Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Κοίτα ποιος μιλάει...Του Πέτρου Κατσάκου

Ήταν τέτοιες μέρες του 1939, όταν ο Όρσον Ουέλς έστησε τη μεγαλύτερη ραδιοφωνική φάρσα όλων των εποχών κάνοντας τους Αμερικανούς να βγουν τρομαγμένοι στον δρόμο. Διαβάζοντας μαζί με άλλους ηθοποιούς στην εκπομπή του στο CBS αποσπάσματα από το θεατρικό έργο «Πόλεμος των κόσμων» κατάφερε να παραπλανήσει τους ακροατές που τον άκουγαν εκείνη την ώρα, πείθοντάς τους ότι η Γη δέχεται επίθεση από Αρειανούς.
Τον Οκτώβριο του 2013 τα μέλη ενός πολιτικού θιάσου κάνουν καθημερινά μια αντίστοιχη φάρσα σε εκατομμύρια ακροατές και τηλεθεατές. Στημένοι μπροστά σε μικρόφωνα και κάμερες διαβάζουν αποσπάσματα από το θεατρικό έργο «Η θεωρία των δύο άκρων» τρομοκρατώντας νυχθημερόν την κοινωνία και στοχοποιώντας όποιον διαφωνεί μαζί τους. Επιδίωξή τους, όμως, όχι να βγάλουν τον κόσμο στους δρόμους, αλλά να κλείσουν έναν ολόκληρο λαό στο καβούκι της ατομικότητας και την παθητικότητας. Οτιδήποτε συλλογικό αποτελεί κίνδυνο, οτιδήποτε διεκδικητικό είναι και επικίνδυνο, οτιδήποτε συγκρουσιακό είναι και τρομοκρατικό.
Και η ανάγνωση να συνεχίζεται συστηματικά και μονότονα. Και το κοινό να παρακολουθεί τους «υπεύθυνους» να δικάζουν και να καταδικάζουν τους «ανεύθυνους». Ανεκδιήγητες φιγούρες, που μέχρι πρότινος κινούνταν στα όρια της τηλεοπτικής γραφικότητας, ενδεδυμένοι την υπουργική φορεσιά πρωταγωνιστούν σε μια άνευ προηγουμένου φάρσα εις βάρος της κοινωνίας, την οποία καλούν να «δουλέψει» για να «πάει η πατρίδα μπροστά».

Πολιτικά «κουτσαβάκια» σε διατεταγμένη υπηρεσία συμφερόντων και με μόνιμο στασίδι στην επικοινωνιακή φάρσα προσπαθούν να μας πείσουν πως η χώρα δέχεται επίθεση από κομμουνιστές. «Είναι γνωστό ότι ο άνθρωπος είναι κομμουνιστής» είπε ο υπουργός του telemarketing στον συνομιλητή του γιατρό την ώρα που περιέγραφε τις δραματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί το μεγαλύτερο νοσοκομείο των Βαλκανίων.

Είσαι κομμουνιστής και τα λόγια σου δεν έχουν καμία αξία, είπε ο πολυτάλαντος πλασιέ στον εκπρόσωπο των γιατρών του Ευαγγελισμού με «ένσημα» 26 χρόνων στα επείγοντα του νοσοκομείου. Και όχι μόνο έχει το θράσος να τα λέει όλα αυτά, αλλά έχει και την απαίτηση να τον πιστέψουμε ωσάν να είμαστε πελάτες του την ώρα που ένα ακόμη παιδί «χάθηκε» στο διαλυμένο παιδοκαρδιοχειρουργικό τμήμα του "Αγία Σοφία".

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: