που οίκοι αλλά και οι πολιτικές της Ε.Ε. σπρώχνουν την Πορτογαλία στον μηχανισμό, ο τέως πρόεδρος της Βραζιλίας Ινάσιο Λούλα προειδοποιεί: Μην πάτε στο ΔΝΤ. Επισκεπτόμενος την Πορτογαλία μαζί με τη νεοεκλεγμένη πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, τόνισε: «Το ΔΝΤ δεν θα λύσει το πρόβλημα της Πορτογαλίας, όπως δεν έλυσε το πρόβλημα της Βραζιλίας. Όπου το ΔΝΤ προσπάθησε να αναλάβει τα χρέη των χωρών, προκάλεσε περισσότερα προβλήματα από ό,τι λύσεις.
Η Βραζιλία έχει άλλωστε πικρή πείρα από το ΔΝΤ και τους μηχανισμούς στήριξής του, παίρνοντας δάνειο 41,5 δισ. δολαρίων το 1998. Σήμερα χαίρει υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και θεωρείται ανερχόμενη οικονομική υπερδύναμη, ακολουθώντας μια τελείως διαφορετική πολιτική από αυτήν της συναίνεσης της Ουάσιγκτον, που είχε επιβάλει το ΔΝΤ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: