Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Ρωτήστε τον Καραμανλή!

Του Κώστα Γιαννακίδη
Ενας από τους πιο πετυχημένους προέδρους των ΗΠΑ κατά των 20ο αιώνα, ο Μπιλ Κλίντον, σύρθηκε και κατέθεσε σε ανακριτική διαδικασία επειδή μία υπάλληλος άνοιξε το στόμα της με εντελώς λάθος τρόπο. Και ήταν πρόεδρος εν ενεργεία. Στην Ελλάδα ένας από τους πιο αποτυχημένους πρωθυπουργούς των τελευταίων δεκαετιών εμπλέκεται, έστω και εμμέσως, σε  σοβαρό πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο, πλην όμως δεν καλείται να καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή. Ακόμα χειρότερα: η πρόσκληση ενός πρώην πρωθυπουργού σε εξεταστική επιτροπή θεωρείται κάτι ως ταμπού, λες και παραβιάζεις ιερό άβατο ή κακοποιείς λατρευτικό τοτέμ.
Για λόγους που παραμένουν αδιευκρίνιστοι, το πολιτικό σύστημα συνηθίζει να προστατεύει τους πρωθυπουργούς ακόμα και όταν εγκαταλείπουν το Μαξίμου. Εντάξει, η περίπτωση του Ανδρέα αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα. Αλλά σε γενικές γραμμές η αντιμετώπιση που απολαμβάνουν οι πρωθυπουργοί παραπέμπει ευθέως σε αγελάδα στους δρόμους της Καλκούτας: όσο και αν επιδεινώνει το μποτιλιάρισμα κανένας δεν σκοπεύει να την ενοχλήσει. 


Η υπόθεση του Βατοπεδίου επενδύεται από κατηγορηματικές αναφορές για εμπλοκή του Μεγάρου Μαξίμου στις διευκολύνσεις που έγιναν προς το μοναστήρι. Οι στενότεροι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού περιγράφονται ως θεμελιώδεις αρμοί του μηχανισμού που κίνησε τα πράγματα. Ομως κανένας δεν μπαίνει στον κόπο να τον ρωτήσει, έστω για τους τύπους, έστω για λόγους λαϊκιστικων συμβολισμών. Πιθανότατα η πρόσκληση του πρώην πρωθυπουργού στην επιτροπή της Βουλής να αποτράπηκε αποκλειστικά και μόνο για λόγους πολιτικού fair play. Βέβαια δεν αποκλείεται τα δεδομένα να ανατραπούν πάνω στον πάγο που στρώθηκε στις σχέσεις Καραμανλή-Σαμαρά και εν τέλει η πρόσκληση να επιδοθεί στη Ραφήνα. Ομως δεν είναι δυνατόν να μην ερωτάται ο πρώην πρωθυπουργός για το ενδεχόμενο διάπραξης αδικημάτων από δύο ανθρώπους στους οποίος ο ίδιος εκχώρησε ισχύ και αρμοδιότητες και αποτελούσαν τον πυρήνα του συστήματος διακυβέρνησης. Ας κληθεί, όπως θα καταθέσει και για την οικονομία. Και ας δηλώσει ότι όλα ήταν νόμιμα και ηθικά ή ας παραδεχθεί πως δεν είχε ιδέα για τις πράξεις των συνεργατών του. Αρκεί να εμφανιστεί. 
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: