Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Ο ρόλος της αριστεράς στην σοσιαλδημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ

Είναι πλέον διαπιστωμένο ότι η επάνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία οφείλετε σε μεγάλο βαθμό στην προγραμματική και ιδεολογική αριστερή στροφή του κινήματος από το 2004 και μετά, με κορύφωση την τελευταία διετία και τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Σήμερα το πολύμορφο ιδεολογικό αριστερό <μπλοκ> που λειτουργεί στο κίνημα είναι ποιο ισχυρό από ποτέ, στην Νεολαία, στους χώρους εργασίας, της Τοπικές οργανώσεις κλπ. Πολλά όμως είναι και τα ερωτήματα που, για το ποιος ακριβός είναι ο ρόλος του. Είναι βήμα έκφρασης και άσκησης πολιτικής και κοινωνικής πίεσης η άλλοθι της εξουσίας? Είναι χώρος που επιδιώκει πολιτικές ρήξης μέσα στον πολυσυλλεκτικό χαραχτήρα του ΠΑΣΟΚ η ομάδα που διαπραγματεύεται <μερίδιο> εξουσίας? Ποια θα πρέπει να είναι η σχέση του με τα κοινωνικά κινήματα αλλά και με τα κόμματα η της πολιτικές κινήσεις της αριστεράς που κινούνται εντός η εκτός του κοινοβουλίου? Τι πραγματικά πιστεύουμε για την κοινωνία και πολιτικό μας σύστημα? Έχουμε όραμα την ανατροπή των υπαρχόντων συσχετισμών στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στην κοινωνία σε αριστερή επαναστατική κατεύθυνση η οι αγώνες μας περιορίζονται σε εκλογικές αναμετρήσεις? Είμαστε οπαδοί ενός κόμματος η ενεργοί πολίτες καθημερινής πολύμορφης δράσης και αμφισβήτησης?

Ποια η σχέση μας με την εξουσία?
Ξεκινώντας θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν έχουμε αποδεχτεί τον καπιταλισμό, αλλά πορευόμαστε με αυτόν μέχρι να αλλάξουν οι κοινωνικές συνθήκες και οι συσχετισμοί. Παλεύουμε διαρκώς γι αυτόν τον σκοπό, έχοντας υπ όψει το τι συμβαίνει στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, γιατί εκτός από το ότι είμαστε μια χωρά Εθνικά Κυρίαρχη, ταυτόχρονα είμαστε και μία γωνιά του κόσμου.
Επίσης επιζητούμε την συμμετοχή μας στην διακυβέρνηση της χώρας γιατί δεν θα πρέπει να αυτο- περιθωριοποιηθούμε και να αφεθούμε έρμαιο στις ορέξεις των απόλυτων εκφραστών του συστήματος (ΔΕΞΙΑ, ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΑ κλπ κόμματα).
Αυτά δεν τα λέω εγώ, απλά σας μεταφέρω εισηγήσεις του ΤΟΜΕΑ ΔΙΑΦΩΤΙΣΕΙΣ (1986) μπαίνοντας το ΠΑΣΟΚ στην δεύτερη τετραετία της διακυβέρνησης του, και ενώ είχαν ήδη γίνει αισθητά τα σημάδια αφομοίωσης από το σύστημα, και ιδεολογικής διάβρωσης από την άσκηση της εξουσίας. <..ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ..>
είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου σε μία ομιλία του εκείνη την εποχή όταν σοβαρές επιλογές όπως Αγροτικοί συνεταιρισμοί, συμμετοχή των εργαζόμενων στην διοίκηση των προβληματικών επιχειρήσεων, (ακόμα και οι κατάργηση των ΜΑΤ για μία περίοδο), εκτός από τα λάθη της κυβέρνησης κατά την εφαρμογή τους, δεν έτυχαν της ανάλογης σοβαρότητας από την κοινωνία, και σημαδεύτηκαν από γεγονότα που δεν τιμούν ούτε το αγροτικό κίνημα, ούτε το εργατικό, ούτε τα κινήματα της νεολαίας.
Γι αυτό επιλέγουμε να είμαστε κοντά στα κέντρα των αποφάσεων ώστε η εξουσία να νιώθει καυτή την ανάσα μας και την έντονη πίεση μας, προσπαθώντας να μην πολτοποιηθούμε στα γρανάζια της.

Πολιτικές μάχες μέσα και έξω από το ΠΑΣΟΚ
Είναι σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε και αποτελεί τον κυρίαρχο χώρο πολιτικών εξελίξεων και κοινωνικών αλλαγών ακόμα και μέσα από τις συγκρούσεις του, που είναι θεμιτές και αναπόφευκτες με βάση των πολυσυλλεκτικό του χαραχτήρα, μόνο όταν έχουν πολιτική αφετηρία και όχι ιδιοτελής σκοπιμότητες προσωπικού συμφέροντος. Είναι επίσης μικρογραφία της κοινωνίας με τις διαφορετικές προσεγγίσεις, τις φιλοδοξίες των στελεχών, τις ταξικές διαφορές τους κλπ.
Γι αυτό η τοποθέτηση μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εκμεταλλευτή τις δικές μας πολιτικές μάχες για την εξυπηρέτηση κομματικών η άλλον συμφερόντων. Δεν έχουμε δεν είχαμε και δεν θα έχουμε πολιτικούς <μπαμπάδες> η <μαμάδες>, με πυραμιδωτές διαρθρώσεις η άλλου τύπου. Είναι φαινόμενα που μας βρίσκουν απέναντι από όπου και αν προέρχονται. Για εμάς υπάρχουν ισχυρές συνελεύσεις και συλλογικές αποφάσεις, είμαστε ταγμένοι πάντα πίσω από ιδέες και πολιτικές και όχι από πρόσωπα, και αυτό πρέπει να είναι σταθερή απόφαση μας αν θέλουμε η γενιά μας να δώσει νέο νόημα στη λεγόμενη <μάχη εκ των έσω>.
Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο και την κοινή δράση με κόμματα φορείς και πολιτικές οργανώσεις από όλο το φάσμα της αριστεράς, με την προϋπόθεση της αμφίδρομης κατανοήσεις και του αλληλοσεβασμού, με κοινό στόχο τον μετασχηματισμό της κοινωνίας σε σοσιαλιστική προοπτική στην Ελλάδα την Ευρώπη αλλά και όλο τον κόσμο, (ιδίως σήμερα που ο καπιταλισμός δείχνει να αμφισβητείται περισσότερο από ποτέ, από όλα τα κοινωνικά στρώματα) τις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και την υπεράσπιση των αδύναμων οικονομικά συμπολιτών μας (των σύγχρονων μη προνομιούχων).

Τι πιστεύουμε για το πολιτικό μας σύστημα?
Με θάρρος και υπευθυνότητα και χωρίς φόβο απέναντι στις συντηρητικές δυνάμεις πρέπει να βροντοφωνάξουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν μας εκφράζει, δεν ανταποκρίνεται στα όνειρα και τις προσδοκίες μας, είναι στοίχημα για τη γενιά μας να βάλουμε τέλος στον κατήφορο του. ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΡΙΕΡΑΣ. Ότι είχε να δώσει το συγκεκριμένο μοντέλο το έδωσε, και τώρα στην παρακμή του φαίνονται καθαρά τα αποτελέσματα στη συνείδηση του κόσμου. Γι αυτό πρέπει να γίνουν σοβαρές παρεμβάσεις και στην διάκριση των εξουσιών, και στον τρόπο λήψεις των αποφάσεων, ώστε να πάρει σάρκα και οστά η <συμμετοχική δημοκρατία> η αντιπροσώπευση και η διαφάνεια.
Δεν έχουμε αυταπάτες για τις αλλαγές που μπορεί να επιφέρει μία εκλογική αναμέτρηση από μόνη της. Σαφέστατα και είναι μια σημαντική αρχή. Η ανατροπή που πετύχαμε την 4η Οκτωβρίου είναι η χρυσή ευκαιρία να δώσουμε τις πολιτικές μας μάχες από καλύτερη θέση. Τίποτα όμως δεν πρέπει να αφήσουμε στην τύχη του, γιατί εμείς δεν είμαστε οπαδοί, είμαστε ενεργοί πολίτες και πολιτικά στελέχη με σαφή προσανατολισμό και με ρόλο στις πολιτικές ισορροπίες και στις τελικές αποφάσεις. Έχουμε υποχρέωση προς το κίνημα, το λαό που το στήριξε αλλά και στους εαυτούς μας, να μην επιτρέψουμε να παρεκκλίνει η Κυβέρνηση ούτε στο ελάχιστο από το προεκλογικό μας πρόγραμμα και την νέα κοινωνική συμφωνία που <υπογράψαμε> με τους πολίτες.

Άμεση δράση παντού

Σήμερα έχουμε μπροστά μας πολλά μέτωπα, και πρέπει να δηλώσουμε παρών σε όλα!

Δίκαιη φορολογία για όλους.
- Τήρηση τις προεκλογικής μας δέσμευσης για φοροελαφρύνσεις σε εισοδήματα
μέχρι 20.000 euro και καμία επιπλέων επιβάρυνση στα εισοδήματα έως
30.000 euro.
- ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ για όλους του πολίτες με αναδρομική ισχύ τουλάχιστον
15ετίας, και επιβολή της ανάλογης φορολογίας για όσα περιουσιακά
στοιχείαδεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα, και αν δεν υπάρξει συμμόρφωση το
κράτος να προχωρεί ακόμα και σε δήμευση τους σε όφελος του δημοσίου.
- Άμεση κατάθεση στη βουλή του Νομοσχεδίου για τα υπερχρεωμένα
νοικοκυριά από τις Τράπεζες χωρίς καμία αλλαγή από αυτό που ενέκρινε ο Ελληνικός λαός την 4η Οκτωβρίου.

Σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση
Στην σημερινή δύσκολη συγκυρία αυτό που αφορά τον πολίτη είναι οι παρεχόμενες υπηρεσίες από το κράτος. Την ίδια απαίτηση έχουν και από τους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν αφορά κανέναν ποιος Δήμαρχος η Αντιδήμαρχος θα χάσει τη θέση του (μιας και το σχέδιο προβλέπει σοβαρή μείωση των αιρετών, και των Δημοτικών Επιχειρήσεων μέσα από τις συνενώσεις, και μεγάλη μείωση του κόστους) αρκεί η Κυβέρνηση να δεσμευτεί και να εγγυηθεί στους πολίτες ότι θα αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς αυτούς. Και εδώ έχουμε το φαινόμενο όλοι να συμφωνούν με τον <Καλλικράτη> αλλά όταν θα ανακοινωθούν οι συνενώσεις πολλοί από αυτούς ακόμα και από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ θα αντιδράσουν. Εδώ έχουμε υποχρέωση να δηλώσουμε ξεκάθαρα ότι δεν μας ενδιαφέρει πόσες θέσεις Δημάρχων Αντιδημάρχων Συμβούλων θα χαθούν, αρκεί να διασφαλίζονται καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη, και είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε πολιτικά με λογικές αναχρονιστικές τοπικών παραγόντων και τοπικών συντεχνιών.

Μεταναστευτική πολιτική
Θα είμαστε στην πρώτη γραμμή για να διώξουμε από τους Έλληνες κάθε <σειρήνα> ξενοφοβίας και ρατσισμού που με αφορμή το επερχόμενο νομοσχέδιο έχει σηκώσει εντέχνως η δεξιά και η ακροδεξιά <πολυκατοικία>.
Γι αυτό θα πρέπει να ενημερώσουμε τους πολίτες για όλες τις πραγματικές πτυχές του νομοσχεδίου, και την αληθινή του διάσταση, απέναντι σε όσους επενδύουν στον φόβο και το μίσος, παραμένοντας ενάντια σε κάθε έννοια εθνικισμού από όπου και αν προέρχεται, εγχώριου (Ελλήνων ακροδεξιών), η εισαγόμενου (Τούρκων, Αλβανών κλπ.).


Εκλογικός Νόμος – Αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος

Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις και προτάσεις για τον νέο εκλογικό νόμο που θα φέρει σύντομα η Κυβέρνηση στη βουλή. Είναι όμως αναγκαία προϋπόθεση να υπάρξουν βαθιές τομές ώστε να αρχίζει το πολιτικό μας σύστημα να ανακτά έδαφος στη συνείδηση των πολιτών, και αναφέρω 2 από τις πολλές που υπάρχουν:
-Διάκριση των εξουσιών και ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτών και υπουργών.
Η βουλή νομοθετεί και ελέγχει την κυβέρνηση , η κυβέρνηση υλοποιεί και ελέγχεται από την βουλή και τον λαό.
- Τέλος στους πολιτικούς καριέρας
Είναι η ώρα να θεσμοθετηθεί ανώτατο όριο βουλευτικής θητείας (π.χ. 8 έτη) και να επανεξεταστούν όλες οι διατάξεις και ρυθμίσεις στο καθεστώς ασφάλισης και αμοιβής των βουλευτών.
Έτσι ο βουλευτής να είναι προσηλωμένος στο νομοθετικό του έργο, και όχι να είναι τοπάρχης διευκολύνσεων όπως σήμερα.

ΑΠΑΙΤΗΣΗ για διαφάνεια παντού

Για να μπορέσουμε σαν λαός και σαν χώρα να κάνουμε καινούργια αρχή πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη για όσους κακοδιαχειριστήκαν η καταχράστηκαν τον κόπο του Ελληνικού Λαού και τον δημόσιο πλούτο της χώρας. Γι αυτό θα πρέπει να βρεθεί νομικός τρόπος να γίνει άρση κάθε παραγραμμένου αδικήματος που θα διερευνήσουν οι εξεταστικές επιτροπές που συγκροτούνται στη βουλή, και αν χρειαστεί να προχωρήσουν σε προανακριτικές και ειδικά δικαστήρια.

Ο δρόμος είναι μακρύς, και ο ρόλος μας πολύ σημαντικός βρισκόμενοι στην ποιο κρίσιμη φάση που περνάει ο τόπος μας στη νεότερη ιστορία, ως Έλληνες Σοσιαλιστές, έχουμε γνώση της ευθύνης μας, αλλά έχουμε και πίστη στα ιδανικά και στις δυνάμεις, ώστε το ΠΑΣΟΚ να υπηρετήσει με σύνεση και δυναμισμό τα συμφέροντα του απλού πολίτη και να γίνει η αρχή για την πράσινη σοσιαλιστική αντεπίθεση σε όλη την Ευρώπη.



Δεν υπάρχουν σχόλια: