Τρίτη 10 Απριλίου 2012

“ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ”: ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΑΠΟ 1-1-2013!

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΤΡΟΪΚΑ: ΠΡΟΣΩ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗ 4 ΜΟΝΑΔΩΝ!
Την ίδια στιγμή που το ηλεκτρικό ρεύμα έχει γίνει πανάκριβο για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, σε εκδήλωση (9/4/2012) για τον απολογισμό των δράσεων του υπουργείου που είναι αρμόδιος, προανήγγειλε νέες αυξήσεις-φωτιά από 1/1/2013 για τα τιμολόγια χαμηλής τάσης μέσω της απελευθέρωσης τους. Οι σχετικές ανακοινώσεις για τις αυξήσεις θα γίνουν, το αργότερο, μέσα στον Ιούνιο. Η λεγόμενη απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, θα έχει σαν συνέπεια η τιμή πώλησης να αντανακλά το κόστος παραγωγής.
Από την άλλη πλευρά, εντείνονται οι πιέσεις ώστε να διατηρηθούν σε χαμηλότερα ποσοστά οι αυξήσες στις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση-παρέμβαση του Παπακωνσταντίνου ο οποίος τόνισε ότι “η ΔΕΗ θα πρέπει να συνυπολογίσει ότι σε μια τόσο δύσκολη εποχή, δεν μπορεί να επιβαρύνεται το κόστος των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας”. Κάλεσε, μάλιστα, τη διοίκηση της ΔΕΗ να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε από την ΔΕΗ να “κόψει” κάτι από τις αυξήσεις! “Το μάρμαρο” καλούνται εκ νέου να πληρώσουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα με τις υπέρογκες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Παράλληλα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε όσον αφορά στο ξεπούλημα της ΔΕΗ ότι, οι “διαπραγματεύσεις” με την ΕΕ έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται η τελική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ιδιωτικοποίηση 4 λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπροσθέτως, εξετάζονται από ειδικό σύμβουλο του υπουργείου και επιπλέον δώρα προς τα ντόπια και ξένα μονοπώλια που θα προστρέξουν για να επωφεληθούν από την εκποίηση όπως για παράδειγμα την πώληση υδροηλεκτρικών εργοστασίων μαζί με τις 4 λιγνιτικές μονάδες και την παραχώρηση του δικτύου διανομής ηλεκτρικού ρεύματος σε ιδιώτη.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ

Παραμένοντας στο “ενεργειακό μέτωπο”, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης ανέφερε ότι εντός 20 ημερών θα έχουν αξιολογηθεί οι προσφορές και θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τις 8 υποψήφιες εταιρίες για την διενέργεια σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο πέλαγος και την περιοχή νότια της Κρήτης. Επίσης εκτίμησε ότι η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που τυχόν εντοπιστούν μπορεί να αποφέρουν ετησίως έως και 4 δισ. ευρώ σε βάθος 20ετίας στα κρατικά ταμεία. Τα όποια έσοδα, στα οποία υπολογίζει ο υφυπουργός Μανιάτης, δεν θα ωφελήσουν ούτε στο ελάχιστο την ζωή των εργαζομένων. Και αυτό, γιατί η όποια εκμετάλλευση δε θα γίνει με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες του λαού αλλά αποκλειστικά για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου ή ξένου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: