Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Η Κίνα προσπαθεί να αποφύγει μια καινούργια επανάσταση

Ανώνυμες εκκλήσεις το Σαββατοκύριακο για αντί-κυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κίνα αντιμετωπίστηκαν με μαζικούς αποκλεισμούς των δρόμων από την αστυνομία. Το Πεκίνο προσπαθεί να πατάξει από νωρίς οποιαδήποτε προσπάθεια μίμησης της Αραβικής επανάστασης.
Οι εξελίξεις στην Λιβύη ανησυχούν την ηγεσία της Κίνας. Σίγουρα ένας λόγος είναι πως έπρεπε να οργανώσει την εκκένωση 30,000 Κινέζων από την βόρειο-αφρικανική χώρα, καθώς και το ότι η Λιβύη παρέδωσε 150,000 βαρέλια πετρέλαιο τον περασμένο Ιανουάριο.
Όμως, ο βασικότερος λόγος είναι πως το Πεκίνο φοβάται ότι ο ιός της επανάστασης θα μεταδοθεί σύντομα και στην Κίνα. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Κινεζική κυβέρνηση έχει ήδη προσπαθήσει να φιλτράρει την ροή των νέων από και σχετικά με την Βόρεια Αφρική. Οι αρχές έχουν εντείνει λογοκρισία στο Ίντερνετ. Όταν ψάχνει κανείς τις λέξεις «Αίγυπτος» και «Γασεμί» σε Κινέζικες σελίδες, δεν βρίσκει κανένα αποτέλεσμα
Η Κινεζική οικονομία έχει καταφέρει διψήφια ανάπτυξη τις τελευταίες δύο δεκαετίες, και μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού της έχουν επωφεληθεί από αυτή την ανάπτυξη. Όμως ο Κινεζικός λαός εκφράζει σημαντικά παράπονα για τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων, τα πανάκριβα σπίτια, καθώς και τις υψηλές τιμές των παροχών υγείας και εκπαίδευσης. Προφανώς, στα παράπονα αυτά θα πρέπει να προστεθεί η κατάχρηση της εξουσίας και η διαφθορά που παρουσιάζει η κυβέρνηση της χώρας.
Οι ηγέτες του Κομουνιστικού κόμματος έχουν πλήρη συνείδηση των παραπόνων του λαού. Ο πρωθυπουργός έδειξε αρκετή κατανόηση σε μια διαδικτυακή συζήτηση που είχε με Κινέζους πολίτες την περασμένη Κυριακή. Οίδιοςείπεπως:
«Εάν οι αυξήσεις των τιμών συνδεθούν με τα προβλήματα της διαφθοράς και της κατάχρησης εξουσίας, τότε αυτό θα είναι αρκετό για να δημιουργήσει σημαντική δυσαρέσκεια του λαού, και να είναι πηγή σημαντικών κοινωνικών προβλημάτων».
Συνεπώς, η Κινεζική ηγεσία προσπαθείνα δείξει ότι κατανοεί τον λαό. Τον Ιανουάριο, ο Γουέν Τζιαμπάο ήταν ο πρώτος Κινέζος πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την υπηρεσία παραπόνων στο Πεκίνο, ένα μέρος όπου απλοί πολίτες μπορούν να δηλώνουν παράπονα για την κυβέρνηση. Δήλωσε μάλιστα ότι ο λαός θα πρέπει να εκφράζει πιο ανοιχτά την κριτική του, και να επιβλέπει το έργο της κυβέρνησης με μεγαλύτερη σχολαστικότητα.
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Κίνας έχουν αναλύσει εκτενώς τα κοινωνικά προνόμια του προσεχούς πενταετούς σχεδίου της κυβέρνησης, το οποίο το Κινεζικό κογκρέσο πρόκειται να ψηφήσει το ερχόμενο Σάββατο.
Το σχέδιο αυτό θα προσπαθήσει να μειώσει το κοινωνικό κενό ανάμεσα στους φτωχούς και τους πλούσιους. Η βοήθεια προς τους ανέργους και τους συνταξιούχους, πρόκειται να είναι προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό. Επίσης, σχεδιάζονται περισσότερες επενδύσεις για φθηνότερηστέγαση.
Οι αλυσιδωτές επαναστάσεις στον Αραβικό κόσμο ίσως να ξεφύγουν από τους γεωγραφικούς τους περιορισμούς και να γίνουν ένα παγκόσμιο φαινόμενο ενάντια στα απολυταρχικά καθεστώτα. Η κυβέρνηση της Κίνας, βλέποντας τους άραβες δυνάστες να αποδυναμώνονται, προσπαθεί να πάρει μέτρα ώστε να μην χρειαστεί να έρθει στην θέση που βρίσκονται εκείνοι. Ο Κινεζικός λαός έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι είναι διατεθειμένος να παλέψει σκληρά για τα δικαιώματά του. Σε μια περίοδο παρατεταμένης ανάπτυξης όμως, είναι δύσκολο να οργανωθεί μια μαζική επανάσταση. Η Κινεζική κυβέρνηση φαίνεται να προσανατολίζεται στην άποψη πως αρκεί να μοιράσει λίγο από τον πλούτο που έχει συσσωρέψει στα ταμεία του κράτους, ώστε να κερδίσει την εύνοια του λαού της. Το αποτέλεσμα της στρατηγικής της θα φανεί σύντομα.
epikaira.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: