Την πόρτα των νοικοκυριών χτυπά το ιδιωτικό ρεύμα;
Την εξώπορτα των αεριτζήδων την άνοιξε η προηγούμενη κυβέρνηση. Καιρός να κλείσει.
Ζημιές. Τα φιλέτα στους αεριτζήδες. Ο κατιμάς στην επιχείρηση του ελληνικού λαού!
Τι μερίδιο εκτιμάται ότι θα χάσει η επιχείρηση;
Εάν η σημερινή διοίκηση, που δεν το πιστεύω (μένει βέβαια να αποδειχθεί), καθήσει με σταυρωμένα χέρια όπως και η προηγούμενη, η απώλεια εσόδων για το 2010 θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ!
Πώς πρέπει να αντιδράσει η ΔΕΗ;
Πρώτα να ζητήσει από τον αρμόδιο υπουργό- όπως έχει κάνει ήδη η ΓΕΝΟΠ- να επιβάλει στην αγορά ίσους όρους ανταγωνισμού και δεύτερον με εξορθολογισμό του κόστους των τιμολογίων της.
Οι επιπτώσεις στους καταναλωτές από την απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας;
Κλειδί για τη διατήρηση χαμηλών τιμών είναι η παρουσία ισχυρής δημόσιας επιχείρησης και η εφαρμογή ίσων όρων ανταγωνισμού. Στην αντίθετη περίπτωση θα δούμε φαινόμενα όπως οι απίστευτες αυξήσεις του 23,4% μέσα σε 22 μήνες! Η άποψή μου είναι ότι οι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, όπως είναι η ΔΕΗ, πρέπει να είναι πάντα κάτω από τον έλεγχο του κράτους.
Η ΔΕΗ από κερδοφόρος έγινε ζημιογόνος επί Ν.Δ. Γιατί;
Γιατί η Ν.Δ. είχε καταντήσει τη ΔΕΗ «υπηρέτρια» των ιδιωτών! Η εικόνα που επικρατεί σήμερα στη ΔΕΗ;
Η νέα διοίκηση δείχνει να θέλει να τη βγάλει από το τέλμα και αυτό το βλέπουν όλοι οι εργαζόμενοι, που άρχισαν να ξαναελπίζουν. Μένει να αποδειχθεί και ότι το μπορεί.
Το μέλλον της επιχείρησης;
Με υγιή ανταγωνισμό επί ίσοις όροις, χωρίς πληρωμένους διαιτητές και επόπτες, λαμπρό και ωφέλιμο για τη χώρα και την κοινωνία.
Πράσινη ανάπτυξη;
Φυσικά λέμε ναι για την προστασία του πλανήτη, του περιβάλλοντος, της υγείας μας, αλλά ταυτόχρονα και ως νέα αναπτυξιακή δυνατότητα για τη ΔΕΗ και τη χώρα. Θα υπάρξει νέα αύξηση της τιμής του ρεύματος;
Με βάση τις διακηρυγμένες θέσεις της κυβέρνησης, δεν προβλέπεται. Για τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ απαγορεύεται.
Είστε ικανοποιημένος από τις υπηρεσίες που παρέχετε στο καταναλωτικό κοινό;
Όχι. Παρά τη φιλότιμη προσπάθεια του προσωπικού, χρειάζονται και μέσα και κυρίως χέρια.
Η ΔΕΗ το 1994 είχε 36.710 εργαζομένους. Σήμερα, 16 χρόνια μετά, με σχεδόν διπλάσιο μέγεθος (δικτύου, καταναλωτών) έχει μόλις 22.640. Και αυτό δεν έγινε τυχαία, αλλά για να απαξιώσουν την επιχείρηση.
Χρειάζονται προσλήψεις;
Χωρίς άλλη χρονοτριβή. Ως ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ θεωρούμε απαράδεκτο την ώρα που χιλιάδες συνάνθρωποί μας είναι άνεργοι, στην πρώτη δημόσια επιχείρηση της χώρας να δίνονται πάνω από 140 εκατ. ευρώ ετησίως για υπερωρίες που γίνονται εξαιτίας της τεράστιας έλλειψης προσωπικού.
Υπάρχει μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός;
Δυστυχώς, όχι. Τα τελευταία έξι χρόνια δεν έγινε τίποτα και για τον λόγο αυτό περιμένουμε την άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης.
Απαξίωση του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο;
Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πρόβλημα στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, ενεργειακή εξάρτηση της χώρας και αύξηση της τιμής της Κwh. Για όσους γνωρίζουν και δεν υπηρετούν σκοπιμότητες, λιγνίτης και ΑΠΕ πάνε μαζί.
Εναλλακτικές μορφές ενέργειας;
Εδώ και τώρα και με τη ΔΕΗ μπροστά.
Οι επιπτώσεις από τη συγχώνευση του ασφαλιστικού σας ταμείου στο ΙΚΑ;
Τεράστια καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων και μεγάλη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων. Έναν πρωτοποριακό ασφαλιστικό φορέα που τα είχε όλα νοικοκυρεμένα τον κατάντησαν «αλλού ο παπάς και αλλού τα ράσα του».
Η κατάργηση του πλαφόν στην εφάπαξ αποζημίωση;
Έπειτα από πολλά χρόνια ταλαιπωρίας ήρθε η δικαίωση σε μία ακόμα από τις αδικίες που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός;
Δεν μπορεί να πληρώνουν αυτοί που δεν ευθύνονται για την κρίση. Δεν μπορεί να φορτώνονται τις συνέπειές της αυτοί που μονίμως υπομένουν και πλήττονται από ανάλογα μέτρα, δηλαδή οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι.
Πώς βλέπετε το μέλλον των Ελλήνων εργαζομένων;
Οι Έλληνες εργαζόμενοι βρίσκονται στη μέγγενη της κρίσης και της ανεργίας που διογκώνεται.
Χρειάζεται ενότητα και αγώνας για να προστατέψουμε το εισόδημά μας και τα δικαιώματα μας.
Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης;
Κατηγορηματικά όχι. Γιατί πρέπει να ζήσουμε και γιατί, όπως δείχνει η μελέτη της ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, κάτι τέτοιο δεν λύνει το πρόβλημα του Ασφαλιστικού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου