Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Χυτήριο: Κράτος εν κράτει η Χρυσή Αυγή με την αστυνομία να παρακολουθεί

Ακόμη μια επίθεση κατά του πολιτισμού σημειώθηκε χθες με πρωτοστατούντες τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Το βράδυ της Πέμπτης το θέατρο Χυτήριο στη σκηνή του οποίου ανεβαίνει η παράσταση Corpus Christi, πολιορκήθηκε από μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων αλλά και της Χρυσής Αυγής σε ακόμη μια προσπάθεια να κατέβει η παράσταση. Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής επιδόθηκαν σε χυδαιότητες ενώ για ακόμη μια φορά αποδείχτηκε πως δρουν ως κράτος εν κράτει με την αστυνομία να τους παρακολουθεί... διακριτικά και από απόσταση. Ο βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου Ηλίας Παναγιώταρος εξαπέλυσε ένα απίστευτο υβρεολόγιο εναντίον των συντελεστών της παράστασης, ενώ ο Χρήστος Παππάς απελευθέρωσε προσαχθέντα μέσα από αστυνομική κλούβα, χωρίς να υπάρξει καμιά αντίδραση. Σήμερα πάντως σχηματίστηκε δικογραφία για το θέμα.

Περίπου 300 άτομα συγκεντρώθηκαν νωρίς το απόγευμα έξω από το θέατρο, το οποίο πολιόρκησαν έως τις 23.30 τη νύχτα, ενώ περνώντας τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο έσκισαν τις αφίσες της παράστασης και πέταξαν γιαούρτια στην είσοδο του θεάτρου.

Στους πρωταγωνιστές τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο Γιώργος Γερμενής και ο Χρήστος Παππάς. που έσπευσαν στο σημείο προκειμένου να αποκλείσουν έναν ιδιωτικό χώρο πολιτισμού.

«Όσο υπάρχουν τέτοια βλάσφημα έργα, θα είμαστε πάντα εδώ παρόντες», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας ο Ηλίας Παναγιώταρος και συνέκρινε τις αντιδράσεις με αυτές της ταινίας για το Μωάμεθ, λέγοντας: «Για μια υποτιθέμενη ταινία, που μάλλον έγινε στο youtube για 10 λεπτά στο εξωτερικό κάηκε όλη η γη και πριν από 10-15 ημέρες χιλιάδες μουσουλμάνοι σπάσανε όλη την Αθήνα και η αστυνομία τους κοιτούσε. Όσο υπάρχουν τέτοια βλάσφημα έργα, και δεν έχει να κάνει τίποτα με την ελευθερία του λόγου κλπ. αυτό, άλλο τόσο απλοί πολίτες και η Χρυσή Αυγή πάντα θα είμαστε εδώ παρόντες...».

Δεν έμεινε πάντως σε αυτά καθώς στο βίντεο που ακολουθεί ο Ηλίας Παναγιώταρος επιδίδεται σε χυδαίες ύβρεις κατά των συντελεστών του θεάτρου.

Επιπλέον, η Χρυσή Αυγή έκανε για μια ακόμη φορά επίδειξη δύναμης. Στο Διαδίκτυο κυκλοφόρησε βίντεο, το οποίο εμφανίζει βουλευτή και μέλη της Χρυσής Αυγής να επεμβαίνουν την ώρα που οι αστυνομικές δυνάμεις οδηγούσαν στην κλούβα έναν από τους συγκεντρωμένους προκειμένου να μην προσαχθεί.
Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς όρμησε σε αστυνομική κλούβα και απελευθέρωσε τον προσαχθέντα, ενώ οι αστυνομικοί κοιτούσαν.

Στο μεταξύ, μόλις πριν από λίγο έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ, ότι από το Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας σχηματίσθηκε δικογραφία, σε βάρος του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, που «χθες το βράδυ στην Ιερά Οδό στην περιοχή Ρούφ, απέσπασε από αστυνομικούς και απομάκρυνε ημεδαπό, την ώρα που τον προσήγαγαν σε υπηρεσιακό λεωφορείο».

Το προανακριτικό υλικό θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

«Φιμώνουν την ελευθερία του λόγου»
Ο σκηνοθέτης της παράστασης Λαέρτης Βασιλείου, μιλώντας το βράδυ στον Βήμα 99,5 δήλωσε σοκαρισμένος για τα γεγονότα και έκανε λόγο για απειλές εναντίον της ζωής του και για απειλητικά συνθήματα έξω από το θέατρο. «Θέλω να φύγω από αυτήν την χώρα. Δεν νιώθω πια ασφαλής» σημείωσε μεταξύ άλλων. «Σήμερα αποφάσισαν να φιμώσουν την ελευθερία της συνείδησης και του λόγου, στη χώρα που γέννησε το θέατρο» σημείωσε.

Σε δηλώσεις του στο tvxs.gr μετά τον πρώτο αποκλεισμό του θεάτρου την περασμένη Πέμπτη, 4 Οκτώβρη, ο κ. Βασιλείου είχε σημειώσει μεταξύ άλλων: «Η παράσταση ανεβαίνει σε έναν ιδιωτικό χώρο. Δεν γίνεται στην πλατεία της πόλης, όπου κάποιος περνά με το παιδί του και προσβάλλεται από αυτό που βλέπει. Πρέπει να κόψεις εισιτήριο για την παρακολουθήσεις. Αν κάποιος έχει βασιστεί στην παραφιλολογία του Ίντερνετ και έχει πειστεί από αυτήν δεν χρειάζεται να έρθει να δει την παράσταση».

Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών: «Όχι» στη λογοκρισία
Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών με ανακοίνωσή του καταδικάζει «οποιεσδήποτε ενέργειες που θίγουν, προσβάλλουν, απειλούν και στερούν το δικαίωμα της ελευθερίας στην τέχνη».

«Η ελεύθερη έκφραση, η ευαίσθητη ματιά πάνω σε κοινωνικά ζητήματα που μας απασχολούν είναι σκοπός της τέχνης του ηθοποιού και κατά συνέπεια όλων των τεχνών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια έξω από το θέατρο Χυτήριο, στην Ιερά Οδό.

«Γι' αυτό τον λόγο είμαστε ενάντια σε ότι περιορίζει, ελέγχει και υπονομεύει την δουλειά μας και την εξέλιξη μας. Η βαρβαρότητα, η βία, η καταστολή, η λογοκρισία και η επιβολή περιορισμών στην τέχνη και στη ζωή εντείνονται όλο και περισσότερο. Κι όταν η τέχνη λογοκρίνεται, λογοκρίνεται και η ζωή. O φόβος του συστήματος εκφράζεται με την αυξανόμενη τρομοκρατία του λαού. Οι ηθοποιοί αντιστεκόμαστε σε οτιδήποτε μας στερεί το δικαίωμα στην έκφραση, στην ομορφιά, στην ποιότητα, στην εξέλιξη, στην αμφισβήτηση αυτής της βίαιης για το λαό πολιτικής. Η τέχνη μας είναι ένα πνευματικό όπλο που στοχεύει στην αφύπνιση των συνειδήσεων. Αυτό το όπλο δεν θα το παραδώσουμε ποτέ», καταλήγει η ανακοίνωση.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: