Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

«Άδειασμα» και από τη Μέρκελ, καταρρέουν οι γραμμές άμυνας

Ο Σαμαράς πήγε να διαπραγματευθεί «δυναμικά», η Μέρκελ δέχθηκε να τον δει μόνο 5 λεπτά, και μετά δήλωσε πως τίποτα δεν έχει αλλάξει όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα και παρέπεμψε στις αποφάσεις της τρόικας
Στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα παρέπεμψε ουσιαστικά τον Αντώνη Σαμαρά η Αγκελα Μέρκελ. Στη χθεσινή συνάντηση, ολιγόλεπτη συνάντηση των δυο σύμφωνα με τη γερμανική πλευρά η καγκελάριος έβαλε στον πάγο την προσπάθεια πολιτικής διαπραγμάτευσης.
Η Άγκελα Μέρκελ απάντησε αρνητικά στο ερώτημα εάν συζητήθηκε το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού προγράμματος κατά τη συνάντηση που είχε με τον Σαμαρά, ενώ παρέπεμψε την ελληνική κυβέρνηση στην τρόικα για τη διαπραγμάτευση.
Η στάση μας απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα δεν έχει αλλάξει, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.
Ειδικότερα, ερωτηθείσα σχετικά με το εάν κατά την συνάντησή της με τον Αντώνη Σαμαρά συζητήθηκε το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού προγράμματος και για το εάν υπάρχει αλλαγή στάσης από την γερμανική πλευρά, η κα Merkel απάντησε χαρακτηριστικά:
«Όχι. Μίλησα με τον κ. Σαμαρά για 5 λεπτά αλλά όχι για το ζήτημα που αναφέρατε, επομένως η στάση μας δεν έχει αλλάξει».

Η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει το νέο «χαστούκι»

Ανώτατη κυβερνητική πηγή ωστόσο σημείωνε με νόημα ότι η Ελλάδα δεν είναι σε πόλεμο με την τρόικα αλλά σε διαπραγμάτευση. Ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα τάσσεται κατά των οριζόντιων μέτρων αλλά υπέρ των διαρθρωτικών αλλαγών. «Διαρθρωτικά μέτρα θα παίρναμε και μόνοι μας για να περιορίσουμε τη σπατάλη. Ακόμη κι αν δεν υπήρχε η τρόικα». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός το επόμενο διάστημα θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο.

Κύκλοι στην Αθήνα, λέει το naftemporiki.gr, σημείωναν ότι η Ε.Ε. σε επίπεδο κορυφής είναι ενήμερη για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και ότι θα πρέπει να σεβαστούμε το γεγονός ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δεν αναφέρθηκε καθόλου στο θέμα κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, οι οποίες εστιάστηκαν κυρίως στο μεταναστευτικό θέμα.

Το πρωί της Παρασκευής υπήρξαν διαρροές από την ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με το τι είναι διατεθειμένη να συζητήσει. Σύμφωνα με αυτές το δημοσιονομικό κενό για το 2014 δεν ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ και το ποσό αυτό αποτελεί το «χειρότερο δυνατό σενάριο». Για τον λόγο αυτό, οι ίδιες πηγές εξέφραζαν την έκπληξή τους για το γεγονός ότι η τρόικα προσδιορίζει το ίδιο κενό γύρω στα 2 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνιζαν ότι, έως το τέλος του μήνα, το υπουργείο Εργασίας θα καταθέσει νομοσχέδιο το οποίο φιλοδοξεί να «νοικοκυρέψει» τις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως των επικουρικών συντάξεων και να συλλέξει μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές. Όπως σημείωναν, με το νομοσχέδιο αυτό πρόκειται να εξοικονομηθούν 500 εκατ. ευρώ για το 2014. Πόροι μπορεί να εξευρεθούν και από τις περικοπές σε δαπάνες των ΔΕΚΟ, όπως και από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου που όπως φάνηκε από πρόσφατα στοιχεία είναι στα... χαρτιά.

Γκρίνια για τον Στουρνάρα, έμμεση παραδοχή ότι έρχονται πολλά μέτρα

Ο Στουρνάρας από τις Βρυξέλλες επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δέχεται ότι το δημοσιονομικό κενό για το 2014 δεν υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ και ότι η κάλυψή του θα αναζητηθεί από τα ασφαλιστικά Ταμεία, από εκεί δηλαδή από όπου προέρχεται.

Παράλληλα σημείωσε με νόημα ότι «από το όχι σε νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα έως το όχι, κανένα μέτρο, υπάρχει τεράστια απόσταση».

Η πρώτη αντίδραση για τις δηλώσεις Στουρνάρα ήρθε από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη ο οποίος στο λογαριασμό του στο twitter έγραψε ότι η «προπαγάνδα της ΝΔ κάνει θαύματα. Τα 5 λεπτά της συνάντησης Μέρκελ-Σαμαρά έγιναν 20 και οι γενικότητες, "πολιτική διαπραγμάτευση"».

Στην συνέχεια η Κουμουνδούρου εξέδωσε ανακοίνωση: «Ο κ. Σαμαράς, ο υπάκουος και καλός μαθητής της κυρίας Μέρκελ, στα πέντε λεπτά συνομιλίας που η ίδια του χάρισε στο περιθώριο της Συνόδου, κατά δήλωσή της, εισέπραξε το αναμενόμενο μάθημά του. Ο υποταγμένος μερκελιστής και πιστός στην εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής πρωθυπουργός, ούτε θέλει ούτε μπορεί να διεκδικήσει τίποτα».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στον Real Fm ζήτησε από τον κ. Στουρνάρα «να πειθαρχήσει στις αποφάσεις του Πρωθυπουργού, ο οποίος καθορίζει την πολιτική της κυβέρνησης», ενώ τη δήλωσή του αυτή την «ανέβαζε» στον λογαριασμό του στο twitter ο Ευάγγ. Αντώναρος.

Σύμφωνα με στέλεχος της κυβέρνησης, το αδιέξοδο στη Γερμανία δυσκολεύει κατά πολύ τις προθέσεις της κυβέρνησης να «παρακάμψει» την τρόικα και να συζητήσει το ελληνικό πρόβλημα σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, και αυτό σε συνδυασμό με την υποχρέωση εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων θα ανεβάζει το επόμενο διάστημα στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο.

(με πληροφορίες από naftemporiki.gr, in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: