Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Δύσκολη επιστροφή στην οικονομική πραγματικότητα

Τη Δευτέρα θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2014 και δεν είναι γνωστό αυτή τη στιγμή σε τι ποσό θα προσδιορίζεται το δημοσιονομικό κενό και με ποιον τρόπο θα καλύπτεται. Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρονται σε μέγεθος της τάξης του 1 με 2 δισ ευρώ και διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να προβλέπονται νέα μέτρα λιτότητας. Παρόλα αυτά αναγνωρίζουν ότι δεν έχουν ιδέα για τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου, ενώ βουλευτές της συμπολίτευσης επικαλούνται διαρκώς την πρωθυπουργική δέσμευση "νέα μέτρα αποκλείονται", χωρίς να πιστεύουν απαραίτητα ότι δεν θα πέσει πάνω μας κι άλλο κύμα λιτότητας.
Της Αγγελικής Σπανού
Αυτό που όλοι γνωρίζουν στην κυβέρνηση είναι ότι δεν έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης 1 δισ ευρώ ώστε να δοθεί πράσινο φως στο Γιούρογκρουπ της 14ης Οκτωβρίου. Η Τρόικα πιέζει και μετά την αποχώρηση από την Αθήνα των επικεφαλής του κλιμακίου της, ενώ το αδιέξοδο παραμένει σε μια σειρά από θέματα: 


-Διαθεσιμότητα: Δεν έχουν συμπληρωθεί στη λίστα της διαθεσιμότητας των πρώτων 12.500 τα ονόματα των διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ - ΤΕΙ. Η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να δώσει τη λύση, λόγω της άρνησης των πρυτανικών αρχών να "δώσουν" πλεονάζον προσωπικό και μάλιστα έχει ζητηθεί η παρέμβαση να γίνει μέχρι τις 10 Οκτωβρίου. Στο μεταξύ, εκπαιδευτικοί που έχουν βγει σε διαθεσιμότητα κέρδισαν την επιστροφή τους στη θέση τους στα δικαστήρια και αυτό περιπλέκει τα πράγματα. Τον ίδιο δρόμο άλλωστε ακολουθούν δημοτικοί αστυνομικοί και σχολικοί φύλακες.

-ΕΑΣ/ΕΛΒΟ/ΛΑΡΚΟ: Η ελληνική πρόταση για αναδιάρθρωση εν λειτουργία δεν έχει γίνει δεκτή από την Τρόικα που επιμένει στην πτώχευση και στις μαζικές απολύσεις. Στις αμυντικές βιομηχανίες και στη ΛΑΡΚΟ απασχολούνται 2.200 εργαζόμενοι, των οποίων η τύχη είναι άδηλη, ενώ οι δανειστές ζητούν ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων που έχουν δοθεί, επιδεινώνοντας το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση.

-Απολύσεις: Η μνημονιακή δέσμευση αναφέρεται σε 4.000 απολύσεις ως το τέλος του έτους. Η Τρόικα δεν έχει συμφωνήσει ότι στις απολύσεις περιλαμβάνονται οι 2600 απολυμένοι της ΕΡΤ, επειδή δεν έχει ακόμη λειτουργήσει η ΝΕΡΙΤ και άρα δεν υπάρχει εικόνα για τον αριθμό όσων θα προσληφθούν εκεί. Δεν αποδέχονται επίσης ότι πρέπει να περιληφθούν στους απολυμένους οι συμβασιούχοι που μένουν στη θέση τους με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις και πρόκειται να χάσουν τη δουλειά τους με βάση πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

-Φόρος ακινήτων: Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα και ήδη πηγές του ΠΑΣΟΚ προαναγγέλλουν τις αντιρρήσεις τους λέγοντας ότι ο φόρος είναι πολύ υψηλός επειδή η Τρόικα έχει καθορίσει την εισπραξιμότητά του στο 74%.

-ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ: Το υπουργείο Εσωτερικών κάλυψε τα χρέη των ΟΤΑ προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίησή τους, ως προς την οποία πιέζει ασφυκτικά η Τρόικα. Μέχρι και ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο Χ. Σβόμποντα εξέφρασε στον Α. Τσίπρα τη διαφωνία του για την ιδιωτικοποίηση των νερών, ενώ σοβαρές ενστάσεις εγείρονται από βουλευτές της συμπολίτευσης.

-Ασφαλιστικό: Οι τρύπες των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΠΥ οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μείωση συντάξεων, αρχής γενομένης από τις επικουρικές και τα εφάπαξ. Ως προς τον προσδιορισμό των ελλειμμάτων υπάρχουν επίσης διαφωνίες μεταξύ Τρόικας και υπουργείου Οικονομικών.

Ο πρωθυπουργός επιστρέφει από τις ΗΠΑ και θα μεταβεί για ένα διήμερο (7-8 Οκτωβρίου) στο Ισραήλ, όπου θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας, δηλαδή τα δύο υπουργικά συμβούλια μαζί. Συνεργάτες του διαβεβαιώνουν ότι οι συνομιλίες του με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ για το ζήτημα του χρέους ήταν εποικοδομητικές, αλλά παραδέχονται ότι ως προς τη διαχείριση των ελλειμμάτων οι εταίροι δεν δείχνουν να κατανοούν ότι έχουν ξεπεραστεί όλα τα όρια και δεν υπάρχει δυνατότητα άλλων περικοπών και άλλων μέτρων που μειώνουν τα εισοδήματα και βαθαίνουν την ύφεση.

Οι καταιγιστικές εξελίξεις γύρω από τη Χρυσή Αυγή μονοπωλούν την επικαιρότητα και δίνουν στην κυβέρνηση πολιτικό χρόνο, ο οποίος όμως δεν είναι απεριόριστος, γιατί η οικονομική πραγματικότητα είναι αμείλικτη.
tvxs.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: