Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

ΓΣΕΕ...πώς η αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων και η κλοπή των αποζημιώσεων απόλυσης βελτιώνει τα δημόσια οικονομικά και το πώς η απόλυση και η ανεργία ηλικιωμένων ανέργων στα 55 ή στα 60 τους έτη βελτιώνει τους δείκτες του Ασφαλιστικού??.


Μετά το Ασφαλιστικό έρχονται σαρωτικές ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς του ιδιωτικού τομέα. 
Με επιστολή που έστειλε στη ΓΣΕΕ και στις εργοδοτικές οργανώσεις, ο υπουργός Εργασίας ζητεί να αρχίσουν στις 31 Μαΐου οι συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας.
Η κυβέρνηση θα αποφασίσει και θα καθορίσει με Προεδρικά Διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις, το αργότερο έως το τέλος του έτους, τις τελικές αλλαγές. Οι προωθούμενες αλλαγές εστιάζονται στα εξής σημεία: 
1) Αύξηση του ορίου στις ομαδικές απολύσεις. Εξετάζεται η δυνατότητα αύξησης του επιτρεπόμενου ποσοστού ομαδικών απολύσεων στις μεγάλες επιχειρήσεις από το 2% που είναι σήμερα στο 4%.
2) Καθορισμός του ύψους και του τρόπου καταβολής της αποζημίωσης του απολυομένου. Τo σενάριο που συζητείται προβλέπει τη βελτίωση της αποζημίωσης των εργατοτεχνιτών (σήμερα είναι μόλις πέντε ημερομίσθια το έτος, έναντι ενός μισθού που ισχύει για τον υπάλληλο με έναν χρόνο υπηρεσία), σε συνδυασμό με μείωση κατά 25% των αποζημιώσεων για τους υπαλλήλους και καταβολή της αποζημίωσης σε έξι μηνιαίες δόσεις, αντί της εφάπαξ καταβολής που ισχύει σήμερα.
Η αλλαγή αυτή θα μειώσει αισθητά το ύψος των εφάπαξ, αφού οι επιχειρήσεις συμβάλλουν σε ποσοστό από 40% έως 70% στην καταβολή τους.
3) Αλλαγές στη διαδικασία προσφυγής στον ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης Διαιτησίας). Στόχος είναι να αρθεί το υποχρεωτικό της διαιτησίας για την πλευρά που δεν το επιθυμεί και συνήθως είναι η εργοδοτική.
Στόχος είναι να αποφευχθεί η προσφυγή στη διαιτησία για τις κλαδικές συμβάσεις, αν εφόσον δεν εξασφαλίζεται και η συναίνεση των δύο πλευρών, κάτι που ισχύει σήμερα μόνο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις.
4) Καθορισμός των όρων απασχόλησης και του κατώτατου ημερομισθίου των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών που απασχολούνται για πρώτη φορά. Ο στόχος είναι να μειωθεί το μισθολογικό κατώφλι στο 80% του βασικού μισθού, που σήμερα είναι 740 ευρώ.

Aντιδράσεις από τα συνδικάτα
Η ΓΣΕΕ δεν αναμένεται να προσέλθει στη σύσκεψη της προσεχούς Δευτέρας. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ.Παναγόπουλος δήλωσε:
«Θέλω να δω τη δικαιολογία του υπουργού Εργασίας για το πώς η αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων και η κλοπή των αποζημιώσεων απόλυσης βελτιώνει τα δημόσια οικονομικά και το πώς η απόλυση και η ανεργία ηλικιωμένων ανέργων στα 55 ή στα 60 τους έτη βελτιώνει τους δείκτες του Ασφαλιστικού. Γιατί τους κοινωνικούς δείκτες ορισμένοι στην κυβέρνηση φαίνεται να μην τους υπολογίζουν. Ακόμη».
ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ σχεδιάζουν νέο συλλαλητήριο για τις 5 Ιουνίου στην Αθήνα, ενώ αναμένεται να κηρύξουν νέα γενική απεργία κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου, όταν θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό.
ΠΗΓΗ in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: