Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Η σκιά του φασισμού

Αίσθηση προκαλεί η αντοχή της Χρυσής Αυγής στα δημοσκοπικά ευρήματα των ημερών, παρά τις αθρόες και συνεχείς αποκαλύψεις, όχι μόνο για τον εγκληματικό της χαρακτήρα, αλλά και για την παραστρατιωτική της δομή η οποία αποκαλύπτει σταδιακά το πολιτικό πρόγραμμα της, το οποίο δεν φαίνεται να είναι παρά ένα σχέδιο ανατροπής του πολιτεύματος.
Αν η εκτίμηση κύκλων της εθνικιστικής δεξιάς που παρεπιδημεί στη Νέα Δημοκρατία ήταν ότι θα μπορούσαν να αλώσουν αυτή τη δεξαμενή απογοητευμένων συντηρητικών ψηφοφόρων, αποκεφαλίζοντας την ηγεσία της Νεοναζιστικής οργάνωσης, τότε ίσως δεν υπολόγισαν σωστά. Ένα από τα ποιοτικά στοιχεία που επαναλαμβάνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών είναι ότι οι πολίτες θεωρούν τις αιτίες που γέννησαν το φαινόμενο Χρυσή Αυγή, υπαρκτές, ενώ εννοιολογούν τα προβλήματα με τρόπο που ευνοεί μια ριζοσπαστική ακροδεξιά ατζέντα. Για παράδειγμα στην δημοσκόπηση της GPO για το Μέγκα φαίνεται πως το 38,5% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το πολιτικό σύστημα έχει προδώσει τη χώρα, ενώ σε ανάλογο αριθμό (36%) ανέρχονται και όσοι θεωρούν ότι είναι τα οικονομικά προβλήματα που βρίσκονται πίσω από την εκρηκτική αύξηση της επιρροής του νεοναζισμού.


Δεν προκαλεί απορία μάλλον σε κανέναν το γεγονός ότι ένας μέρος αυτών που θεωρούν συλλήβδην τους πολιτικούς προδότες, ερμηνεύουν τα οικονομικά προβλήματα ως προϊόν εθνικής προδοσίας, ένα στερεότυπο που συναντάμε όλοι μας συχνά άλλωστε στην κοινωνία. Η καταφατική απάντηση στις δυο ερωτήσεις σκιαγραφεί μια φασίζουσα αντανακλαστική στάση, η οποία οδηγεί σε παράδοξα και αδιέξοδα, πηγάζει από την απαισιοδοξία και οδηγεί σε αυτήν, όπως θα φανεί παρακάτω. Αντίστοιχες και μάλιστα με μεγαλύτερη σαφήνεια είναι οι απαντήσεις που δίνουν οι πολίτες στη δημοσκόπηση της MRB για το enikos.gr. Εκεί, έχοντας το περιθώριο να δώσουν τρεις απαντήσεις για τις αιτίες του φαινομένου Χρυσή Αυγή, οι ερωτηθέντες ιεραρχούν στις πρώτες θέσεις την οικονομική κρίση και το αίσθημα οικονομικού αποκλεισμού (48%), έπειτα την απαίτηση να αποδοθεί δικαιοσύνη για το παρελθόν (38,5%) - επομένως εκφράζουν την άποψη ότι δεν αποδίδεται δικαιοσύνη στον πολιτικό βίο της χώρας και τρίτο αναφέρουν το θέμα των μεταναστών (29%).



Ένα άλλο ποιοτικό στοιχεία το οποίο ίσως δηλώνει διάβρωση του ηθικού πυρήνα των ίδιων των επιλογών μιας μερίδας πολιτών, συνάγεται από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων της ίδιας δημοσκόπησης. Παρότι το 78% θεωρεί ότι υπήρξε ανοχή της Χρυσής Αυγής από την πλευρά του κράτους και για το 68% από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη, παρόλο που συνακόλουθα το 77% θεωρεί θετική την σύλληψη της ηγεσίας της οργάνωσης και το 76% τη βρίσκει δικαιολογημένη, εντούτοις δεν βλέπουν το τέλος της (ποσοστό 60%). Ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό (73%) δηλώνει ότι υπήρξε ανοχή και από την πλευρά της κοινωνίας. Εάν ένα ποσοστό των ερωτηθέντων απαντούν περίπου ομόθυμα στις παραπάνω ερωτήσεις, τότε ένα μέρος αυτών πρέπει να ταυτίζει το κράτος με τη δικαιοσύνη και άρα να πιστεύει ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι πραγματικά ανεξάρτητη, ενώ ένα μέρος δεν θεωρεί πως έχουν εκλείψει οι αιτίες όταν σημειώνει την ανοχή της κοινωνίας, η οποία θα πρέπει να ιδωθεί στο δίπολο δράσης-αντίδρασης με το κράτος και τη λειτουργία του. Αν αναρωτιέστε μήπως ο Μπάμπης Παπαδημητρίου δικαιώνεται, η απάντηση μπορεί και να είναι καταφατική, αφού σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της VPRC για το rizopoulospost.com οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων της ΧΑ προς τη ΝΔ περιορίζονται στο 13%, ενώ οι μισοί περίπου δεν δηλώνουν διάθεση να μετακινηθούν πολιτικά. Άγνωστο δε, παραμένει τι θα κάνει το 7% περίπου που υπολείπεται του 14-15% που έχει δηλώσει πρόθεση να ψηφίσει τη Χρυσή Αυγή, έναντι του 7% που πήρε στις τελευταίες εκλογές, αφού το πρώτο δεν προσμετράται στις έρευνες αυτές.
Όλες οι παραπάνω απαντήσεις δίνονται σε ένα έντονα αντιπολιτικό κλίμα, το οποίο σκιάζει όλες τις στάσεις απέναντι στο πρόβλημα. Στη δημοσκόπηση της MRB για το enikos.gr, οι ερωτηθέντες πιστεύουν σε ποσοστό 83% ότι τα πράγματα πάνε από άσχημα ως πολύ άσχημα στη χώρα, το 1/3 θεωρεί ότι δεν υπάρχει κατάλληλος πρωθυπουργός, ενώ σε όλες τις δημοσκοπήσεις καταγράφονται αισθήματα απαισιοδοξίας σε συντριπτικά μεγάλο ποσοστό.




Τα συστατικά αυτά είναι βεβαίως στοιχεία ριζοσπαστικοποίησης για ένα ποσοστό του πληθυσμού που όμως δεν στρέφονται προς τα αριστερά για λύσεις, αφού η γλώσσα του κατεστημένου πολιτικού λόγου (μνημονιακά κόμματα και ΜΜΕ) συστηματικά καλλιέργησαν και νομιμοποίησαν την ακροδεξιά ρητορική (μετανάστες, προνομιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, οροθετικές κοκ). Έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς πως κι αυτές ακόμα οι έρευνες κοινής γνώμης εμφορούνται από την συντηρητική θέαση και ορολογία (για παράδειγμα σχετικές ερωτήσεις αφορούν τους πολιτικούς -προδότες αντί του ελλείμματος δημοκρατίας και της λειτουργίας του πολιτεύματος ή μιλούν για οικονομικά προβλήματα αντί για αναδιάρθρωση της οικονομίας σε σκληρά ταξική βάση). Τι θα απαντούσαν οι πολίτες άραγε αν διεξάγονταν και παρουσιάζονταν οι έρευνες αυτές με ορολογία και σύνταξη, η οποία να αντανακλά το δημοκρατικό πλαίσιο αξιών. Σε τι άλλο θα μπορούσε να οδηγεί η εξίσωση: οικονομικά προβλήματα - προδότες, πολιτικοί - απαισιοδοξία και μη λύση του προβλήματος, αν όχι στο φασισμό; Όπερ σημαίνει ότι αν δεν ηττηθεί η ιδεολογική ηγεμονία της μοιρολατρίας που έχει επιβάλει στη χώρα το μνημόνιο και οι πολιτικοί υπηρέτες του δεν φαίνεται να μπορεί να αντιμετωπισθεί ικανοποιητικά και η φασιστική σκιά που σκεπάζει τη χώρα.
Τσιμιτάκης Ματθαίος
AΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: