Στο “ξεπούλημα” της ΔΕΗ με όποιον τρόπο και με ταχείς ρυθμούς είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση, που πλέον δεν κρατά ούτε τα προσχήματα σε σχέση με τις προθέσεις της.
Η πρόσφατη εμφάνιση του νέου υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου και οι σχετικές δηλώσεις του κατέστησαν σαφές ότι προτίθεται να εκτελέσει ειλημμένες αποφάσεις σε σχέση με το ενεργειακό δυναμικό της χώρας, με αιχμή την εκποίηση της ΔΕΗ -και όχι μόνο- και τη διευκόλυνση σε όλα τα επίπεδα των επενδυτών.
Η πώληση λιγνιτικών μονάδων, η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΗ, η πώληση μέρους των θυγατρικών (νέων και παλαιών) της ΔΕΗ και η πλήρης ανεξαρτητοποίηση των διαχειριστών των δικτύων, ως επόμενο βήμα, φαίνεται ότι ήδη δρομολογούνται.
Πλέον οι προσεκτικές διατυπώσεις για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με διάθεση του 17% των μετοχών του Δημοσίου και οι μέχρι πρόσφατα δηλώσεις περί μη πώλησης λιγντικών μονάδων της ΔΕΗ εξαφανίζονται και ομολογούνται ωμά οι κυβερνητικές προθέσεις, βάσει Μνημονίου και Μεσοπρόθεσμου.
Η πιο άμεση προτεραιότητα του υπουργείου αφορά την πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή, που μάλιστα χαρακτηρίζεται ως “πιεστική” από την Κομισιόν, και αναμένεται να προωθηθεί ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι. Η μέση λύση της ανταλλαγής ισχύος (τα περίφημα swaps) που προωθούσε η πρώην υπουργός ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη και πάγωσε όταν ανακοινώθηκε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, μάλλον εγκαταλείπεται. Όπως όλα δείχνουν, ο υπουργός προκρίνει την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ προκειμένου να ανοίξει τη λιγνιτική παραγωγή στους ιδιώτες και να άρει και το τελευταίο “εμπόδιο” στην πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ επιτυγχάνεται μερικώς και αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι σήμερα οι 8 λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ αποτελούν το 42% της εγκατεστημένης ισχύος της και παράγουν το 56% περίπου της καθαρής ηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ. Οι μονάδες που τροφοδοτούνται από τα λιγνιτωρυχεία (π.χ. Αμυνταίου) θεωρούνται από τις πιο “συμφέρουσες” προς πώληση.
Παράλληλα με το ενεργειακό πολυνομοσχέδιο ολοκληρώνεται και το “σπάσιμο” της ΔΕΗ στη μεταφορά (δίκτυα) και τη διανομή, που γίνονται θυγατρικές με δυνατότητα συμμετοχής ιδιωτών, αρχικά με μειοψηφικό ποσοστό, οι οποίες σύμφωνα με τον υπουργό σε επόμενη φάση θα αποσχιστούν πλήρως από τη ΔΕΗ. Το πολυνομοσχέδιο ουσιαστικά αποτελεί τον “οδηγό” για την τμηματική εκποίηση της περιουσίας της μεγαλύτερης, σήμερα, ενεργειακής επιχείρησης της χώρας.
Η είσοδος στρατηγικού επενδυτή ως επιλογή για την αποκρατικοποίηση είναι πλέον στο τραπέζι, ενώ η πώληση μέρους των θυγατρικών στην οποία επίσης αναφέρθηκε ο υπουργός μπορεί να αφορά τόσο τις νέες θυγατρικές που δημιουργούνται από το “σπάσιμο” της ΔΕΗ όσο και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες που, αν και υπό ανάπτυξη, αποτελεί ένα στρατηγικό τμήμα της ενεργειακής πολιτικής.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο ελληνικός λαός θα απωλέσει όχι μόνο ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο αλλά και ένα βασικό αγαθό, αφού στο όνομα της απελευθέρωσης της αγοράς νέες ανατιμήσεις έρχονται...
Α.Ζ.
avgi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου