Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Πορτογαλία: Κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις, ολοταχώς προς αδιέξοδο

Χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία επί του «συμβιβασμού εθνικής σωτηρίας» έληξαν πρόωρα το βράδυ της Παρασκευής οι διαπραγματεύσεις της συντηρητικής κυβέρνησης Κοέλιου και των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλιστών
Παρατείνεται η κρίση στην Πορτογαλία. Ο Αντόνιου Ζουζέ Σεγκούρου,επικεφαλής των Σοσιαλιστών, της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Πορτογαλία, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τον συντηρητικό συνασπισμό που ασκεί την εξουσία στη χώρα ώστε να υπάρξει ένα «σύμφωνο εθνικής σωτηρίας» ώστε η χώρα να εξέλθει από την σοβαρή πολιτική κρίση, απέτυχαν.
Ο λόγος «επιστρέφει» στον πρόεδρο Ανίμπαλ Καβάκου Σίλβα για τα επόμενα βήματα προς τερματισμό της κρίσης που απειλεί την «έξοδο» της Λισαβόνας από το μνημόνιο δανεισμού.
Την αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανακοίνωσε ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών Αντόνιο Ζοζέ Σεγκούρου, επιρρίπτοντας την ευθύνη στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσους Κοέλιου και τον μικρότερο εταίρο του στην κυβέρνηση, το συντηρητικό CDS-PP.
Ανέφερε ότι η συμπολίτευση απέρριψε τις περισσότερες προτάσεις των Σοσιαλιστών, «καθιστώντας αδύνατο έναν συμβιβασμό εθνικής σωτηρίας».
"Υπάρχουν δύο διαφορετικά οράματα για την έξοδο από την κρίση. Καθώς αυτό είναι σαφές, δεν είχε νόημα να συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε για να διαπραγματευόμαστε", ανέφερε ο Σεγκούρου μιλώντας προς τους δημοσιογράφους.
Το PS, το PSD και το CDS-PP έχουν διορία μέχρι την Κυριακή για να βρουν μια λύση.
Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας είχε από τα τρία κόμματα που έχουν συνυπογράψει το μνημόνιο να καταλήξουν σε «συμβιβασμό εθνικής σωτηρίας» ώστε να ξεπεραστεί η κρίση που πυροδοτήθηκε μετά την παραίτηση των υπουργών Οικονομικών και Εξωτερικών και να εξασφαλιστεί η εκπλήρωση των υποχρεώσεων και των μέτρων του προγράμματος δανεισμού που λήγει τον Ιούνιο του 2014.
thepressproject. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: