Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Πρόσκληση - Συνέντευξη Τύπου - για την επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων.

Πρόσκληση σε Συνέντευξη Τύπου (αίθουσα ΕΣΗΕΑ, 4 Μαρτίου 2010, ώρα 12:00)

Την Πέμπτη, 4 Μάρτη 2010 και ώρα 12:00, θα πραγματοποιηθεί Συνέντευξη Τύπου του Δικτύου "Al Awda" για το δικαίωμα στην επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20, 1ος όροφος.
Η συνέντευξη δίνεται με αφορμή τη διεξαγωγή του ετήσιου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου του Δικτύου "Al Awda" που θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο Τιτάνια από τις 5 έως της 7 Μαρτίου 2010 με τη συμμετοχή εκπροσώπων από την Ευρώπη, την Παλαιστίνη, το Λίβανο και την Ελλάδα.
Παράλληλα θα ανακοινωθεί η ίδρυση και η έναρξη λειτουργίας του ελληνικού παραρτήματος του Δικτύου, θα παρουσιαστούν οι στόχοι και η δράση που θα αναπτύξει.
Στη Συνέντευξη Τύπου θα μιλήσουν οι:
Τζαμπέρ Σουλαϊμάν, Εκπρόσωπος του Γενικού Συντονιστικού του Δικτύου Al Αwda "Επιστρέφουμε" Λιβάνου,
Μοχάμαντ Τζαραντάτ, Εκπρόσωπος του Ερευνητικού Κέντρου Badil, Βηθλεέμ, μέλος του Δικτύου Al Αwda, Δυτική Όχθη,
Νόρμα Ρισμάουι, Εκπρόσωπος του Συλλόγου Al Awda Ελλάδας.
Το ζήτημα της επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων στη γη των προγόνων τους από όπου εκδιώχθηκαν το 1948 με την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ και συνεχίζουν να διώκονται, αποτελεί κομβικό σημείο του αγώνα του Παλαιστινιακού λαού. Στο τέλος του 2008, τουλάχιστον 7,1 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, που αποτελούν το 67% του συνολικού Παλαιστινιακού πληθυσμού παγκοσμίως (συνολικά 10,6 εκατομμύρια), παραμένουν εκτοπισμένοι. Πρόκειται για το μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό παγκοσμίως.
Μόνο στη Μέση Ανατολή, υπάρχουν συνολικά καταγεγραμμένοι 4.618.141 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, απόγονοι εκείνων που εκδιώχθηκαν το 1948. Η πλειοψηφία τους ζει σε στρατόπεδα προσφύγων στην Ιορδανία, τη Συρία, το Λίβανο, τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη σε άθλιες συνθήκες, χωρίς επαρκή πρόσβαση σε περίθαλψη, εκπαίδευση ή ευκαιρίες εργασίας. Συχνά αποτελούν φτηνό εργατικό δυναμικό στη γεωργία και τη βιομηχανία των χωρών παραμονής τους, ενώ υφίστανται βίαιη καταστολή λόγω της πολιτικής τους δράσης.
Με εκτίμηση,
Σύλλογος Al Awda

Δεν υπάρχουν σχόλια: