Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Μόνο ο Μαντέλης;

Θα θέσω ένα «αφελές» ερώτημα: Αν ρωτούσαμε έναν οποιονδήποτε ψηφοφόρο οποιουδήποτε κόμματος «ποιοι βουλευτές και ποιοι υπουργοί κατά τη γνώμη σας έχουν χρηματιστεί;» πιστεύετε ότι όλοι ή έστω κάποιοι από αυτούς θα απαντούσαν «ο Μαντέλης»; Προσωπικά νομίζω ότι σε κανενός την απάντηση δεν θα ήταν πρώτος στη λίστα ο Μαντέλης ούτε ο Παυλίδης της ΝΔ, και ενδεχομένως αυτοί οι δυο να μην συμπεριλαμβάνονταν καν στη λίστα των απαντήσεων.
 Και τι σημαίνει αυτό, θα μου πείτε, αφού αυτοί οι δυο εντοπίστηκαν ως ένοχοι; Φυσικά αν τα στοιχεία αποδεικνύουν την ενοχή τους θα πρέπει να τιμωρηθούν. Όμως εκεί εξαντλείται το ζήτημα; Αυτοί είναι οι μόνοι ή οι μεγαλύτεροι ένοχοι στο πολιτικό σύστημα; Ή μήπως είναι αυτοί που τελικά θα θυσιαστούν για να τη γλιτώσουν οι υπόλοιποι, αυτοί που είναι πολύ πιο πλούσιοι, αυτοί που έδρασαν πολύ πιο προσεκτικά και δεν έχουν συλληφθεί ακόμη και ενδέχεται να μη συλληφθούν ποτέ; 
Επαναλαμβάνω ότι όποιος συλλαμβάνεται πρέπει και να τιμωρείται σύμφωνα με τους νόμους. Αλλά η έρευνα πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένη. Δεν μπορεί αυτοί που προκάλεσαν την πλήρη καταστροφή της χώρας προκειμένου να πλουτίσουν οι ίδιοι αλλά και προκειμένου να παραμείνουν στην ηγεσία της χώρας και των κομμάτων τους επί δεκαετίες να παραμένουν ατιμώρητοι και μάλιστα να παριστάνουν τους κριτές και τους τιμωρούς όλων των υπολοίπων. 
Φυσικά για να κατηγορηθεί κάποιος ή, ακόμη περισσότερο, για να τιμωρηθεί, πρέπει να υπάρχουν στοιχεία. Αν τώρα είναι τόσο ικανοί αυτοί που λαδώνονται στο να κρύβουν τις μίζες, θα πρέπει αντίστοιχα να θεωρούνται τόσο ανίκανες η Βουλή και η Δικαιοσύνη που δεν μπορούν να τους εντοπίσουν. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Είναι τόσο προσεκτικοί οι πολιτικοί που επί δεκαετίες έπαιρναν μίζες ή «χορηγίες» ώστε να μην είναι δυνατό να εντοπιστούν; Είναι τόσο καθαρός ο τρόπος με τον οποίον απέκτησαν τις κολοσσιαίες περιουσίες τουςκατά σύμπτωση, στη διάρκεια της κυβερνητικής τους θητείας; Φυσικά όχι. Η Δικαιοσύνη μπορεί να εντοπίσει τις μεγάλες αλλαγές στην περιουσία των πολιτικών και να τις ερευνήσει. Μπορεί αν τους καλέσει η Βουλή να τις εξηγήσουν και αν δεν ικανοποιηθεί από τις απαντήσεις τους να τους παραπέμψει στη Δικαιοσύνη. Ή εν πάση περιπτώσει να ενημερώσει τον λαό για τις αμφιβολίες της ώστε να μην τους ξαναψηφίσει. Πάντως η υπόθεση δεν μπορεί να μείνει στον Μαντέλη. Καλώς να τιμωρηθεί εφόσον φταίει, αλλά δεν είναι ο μόνος. Ας μην κοροϊδευόμαστε, υπάρχουν κι άλλοι, πολύ μεγαλύτεροι.
www.reporter.gr 
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: