Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Να παλέψουμε για το ωραίο, το μεγάλο, το σημαντικό….

Συνάδελφοι μου,
Από καρδιάς και με πολύ πάθος γράφονται αυτές οι σκέψεις.
Ο χορός των απολύσεων έχει ξεκινήσει. Το έθνος σε «αποκλειστικότητα» εξαγγέλλει στο χώρο της εκπαίδευσης, την ανθρωποθυσία των 1500 συναδέλφων που για λόγους ψυχολογικούς και υγείας δήλωσαν το προηγούμενο διάστημα ότι δεν μπορούν να διδάξουν. Εξαγγέλλει ότι οι πρώτοι 476 συνάδελφοι πλεονάζοντες τίθενται σε διαθεσιμότητα και έρχονται και άλλοι 700-1500 μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Την ίδια ώρα,  η αστυνομία με αλυσοπρίονα εισβάλλει στην πρυτανεία και συλλαμβάνει φοιτητές οι οποίοι προσπαθούν να σταματήσουν το σχέδιο Αθηνά.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Καψής διαμηνύει στους εργαζόμενους της ΕΡΤ  ότι οι συχνότητες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θα «καταληφθούν» από την έννομο τάξη.
Την ίδια ώρα κλείνουν η μία πίσω από την άλλη επιχειρήσεις αφήνοντας κόσμο άνεργο. Την ίδια ώρα αδειάζουν τα σχολεία από φύλακες, καθαρίστριες, καθηγητές,… τα νοσοκομεία από γιατρούς, νοσοκόμους, τραυματιοφορείς… το νερό ιδιωτικοποιείται…
Την ίδια ώρα… τα πάντα καταργούνται και καταστρέφονται…
Και εμείς μονάχοι και αποσβολωμένοι χαζεύουμε το χορό των τεράτων…
Ως πότε…

Μήπως δεν άδειασαν ήδη τα σχολεία μας; Μήπως δεν θα μας λείψουν οι συνάδελφοι αναπληρωτές, οι υπεράριθμοι σε «διαθεσιμότητα»,  μήπως δεν θα μας λείψουν οι συνάδελφοι που συνταξιοδοτούνται; (αν τα υπολογίσουμε όλα αυτά τα σχολεία μας θα λειτουργήσουν με 20000 συναδέλφους λιγότερους την επόμενη χρονιά)
Συνάδελφοι αναρωτιόντουσαν: πως μπορεί ένας σύλλογος (;) του ποδιού (λίγες μόλις μέρες πριν φτιάχτηκε) και αντιδραστικός που κατηγοριοποιεί τους συναδέλφους σε συναδέλφους επιτυχόντες διορισμένους του ΑΣΕΠ να έχει τέτοια ανταπόκριση…
…και που είσαι ακόμα, συνάδελφέ μου! Τι να περιμένουμε σαν απάντηση στην «αφελέστατη» απραξία μας; Μήπως, τελικά ο εμφυλιακός σπαραγμός έχει ήδη ξεκινήσει; Ποιος από εμάς θεωρεί ότι αν συνεχίσουμε έτσι η αξιολόγηση δεν θα περάσει; Ήδη βλέπω τους υποστηριχτές της. Οι χιλιάδες νέοι σε χρόνια συνάδελφοι δεν θα πιαστούν από το τυράκι της «αξιολόγησης»; Ποιος θα τους αδικήσει όταν εγκαταλείπονται θήραμα στα νύχια των νεκροθαφτών των ανθρώπινων ονείρων;  Μήπως τα τυπικά τους προσόντα δεν είναι πολλά; Μην ξεχνάμε ότι η δεκαετία που μας σημάδευσε και μας κατέστρεψε στήθηκε και πάνω στο αγώνα δρόμου απόκτησης των από παντού και ότι να ‘ναι «τυπικών» προσόντων. Και καμία συζήτηση πάνω στο επίδικο: ποια εκπαίδευση για τον λαό και τον τόπο! ποια αναλυτικά προγράμματα, ποιο σχολείο!
Ως πότε….
Παρότι έχει αποδειχθεί ότι για τους κυβερνώντες «περισσεύει» σήμερα η αναγκαιότητα να πείσουν το λαό για τις απολύσεις και τις καταργήσεις δημόσιων αγαθών και παρότι δεν το θεωρούν και απαραίτητο να αποδείξουν το μονόδρομο των επιλογών τους (βλέπε κλείσιμο της ΕΡΤ) σίγουρα επιβάλλεται από μεριάς τους ο εμφύλιος διχασμός κλάδων, η διαμάχη εργαζόμενων στους δήμους και στην εκπαίδευση, ο διαχωρισμός «καλών» και «κακών» εκπαιδευτικών, ο πόλεμος ανάμεσα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και πάει λέγοντας….
Ξέρουμε όλοι τα σχέδια των κυβερνώντων. Το ζήτημα είναι πιο δρόμο θα πάρουμε για να ζήσουμε. Θα δεχθούμε τη συνταγή της ανθρωποφαγίας, του κοινωνικού κανιβαλισμού; Ή θα παλέψουμε για το ωραίο, το μεγάλο, το σημαντικό;
Η χώρα της φτώχειας, της κοινωνικής εξαθλίωσης και ανεργίας δεν μπορεί να απαιτήσει απλά την διατήρηση αυτού του κοινωνικού κράτους. Υποχρεούται ο λαός με πρώτους εμάς τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές στα νοσοκομεία, τους υπαλλήλους στις επιχειρήσεις για το νερό και για το ρεύμα να διεκδικήσει την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και όχι μόνο. Υποχρεούται ο λαός να διεκδικήσει το κοινωνικό κράτος της ευνομίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της ισονομίας με κάθε κόστος, χωρίς να αποδεχθεί τους εκβιασμούς οποιοδήποτε τοκογλύφου και εκβιαστή.
Σε αυτό τον αγώνα τον ωραίο, τον μεγάλο και το σημαντικό πρέπει να στρατευτούμε όλοι. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη διέξοδος. Ας  προσπαθήσουμε – πραγματικά όμως – να ενωθούμε. Είναι τόσα που μας ενώνουν συνάδελφοι, παλιοί και νέοι, με «τυπικά» και «ουσιαστικά» προσόντα, με τον ΑΣΕΠ ή χωρίς αυτόν.
Σε αυτό τον αγώνα τον ωραίο, τον μεγάλο και το σημαντικό πρέπει να στρατευτούμε όλοι. Πρέπει να ενωθούμε όλοι με σχέδιο την περιφρούρηση του δημόσιου αγαθού της παιδείας και όχι την αναπαραγωγή του ρόλου μας ως κρατικού λειτουργού. Πρέπει να ενωθούμε όλοι όχι διεκπεραιώνοντας μια «υπόθεση» που ήδη γνωρίζουμε το άδοξο τέλος της αλλά γνωρίζοντας ότι όλα είναι στο χέρι μας, στα χέρια του λαού μας.
Σε απάντηση στα σχέδια του «διχασμού» των λαϊκών στρωμάτων, ας φτιάξουμε τους «συλλόγους» υπεράσπισης των συμφερόντων του λαού μας για ψωμί, παιδεία, υγεία, δημοκρατία, ισονομία, κοινωνική δικαιοσύνη, εθνική ανεξαρτησία. Σε απάντηση στο κατακερματισμό των εκπαιδευτικών ας φτιάξουμε το «σύλλογο» υπεράσπισης του δημόσιου σχολείου με φαντασία, με αλληλεγγύη, με αισιοδοξία με αποφασιστικότητα και με πολύ αγώνα.
Ο αγώνας μας έχει ήδη ξεκινήσει. Την εκκίνηση την έδωσε η κυβέρνηση. Στο χέρι μας είναι όμως τι θα κάνουμε… Αν τελικά αυτό το μεγάλο και άνισο αγώνα τον μετατρέψουμε σε ατομικό γολγοθά που ο καθένας μόνος του θα προσπαθεί να βρει λύση στην απόγνωση, είναι δικό μας ζήτημα. Αν επαναλάβουμε νωχελικά την παλιά μέθοδο της ανάθεσης εκπροσώπησης και διεκδίκησης σε κάποιους, καρδιοχτυπώντας κάθε φορά για τις λίστες απολύσεων των υπουργείων, είναι δική μας υπόθεση… αν πάλι αποφασίσουμε να παλέψουμε ενωτικά και αποφασιστικά είναι υπόθεση ΟΛΩΝ μας!
Εμείς φτιάχνουμε την μοίρα μας και γράφουμε με τον υπόλοιπο λαό την ιστορία αυτού του τόπου. Τόσο απλά και καθαρά… θα είναι σίγουρα δύσκολα σε αυτή την αναμέτρηση για όλους μας αλλά αξίζει τον κόπο μας.
Ενωμένοι και αποφασισμένοι είμαστε τόσοι μα ΤΟΣΟΙ ΠΟΛΛΟΙ!!!!!!!!!!! Και τόσο μα ΤΟΣΟ ΔΥΝΑΤΟΙ!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑΣ ΕΙΔΩΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 9/6 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΙΣ 8:00 ΣΤΗΝ ΕΡΤ
ΚΑΙ ΑΣ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ !!!! ΕΝΩΤΙΚΑ – ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΑ – ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ
με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Δώρα Ξυπολιά

Δεν υπάρχουν σχόλια: