Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Ανέτε Γκρότ, Ευρωπαία Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα: "Η Ελλάδα είναι η νέα Βαϊμάρη.

Χιλιάδες άνθρωποι αποκλείονται στην Ελλάδα, ενώ θέλουν να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ποια είναι η λύση. Μήπως οι συμφωνίες τύπου Δουβλίνο II μετατρέπουν την Ελλάδα σε φυλακή;
Αναμφίβολα. Πάντα λέω πως αν η Γερμανία βρισκόταν γεωγραφικά εκεί που είναι η Ελλάδα, το Δουβλίνο θα είχε καταργηθεί πολλά χρόνια πριν. Είναι σαφές πως η Ελλάδα δέχεται κύματα μεταναστών λόγω της θέσης της. Δέχεστε τους περισσότερους που περνούν στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης ή από τα τουρκικά σύνορα. Συνεπώς, πρόκειται για εξαιρετικά άδικη κατανομή μεταναστών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο, που ο αριθμός αιτήσεων ασύλου στη Γερμανία έχει μειωθεί σημαντικά. Οι μετανάστες βρίσκονται ή εδώ ή στην Ιταλία.
Η μόνη λύση για το μεταναστευτικό μπορεί να δοθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο... Το συζητάμε συνεχώς στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ζητώ και προσωπικά συγγνώμη για την κυβέρνηση της χώρας μου, που υπεραμύνεται και θέλει να κρατήσει το Δουβλίνο II. Η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει πως δεν θέλει άλλους μετανάστες διότι έχει ήδη αρκετούς. Δεν πρόκειται για σκουπίδια. Όταν η χώρα μας είναι απο τις πλουσιότερες του κόσμου, πρέπει να είναι προετοιμασμένη να φιλοξενήσει και κάμποσες χιλιάδες προσφύγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: